Ana içeriğe atla

Çalışma Hayatında Ayrımcılık Kitabı

Kaos GL’nin hazırladığı ve alandan akademisyen, gazeteci, avukat ve aktivistlerin katkı sunduğu “Çalışma Hayatında Ayrımcılık ve Ayrımcılıkla Mücadele” kitabı yayınlandı.
Konu:
Toplumsal Cinsiyet
Yayım Dili:
Türkçe
Yayınlayan:
Kaos GL
Share

Kaos GL’nin hazırladığı ve alandan akademisyen, gazeteci, avukat ve aktivistlerin katkı sunduğu “Çalışma Hayatında Ayrımcılık ve Ayrımcılıkla Mücadele” kitabı yayınlandı.

Yıldız Tar’ın derlediği kitapta alandan akademisyen, gazeteci, avukat ve aktivistler istihdamda toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa ilişkin yazdı. Kitap Yıldız Tar’ın 1994 yılından günümüze kadar Kaos GL’nin çalışma hayatına ilişkin yayınlarını incelediği ve LGBTİ hareketinin istihdam politikalarını aktardığı “Eşcinsellerin 1 Mayıs’taki İşini Sorgulamaktan Heteroseksizme Karşı Mücadeleye” başlıklı sunuş yazısıyla başlıyor.
 
Kaos GL Derneği’nden Umut Güner yazısında, “heteroseksist ayrımcılığın eşcinsel, biseksüel ve trans yaşamlara yansımasını” aktarıyor.
 
Kitabın üçüncü yazısında ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden öğretim üyesi Gülay Toksöz, kadınların neden işgücü piyasasının dışında olduğunu patriyarka ve kapitalizm temelinde analiz ediyor.
 
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden Elif Tuğba Doğan da işgücü piyasasında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını sosyal politikalar açısından değerlendiriyor.
 
“Beyaz Yakalı Eşcinseller” kitabı İletişim Yayınları’ndan geçtiğimiz aylarda çıkan Aysun Öner ise kitabına dayanarak, Türkiye’de iş yerinde cinsel yönelim ayrımcılığı ve mücadele stratejilerini aktarıyor.
 
Bianet’ten Gazeteci Çiçek Tahaoğlu da haberleştirdiği ayrımcılık örneklerine odaklanıyor. “Ayrımcılığın yasal dayanakları ve eşcinsel memurlar” yazısında kamuda eşcinsel olmak üzerinden güncel durumu aktarıyor.
 
İnsan hakları savunucusu Hakan Ataman ise Avrupa Sosyal Şartı’nı LGBTİ’lerin ekonomik ve sosyal haklar alanında uğradıkları ayrımcılık açısından değerlendiriyor.
 
Federal Ayrımcılık Karşıtlığı Ajansı (FADA) Yasal Danışmanı Anna Braunroth da kitaba katkı sunan isimlerden bir diğeri. Braunroth, Alman Ayrımcılık Karşıtlığı Ajansı’na rapor edilen LGBTİ çalışanlara yönelik ayrımcılık vakaları anlatıyor.
 
Furkan Hancıoğlu’nun Kaos GL Dergisi’nin Sendikal Çalışmalar sayısına yazdığı “Sendikal Hareket ve LGBTİ Mücadelesi” başlıklı yazısı da kitapta yer alıyor.
 
Av. Sibel Özen ise Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi Platformu’nun çalışmaları üzerinden istihdamda toplumsal cinsiyet ayrımcılığını gözler önüne seriyor.
 
Cahide Sarı, sendikalara çizilen sınırları tartışırken, Peter Burton İngiltere’de LGBT eşitliği ve sendikal çalışmaları aktarıyor.
 
Kitabın son bölümlerinde ise dünya genelinden sendikacıların katıldığı 3. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum konuşmalarından notlar ve Kaos GL Derneği’nin hazırladığı “LGBT hakları sendikal haklardır” broşürü yer alıyor.
 
Image
YouTube Kanalı
Image
YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.

Nisan 2024