Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Adana Barosu: AYM Kararı Ağır Bir Çocuk Hakları İhlali

Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Anayasa Mahkemesi’nin TCK'nın çocuk istismarıyla ilgili bir maddesini iptal etmesinin ağır sonuçları olacağını belirtti.

İçerik Alınlık Resmi

Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Anayasa Mahkemesi’nin TCK'nın çocuk istismarıyla ilgili bir maddesini iptal etmesinin ağır sonuçları olacağını belirtti.

adana barosu cocuk haklari

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) "15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına" ilişkin hükmü iptal etmesine bir tepki de Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’ndan geldi.

Komisyon AYM kararının "ağır bir çocuk hakları ihlali” olduğunu bildirdi.

“AYM’nin cinsel ve ruhsal bütünlüğünü ağır şekilde zedeleyen, ciddi bir ahlaki düşkünlüğü ortaya koyan, toplumda haklı bir infial yaratan bu suçta cezayı ‘ölçüsüz’ görmesi anlaşılır ve kabul edilir olmaktan uzaktır.”

Daha önce aralarında çocuk hakları alanında çalışan avukatların veCHP Çocuk Komisyonu’nun da olduğu kişi ve kurumlardan tepki gelmişti.

Sakıncalar

Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, AYM kararı üzerine ortaya çıkabilecek temel hukukî sakıncaları ve kaygılarını duyurdu.

Açıklamada anahatlarıyla şu noktalar vurguladı.

 “Çocuğun cinsel istismara karşı korunması için adalet sistemi içerisinde acil bir eylem planının hayata geçirilmesi zorunlu hâle gelmiştir. Zira bugün iptal edilen Türk Ceza Kanunun'nun 103. maddesinin ilk fıkrası 15 yaşından küçük her çocuğa yönelik cinsel davranışı cinsel istismar olarak tanımlamıştı.

“AYM’nin iptal kararına göre 15 yaşını doldurmamış çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçlarında mağdur çocuğun rızasının olup olmadığı aranacaktır. Oysa 15 yaşından küçük çocukların cinsel istismar suçunda rızalarının olup olmadığından söz edilebilmesi olanaksızdır.

Eleştiri

“AYM’nin gerekçesinin aksine; suçla yaptırım arasında adil bir denge bulunduğu gibi, çocuk istismarı fiilinin ağırlığı, çocuk ve aile üzerinde yarattığı tahribat ve etki ile toplumda yarattığı infial, cezalandırmada güdülen amaç dikkate alındığında ağır ve ölçüsüz olarak değerlendirilemez.

“Türk Ceza Kanunu'nda suçlar genellikle iki sınır arasında belirlenmektedir. Hakimin alt ve üst sınır arasında cezayı nasıl belirleyeceğinin ölçütleri ise TCK'nin 61. maddesinde açıkça gösterilmektedir.”

Açıklamada, T.C. Anayasası’nın 41/4. maddesinde yer alan "Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirler alır" amir hükmü de hatırlatıldı.

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. adana barosu cocuk haklari [PNG] [330.99K]
  2. adana barosu cocuk haklari [PNG] [330.99K]
Share
İlgili Eğitim