Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Arının Umudu Projesi

Dünyada ve Türkiye’de Engellileri Arıcılıkla Buluşturan İlk Proje

Dünyada ve Türkiye’de Engellileri Arıcılıkla Buluşturan İlk Proje

haber fotoğraf
“Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır…”

Proje Hakkında :Arının Umudu Projesi “engelli bireylerin sivil toplum örgütlerinin (STÖ) ve engelli haklarını savunan STÖ’lerin” kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla IPA-I bileşeni kapsamında hazırlanan “Özürlülerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi” Hibe Programı’na başvuran 500’ün üzerindeki proje arasından “seçilen ve kabul edilen 23 başarılı projeden” biridir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ASPB) ve Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) Hibe Programının kurumsal yapısını oluşturmaktadır. “Özürlülerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi” Programı’nın genel amacı, engelli kişilerin mallara, hizmetlere ve hayatın tüm unsurlarına eşit erişimlerinin sağlanmasıdır. Programın özel amacı, engelli kişilerin STÖ’lerinin ve engelli kişilerin haklarını savunan STÖ’lerin kapasitelerinin güçlendirilmesi ve Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile engellilik alanında çalışan STÖ’lerin arasındaki diyalogun geliştirilmesidir.

Arının Umudu Projesi “Avrupa Birliği Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı” tarafından desteklenmektedir. 10 ay sürecek olan projede (BEDER) Bütün Engellileri Destekleme Derneği proje sahibi, İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği ise ortak konumundadır.


Organizatör STK : Beder ( Bütün Engellileri Destekleme Derneği )Proje Adı : Arının Umudu Projesi

Hibe Programı :Avrupa Birliği ve TC Merkezi finans ve İhale Birimi

Projenin Amacı:

*Engellilerin iş ve sosyal yaşamda daha aktif rol almalarını sağlamak

*Engelli istihdamının teşvik edilmesine katkıda bulunan bir model oluşturmak

*Engellilerin toplumsal ve ekonomik yaşama katma değer sağlayan önemli rol modelleri olarak medya ve sosyal paylaşım platformlarında öne çıkarılmalarına öncülük etmek *Engellilerin toplumla bütünleşmesine ilişkin sosyal farkındalığı arttırmak

*Ekonomik ve sosyal yaşamda engellilere karşı olumsuz tavırlara ve ayırımcı uygulamalara karşı toplumu bilinçlendirmek

*Sivil Toplum Kuruluşları arasında diyalog sağlanmasına katkıda bulunmak

Proje Faaliyetleri:

*Proje ile 30 çalışabilir düzeyde engelli,ekonomik olarak bağımsız bireyler haline gelecek, *Mesleki eğitimle ‘arıcılık ve arı ürünleri’ alanında uzmanlaşmaları sağlanacaktır.

*Arıcılık bu projeyle yeniden gündeme gelecek,kamuoyunda farkındalık oluşturulacak, *Doğaya ve toplumsal bilince katkı sağlanacaktır.

*Proje kapsamında kursiyerlere Genel Arıcılık ve Arı Ürünleri Üretimi ( Teorik ve Pratik ) Eğitimi ve Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verilecek,

*Mesleki eğitimden alınan olumlu ve olumsuz sonuçların ölçülmesine ve eğitim programlarında verilen modüllerin geliştirilmesine hizmet vermek adına iki aşamalı anket çalışması uygulanacak, Bir sosyal duyarlılık semineri de düzenlenecektir.

*Engellilerin toplumsal ve ekonomik yaşama katma değer sağlayan önemli rol modelleri olarak medya ve sosyal paylaşım platformlarında öne çıkarılmaları sağlanacaktır.

*Projenin uygulanacağı İstanbul’un belirli ilçelerinde bulunan ilgili STK’lara ve yerel yönetimlere yönelik ‘engellilerin istihdamının arttırılması’ konusunda çalıştay düzenlenerek aralarında diyolag ve iletişim sağlamalarına imkan yaratılacaktır.

Proje Süresi ve yeri : . 10 ay sürecek olan projede (BEDER) Bütün Engellileri Destekleme Derneği proje sahibi, İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği ise ortak konumundadır.

Hedef Kitle : 18-50 yaş arası 30 çalışılabilir düzeyde engelli

Proje hakkındaki değerlendirmeler ,görüşlerler,çıkarımlar:

Proje ile 30 çalışılabilir düzeyde engellinin, ekonomik olarak bağımsız bireyler haline gelmeleri 30 engellinin girişimcilik konusunda eğitilmesi 30 engellinin arıcılık ve arı ürünleri üretimi ve pazarlaması konusunda eğitilmesi En az 5 engellinin kendi işletmesini kurmasının teşvik edilmesi Mesleki Eğitim Modüler Programının oluşturulması Girişimcilik Eğitimi Modüler Programının oluşturulması Proje kapsamında kursiyerlere Genel Arıcılık ve Arı Ürünleri Üretimi ( Teorik ve Pratik ) Eğitimi ve Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verilmesi Mesleki eğitimle ‘arıcılık ve arı ürünleri ‘ alanında uzmanlaşmalarının sağlanması Arıcılığın bu projeyle yeniden gündeme gelmesi sayesinde kamuoyunda farkındalık oluşturma Doğaya ve toplumsal bilince katkı sağlanması Mesleki eğitimden alınan olumlu ve olumsuz sonuçların ölçülmesine ve eğitim programlarında verilen modüllerin geliştirilmesine hizmet vermek adına iki aşamalı anket çalışması uygulanması “Engelli İstihdamına Yönelik Sosyal Duyarlılık Semineri Projenin uygulanacağı İstanbul’un belirli ilçelerinde bulunan ilgili STK’lara ve yerel yönetimlere yönelik ‘Engelli İstihdamında Yeni Model Arayışları Çalıştayı‘ düzenlenmesi Sivil toplum kuruluşları arasında güçlü diyalog ve iletişim sağlanmasına imkan yaratılması Proje duyuru ve yaygınlaştırma materyalleri Ayrıca;

"Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır…” A.Einstein

Dünyada ve Türkiye’de engellileri arıcılıkla buluşturan ilk projedir

Arının Umudu Projesi “engelli bireylerin sivil toplum örgütlerinin (STÖ) ve engelli haklarını savunan STÖ’lerin” kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla IPA-I bileşeni kapsamında hazırlanan “Özürlülerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi” Hibe Programı’na başvuran 500’ün üzerindeki proje arasından “seçilen ve kabul edilen 23 başarılı projeden” biridir.

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [112.15K]
Share
İlgili Eğitim