Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Çocuk suçluluğunu önlemede bir örnek model: “Gençlik Merkezi”

Çocuk suçluluğu alanında çalışmalar yapan Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nın (TCYOV), bir önleme modeli olarak 1997 yılında hayata geçirdiği ve halen uygulananı Gençlik Merkezi çalışmaları hakkında detaylı bilgi sahibi olmamız, alana bakış açımızın netleşmesi için faydalı olabilir.  

Çocuk suçluluğu alanında çalışmalar yapan Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nın (TCYOV), bir önleme modeli olarak 1997 yılında hayata geçirdiği ve halen uygulananı Gençlik Merkezi çalışmaları hakkında detaylı bilgi sahibi olmamız, alana bakış açımızın netleşmesi için faydalı olabilir.  

Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı (TCYOV)

TCYOV, Türkiye'de çocuk suçluluğu alanında kurulmuş ve halen çalışmakta olan ilk ve tek vakıftır. 
Vakfın kurucusu, aynı alanda çalışan Dostlar Dayanışma Derneği'dir (ddd-1985). Dernek; düşük gelirli sosyal sınıflar için ek gelir sağlama ve onların çeşitli sorunlarına çözüm üretme amacıyla kurulmuştur.
Cezaevinde yaptıkları boncuk işleri ile el emeği pazarına katılan iki hükümlüyle kurulan ilişki sonucu, suça itilmiş çocuklara yönelik çalışmalara başlanmıştır. 
Dostlar Dayanışma Derneği, ülkemizde çocuk cezaevine girerek etkinlik başlatan ilk sivil toplum kuruluşudur. Dernek, bu alandaki çalışmaların etkinliğini arttırmak amacıyla 1992 yılında Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı'nı (TCYOV) kurmuştur.

Merkezi İstanbul'da olan Vakıf'ın İzmir ve Ankara'da da şubeleri bulunmaktadır.

Gençlik Merkezi Projesi (GEM)

Vakıfın geliştirmiş olduğu "Gençlik Merkezi" adlı suç önleme modeli, 1996 yılından beri yapılagelen, çocuklar suça sürüklenmeden önce neler yapılabilir? sorusuna cevap olabilecek nitelikte bir program. 12-18 yaş arasındaki çocukları kapsayan programda, her pazar günü gerçekleştirilen eğitsel, sosyal, sanatsal faaliyetler söz konusu. Müzik, resim, maket yapımı, senaryo atölyesi, su kabağından lamba yapımı, tiyatro çalışmaları, yaratıcı drama aktiviteleri, müze-sergi vb. geziler, yapılan faaliyetlerden bazıları. Bu atölyeler salt eğitsel ve beceri kazandırma amaçlı değil, aynı zamanda çocuk ve gençlerin sosyalleşmesine destek olan birer araç niteliğinde. Çocuk ve gençler Vakıf’a gelen gönüllü üniversite öğrencileri ile bir araya gelip, farklı rol modellerin olduğunu da görmüş oluyorlar. Atölyeler haricinde her sene İstanbul’dan uzak bir bölgede bir haftalık kamplar da yapılıyor. Bu sayede çocukların birbirleriyle yaşama ile ilgili birtakım beceriler geliştirmeleri sağlanıyor.



Vakıf, devlet ya da özel sektör destekli olmayıp, sadece bağışlar ile çalışmalarını yürütmektedir. Destek veren sponsorlar ile çocuğun eğitimi de destekleniyor ve çocuklar eğitimine istediği alanda devam edebilme şansını yakalamış oluyor. Pazar günleri yapılan etkinlikler de tamamen gönüllülerin yetkinlikleri doğrultusunda planlanıp, bir etkinlik takvimi oluşturuluyor. Gençlik Merkezi’nin en büyük başarısı hayata geçirildiği 1996 yılından beri sadece gönüllü desteği ile ayakta kalabilmiş ve başarılı sonuçlar elde edebilmiş olmasıdır.


Vakfın çalışmalarının bir kısmı çocuk cezaevleri ve eğitimevlerinde sürdürülmektedir. Çocuk cezaevlerindeki çalışmalara sivil toplum bakışı getiren ve özgürlüğünden yoksun bırakılmış 12-18 yaş grubu gençlerin kapalı kurumdaki zamanlarını en etkili değerlendirebilmelerine ve gelecekle ilgili yapıcı kararlar alabilmelerine destek sağlayan çalışmalar, “Yeniden Özgürlük” ismiyle 2000’nden bu yana İstanbul, Ankara ve İzmir’de uygulanmaktadır.


GEM Koordinatörü Sema Tuzcu programın bir diğer ayağının da çocukların aileleri ile yapılan çalışmalar olduğunu belirterek şunları aktardı: "Sadece çocukla çalışmak suçu önlemede bir çözüm değil. Dolayısıyla çocuğu, içinde yaşadığı sistem ve ailesi ile birlikte ele almak çok önemli. Bu yüzden de ailelerle de birtakım destekleyici çalışmalar yapıyoruz. Yapılacak aile çalışmalarını belirlemek için de ev ziyaretleri yaparak gözlem yapıyoruz." 


Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı'na ulaşabileceğiniz adresler;

http://www.tcyov.org/

https://www.facebook.com/CocuklaraYenidenOzgurlukVakfi

[email protected]

Share
İlgili Eğitim