Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Meandros Platformu, Latmos Civarındaki Köyleri Gezdi

Beşparmak Dağları (LATMOS)’nın, Milli Park olması için kurulan Maiandros Platformuna üye sivil toplum örgütleri maden sorunlarının yaşandığı 3 köyde incelemelerde bulundu.

Beşparmak Dağları (LATMOS)’nın, Milli Park olması için kurulan Maiandros Platformuna üye sivil toplum örgütleri maden sorunlarının yaşandığı 3 köyde incelemelerde bulundu.

haber fotoğraf
Aykaryay, Aydosk, Aydın Mimarlar Odası, Aydın Kimya Mühendisleri Odası, Aydın Tema Şubesi, Zirve Dağcılık, Zeydak, Edog, Aydos, Aydın Jeofizik Mühendisleri Odası, Aydın Beşiktaşlılar Derneği, Kuşadası EKODOSD ve akademisyenlerden oluşan grup önce Söke’ye bağlı Kisir Köyü’nü gezdi.

Meandros Platformu üyelerinin yaptığı incelemelerde öncelikle geçtiğimiz günlerde kanserden yaşamını kaybeden hastanın evine taziye ziyaretinde bulunuldu. Başta Kisir Köyü muhtarı Baki SUNA olmak üzere, köyde yaşayan vatandaşlarla sohbet edildi. Yakınlarını kaybeden vatandaşlar kendi hayatlarından umutsuz olduklarını, daha çok çocuklarının geleceğinden kuşku duyduklarını, bir an önce köylerinde araştırma yapılmasını istediler.

Kisir köyünden sonra, Söke’ye bağlı Çavdar köyüne geçildi. Çavdar köyü muhtarı Adil Atmaz ve vatandaşlarla bölgedeki maden sorunlarıyla ilgili sohbet gerçekleştirildi. Vatandaşlar bölgede maden ocaklarının açılmasını istemediklerini, doğalarının korunmaları konusunda hassas olduklarını, özellikle en önemli geçim kaynağı olan fıstık çamlarının geleceğinden maden yüzünden kaygı duyduklarını belirttiler. 1000’in üzerindeki nüfusuyla Söke’nin en büyük köylerinden olduklarını, doğalarının korunarak bölgede turizmin geliştirilmesini söylediler.

Meandros Platformu üyesi de olan Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaptıkları inceleme değerlendirerek, “ Çavdar köyünden sonra, yıllardır maden ocaklarıyla iç içe yaşayan kaya resimlerinin en yoğun olduğu köy olan Karakaya’ya geldik. Karakaya muhtarı Remzi İNCE ve vatandaşlarla maden sorunları konuşuldu. Köylüler her hafta maden ocaklarında patlatılan dinamitler yüzünden deprem yaşadıklarını, maden ocağının köyün yanında olmasından dolayı sürekli toz içinde kaldıklarını, yağmurlarla gelen silisli toprakların sokaklarını ve evlerinin avlularını doldurduğunu, pencerelerini çoğu zaman açamadıklarını, maden kamyonlarının yollarını bozduklarını ve sağlıklarının bozulduğunu söylediler. Karakaya Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliğinin hazırlıklarına başladıklarını, bu sayede bölgelerindeki bu kültür miraslarını tüm dünyaya tanıtmak istediklerini söylediler. Köylerine maden kamyonlarının değil, turist otobüslerinin gelmesini istediklerini belirttiler“ dedi.

Kisir köyü muhtarıyla birlikte, köyün içinden akan çayı kirleten maden sularının ve silisli toprakların doğaya nasıl akıtıldığı yerinde gezilerek görüldü. Kisir Köyü muhtarı Baki Suna, ilgili kurumlara yaptığı müracaatlarla köyünde yaşanan sağlık sorunlarının araştırılmasını ve bir an önce bu sorunların ortadan kaldırılmasını beklediğini söyledi. Platform üyeleriyle birlikte, Karakaya Köyü Kavalan mevkiinde bulunan kaya resimleri incelendi. Meandros Platformu üyeleri, Latmos’lu sanatçıların 8000 yıl önce kayalara çizdikleri resimleri görmenin mutluluğunu yaşadılar. Benzersiz olan bu kültürel mirasların bugüne kadar korunduğunu, bundan sonra da korunması için herkesin duyarlılık göstermesi konusunda çağrı yaparak, Beşparmak Dağları(LATMOS)’nın doğal ve kültürel kaynaklarının ve benzersiz doğasının korunması için mutlaka bu bölgenin Milli Park yapılmasını istediler.

Kaynak: Pirsus Haber

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [20.73K]
Share
İlgili Eğitim