Ana içeriğe atla

Hrant Dink Vakfı'ndan Medyada Nefret Söylemi Ocak-Nisan 2017 Raporu

Hrant Dink Vakfı 2009 yılından beri hazırladığı “Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi” çalışmasının Ocak - Nisan 2017 sonuçlarını yayınladı.
Konu:
İnsan Hakları
Medya
Share

Hrant Dink Vakfı 2009 yılından beri hazırladığı “Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi” çalışmasının Ocak - Nisan 2017 sonuçlarını yayınladı.

Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi’ araştırmasının 2017 yılı Ocak – Şubat – Mart – Nisan aylarını kapsayan dört aylık döneminde ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 1806 köşe yazısı ve haber tespit edildi. 70 yayında, birden fazla gruba yönelik farklı kategorilerde nefret söylemi üretildiği için bu yazılar ele aldıkları grup/kategori sayısı kadar (birden fazla defa) incelenmiş oldu ve 1876 yazıya ulaşıldı. Raporda, incelenen tüm yazılarda 58 farklı grup hakkında 2335 adet nefret söylemi içeriği bulunduğu belirtiliyor.

Rapora göre, "Ocak - Nisan 2017 döneminde, Referandum dışında, TSK’nın Suriye’nin El Bab bölgesinde yaptığı ‘Fırat Kalkanı Harekâtı’, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili gelişmeler, Olağanüstü Hal uygulamaları ve yayımlanan kanun hükmünde kararnameler, Ocak ayında Cenevre’de yapılan Kıbrıs müzakereleri, Türkiye ile Yunanistan arasında Kardak kayalıkları ve Ege adalarıyla ilgili olarak yaşanan krizler, Hocalı Katliamı’nın yıldönümü (26 Şubat), Güney Kıbrıs meclisinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Yunanistan’la birleşmesini (‘Enosis’) öngören 1950’deki halk oylamasının okullarda anılması yönündeki yasa tasarısının kabul edilmesi, 24 Nisan Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli mülteciler gibi gündem maddeleri nefret söyleminin artışında etkili oldu."

Image
YouTube Kanalı
Image
YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.

Nisan 2024