Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Görme Engellilerin Eğitim Sorunları İçin Gönüllü Ağı Desteği

Eğitimde Görme Engelliler Derneği, görme engellilere yönelik çalışma yapmak isteyen gönüllü kişiler ile eğitim hayatında desteğe ihtiyacı olan görme engellileri Gönüllü Ağı Projesi ile buluşturuyor.

Eğitimde Görme Engelliler Derneği, görme engellilere yönelik çalışma yapmak isteyen gönüllü kişiler ile eğitim hayatında desteğe ihtiyacı olan görme engellileri Gönüllü Ağı Projesi ile buluşturuyor.

haber fotoğrafı

Görme engelli bireylerin eğitim hayatında karşılaştığı anlık sorunları gidermek amacıyla geliştirilen Gönüllü Ağı Projesi sayesinde, hem gönüllü olmak isteyen kişilerin doğrudan ihtiyaca cevap vermesi sağlanıyor, hem de destek talep eden görme engelli kişinin problemi gideriliyor. Buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz internet sitesinde yer alan “talep formu” aracılığıyla görme engelli kişi desteğe ihtiyaç duyduğu konuda talepte bulunuyor, “veri tabanı kayıt formu” ile de gönüllü kişiler ağa dahil oluyor.

Görme engellilerin eğitime erişim sorunu devam ediyor

Eğitimde Görme Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Gümüş, "Görme engelli bireyler olarak eğitim hayatımızda farklı engellerle karşılaşmakta ve bu engelleri aşabilmek için mücadele yürütmekteyiz. Ancak bazı zamanlarda anlık olarak çözüme kavuşturmamız gereken problemler olabiliyor. Örneğin el yazısı halinde bulabildiğimiz ders notlarını seslendirmesi ya da bilgisayarda ekran okuyucu yazılımın okuyabildiği formatta yazması için bir kişiye ihtiyaç duyabiliyoruz. Yine matematik, Osmanlı Türkçesi ve istatistik gibi derslerde ya da üniversiteye hazırlık gibi sınavlarda konuları tekrar edebilmek için birebir çalışabilecek arkadaşlara gereksinimimiz olabiliyor. Kütüphane ve araştırma merkezlerinde aranılan kitaba ulaşmak da yaşadığımız sorunlar arasında" sözleriyle eğitim hayatında görme engelli öğrencilerin en sık karşılaştığı sorunları özetledi.

Destek vermek isteyenle desteğe ihtiyacı olan buluşuyor

Görme engellilere yönelik gönüllü çalışma yapmak isteyen birçok kişi olduğunun altını çizen Gümüş, “Projemiz bu yönüyle desteğe ihtiyacı olan ile destek vermek isteyeni buluşturan bir köprü vazifesi görüyor" şeklinde konuştu. Gümüş ayrıca, "İdeal olan görme engelli öğrencilerin yaşadığı erişim sorunlarını öğrenim gördükleri kurumun çözmesi. Bunun için dernek olarak yoğun şekilde girişimlerimizi sürdürüyoruz. Son zamanlarda güzel çalışmalara imza atan kurumlarımız da var ve bu bizi gelecek için umutlandırıyor. Ancak eğitim kurumlarında erişim engeli kalkıncaya kadar, Gönüllü Ağı projemizle anlık olarak karşılaşılan sorunlara çözüm bulmayı amaçlıyoruz" dedi.

Sistemin işleyişi hakkında da bilgiler veren Gümüş; www.eged.org/gonulluagi internet sitesinde, hem gönüllü kişilerin hem de destek talep eden görme engellilerin doldurabilecekleri iki form bulunuyor. Görme engelli kişi destek talep ettiğinde bu bildirim gönüllü ağı veri tabanında bulunan e-posta adreslerine iletiliyor. Eğer bu talebe cevap verebilecek bir gönüllü varsa bize email yoluyla dönüyor. Daha sonra biz destek talep eden kişiye gönüllü kişinin iletişim bilgilerini veriyoruz ve görevimiz sona eriyor" dedi.

35 ilden 300 civarında gönüllü var

Projenin ilk olarak 2012 yılında hayata geçtiğini ve başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 35 ilden veri tabanına 300'e yakın gönüllü kişinin kayıt yaptırdığını aktaran Gümüş, "Geçmiş yıllarda bu projeden faydalanan çok arkadaşımız oldu. Ayrıca derneğimizin düzenlediği organizasyonlarda da bu ağ sayesinde önemli destekler aldık. Aslında bu projeyle birbirlerini bulan kişiler arasında karşılıklı bilgi ve deneyim alışverişi de oluyor. Örneğin bir taraf diğerine matematik çalıştırıyorsa o da karşısındakinin bilgisayarla ilgili problemine çözüm buluyor. Bu nedenle gönüllü ağını önümüzdeki dönemde yeniden aktif hale getirmek istiyoruz. Dolayısıyla hem yeni gönüllülere, hem de onların destek olma motivasyonunu güçlü tutacak taleplere ihtiyaç duyuyoruz." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğrafı [PNG] [66.22K]
Share
İlgili Eğitim