Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin araştırmasına göre, kadınların yüzde 43’ü, erkeklerin ise yüzde 45’i “feminizm” kelimesini hayatında hiç duymamış.

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin araştırmasına göre, kadınların yüzde 43’ü, erkeklerin ise yüzde 45’i “feminizm” kelimesini hayatında hiç duymamış.

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”nın 2017 yılı sonuçları açıklandı.

Kadir Has Üniverisitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mary Lou O’Neil ve Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu’nun sunumlarıyla kamuoyuna sunulan araştırma, Şubat ayında 23 ilde, kadın ve erkek bin 216 kişi ile gerçekleştirildi.

Araştırmaya göre, ev işlerine katkıları sorulduğunda erkeklerin yüzde 63’ü ev için alışveriş yaptıklarını, yüzde 65’i evdeki tamirat işlerini yaptıklarını söylüyor Temizlik, evi toplamak, yemek yapmak, bulaşık-çamaşır yıkamak gibi ev işlerine katkı sağladığını söyleyen erkeklerin oranı ise yüzde 9’u geçmiyor.

Erkekler çocuk bakımına da katkıda bulunmuyor. Erkeklerin yüzde 25’i çocuklarıyla hiç oynamadıklarını, yüzde 22’si ise ailesiyle hiç gezmediğini söylüyor. Çocuk bakımına katkısı sorulan erkeklerin yüzde 42’si “çocukla ilgilenmek” derken, erkekler çocuklarla oyun oynama, ders çalışmak, kreş/okul sorunlarıyla ilgilenmek, yemek yedirmek, yıkamak, uyutmak gibi işlere katkıda bulunmadıklarını söylüyor.

Araştırmada bu sene ilk defa “güven” sorusu sorulmuş. Katılımcıların en çok anne, baba ve çocuklarına güvendiği görülürken, “Eşime güvenirim” diyen erkeklerin oranının yüzde 92,8; kadınların ise yüzde 83,9 olduğu dikkat çekiyor.

Araştırma, toplumun asker ve polise ise arkadaşlarından, doktorlardan ve akademisyenlerden daha çok güvendiğini ortaya koyuyor.

Genel hayat memnuniyetine yönelik sorularda, erkekler ve kadınların birbirine zıt eğilimlerde olduğu görülüyor.

25-35 yaş aralığı kadınların hayatlarından en memnun olduğu dönem olarak ortaya çıkarken, 25-35 yaş arası erkekler hayatlarından en memnun olmayan grup olarak öne çıkıyor.

Hayattan memnuniyet, siyasal yönelimlere göre değerlendirildiğinde ise en mutlu grubu dindar ve muhafazakarlar oluştururken, en mutsuz grubu kendisini sosyal demokrat/solcu olarak tanımlayan grup olduğu görülüyor.

Katılımcıların toplumsal cinsiyet algısı, cinsiyetlerine ve yaşlarına göre değerlendirildiğinde kadınların erkeklerden çok daha eşitlikçi olduğu, ayrıca erkekler arasında da gençlerin daha eşitlikçi olduğu görülüyor.

Araştırma ekibinden Çarkoğlu, “ne kadar gençseniz, ne kadar kadınsanız, o kadar eşitlikçisiniz” diyor.

Toplumsal cinsiyet farkındalığı en yüksek olan kesimin kendini “cumhuriyetçi/Kemalist” olarak tanımlayan kadınlar, en eşitlikçi olmayan kesimin ise kendisini “dindar/muhafazakar” erkekler olduğu görülüyor.

Feminizmi hiç duymayanlar

 

Kadın katılımcıların 43’ü, erkeklerin ise yüzde 47’si feminizm ifadesini hiç duymadıklarını ifade etmiş. Geçen sene bu oran tüm katılımcılar için yüzde 50 idi. Yani toplumun yüzde 5’i geçen seneden bu yana feminizmi öğrenmiş gibi görünse de, feminizmle ilgili önyargılar sürüyor.

Kürtajla ilgili tutumlarda da ufak değişiklikler olmuş. “Kürtaj kadının en temel haklarındandır, yasaklanamaz” diyenlerin oranı yüzde 43’le aynı kalmış. “Kürtaj yasaklanmalı” diyenler ise yüzde 41,6’dan yüzde 47’ye yükselmiş.

Araştırmanın son sorusunda ise kadınlar ve erkekler hemfikir; “Türkiye toplumunda şu an kadın ve erkekler eşit haklara sahip midir?” sorusuna kadınların yüzde 77’si, erkeklerin ise yüzde 73’ü “hayır” diyor.

Dağ Medya

Share
İlgili Eğitim