Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Fark Yarattı

Derneğin faaliyetleri başladıktan sonra köyden kente göç durdu, hatta tersine göç başladı

İçerik Alınlık Resmi

Derneğin faaliyetleri başladıktan sonra köyden kente göç durdu, hatta tersine göç başladı

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının dokuzuncu sezonunun 11’inci Fark Yaratan’ı, kırsal kalkınma için örnek bir model sunan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği oldu.

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği 2000 yılında köy yaşamını yeniden canlandırmak için İlhan Koçulu tarafından Kars’ın Boğatepe köyünde kuruldu.

Dernek bünyesinde köyün kadınları, bitki yetiştiriciliği, mandıracılık ve nesli tükenen tohumlar hakkında bir dizi eğitim aldı. Köyün doğal kaynaklarının kullanımının yanı sıra kadınlar, bilgisayar ve Fransızca gibi farklı eğitimlerden de geçtiler.

Derneğin faaliyetleri başladıktan sonra köyden kente göç durdu, hatta tersine göç başladı. Köyün ekonomisinde kadınlar ön planda rol almaya başladı.

Köyde Türkiye’nin ilk eko müzelerinden biri olan Peynir Müzesi kuruldu ve peynir çeşitliliği artırıldı. Köyün en büyük gelir kalemi olan peynir üretiminin yanı sıra köy sakinlerinin desteğiyle eko-turizm de bir geçim kaynağına dönüştü. Kültür turu için gelen gruplar köyde konaklamaya başladı. Bu sayede 500 kişinin yaşadığı köye senede yaklaşık 7.000 turist gelmeye başladı.

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, İlhan Koçulu’nun öncülüğünde kurulup köyün kadınlarının desteğiyle büyüdü. Dernek çalışmaları kırsal kalkınmada örnek bir model haline geldi. Hem yeniden doğan köyde hem de köyün kadınlarının hayatında kocaman bir fark yarattı.

Kaynak

 

Share
İlgili Eğitim