Ana içeriğe atla

Türkiye’de Kadınların İşgücüne Katılımı: Eğilimler, Belirleyici Faktörler ve Politika Çerçevesi

Dünya Bankası ve T.C Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından ortaklaşa hazırlanan Türkiye’de Kadınların İşgücüne Katılımı: Eğilimler, Belirleyici Faktörler ve Politika Çerçevesi raporu yayınlandı. 
Yayın Yılı:
2009
Konu:
Kadın Hakları
Yayım Dili:
Türkçe
Yayınlayan:
Dünya Bankası ve T.C Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)
Share

Dünya Bankası ve T.C Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından ortaklaşa hazırlanan Türkiye’de Kadınların İşgücüne Katılımı: Eğilimler, Belirleyici Faktörler ve Politika Çerçevesi raporu yayınlandı. Rapor, Türkiye’de kadınların işgücüne katılımının AB ve OECD ortalamalarına göre neden düşük olduǧunu ve neden düşmeye devam ettiǧini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu baǧlamda, bu rapor kadınların işgücüne katılımını teşvik etmeye yönelik politika çerçevesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Dünya Bankası ve Devlet Planlama Teşkilatı’ndaki uzmanlardan birçok kamu kurumunu ve akademisyenin katkıda bulunduğu raporda çarpıcı veriler mevcut. Ocak 2009 itibariyle, Türkiye’de kadınların IGK oranı yüzde 23,5 olduğu, buna karşılık, Ekonomik İşbirliǧi ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Avrupa Birliǧi (AB)-19 ülkelerinde kadınların ortalama IGK oranı 2007 itibariyle sırasıyla yüzde 62 ve yüzde 64 olduğu belirtiliyor.

Raporda Türkiye’deki kadınların çoǧunun çalışmak istediǧi ancak çalışmalarını engelleyen bazı zorluklar ile karşı karşıya oldukları tespit edildiği belirtiliyor. Özellikle (yeni göç edenlerin çoǧunun yaşadıǧı) kentsel alanlardakiler olmak üzere, üniversite eǧitimi almamış kadınların, genellikle düşük ücretli, uzun ve zorlu çalışma saatlerine sahip ve sosyal güvenlik saǧlamayan işlerde çalıştığı ifade ediliyor.

Image
YouTube Kanalı
Image
YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.

Mart 2024