Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Hak Savunucuları 113 Gün Sonra Hakim Karşısına Çıkacak

Avukat Hülya Gülbahar, Büyükada davasında duruşma tarihinin avukatlardan önce medyaya servis edilmesine tepki gösterdi; 105 gündür tutuklu olan hak savunucularının derhal serbest bırakılmasını istedi.

İçerik Alınlık Resmi

Avukat Hülya Gülbahar, Büyükada davasında duruşma tarihinin avukatlardan önce medyaya servis edilmesine tepki gösterdi; 105 gündür tutuklu olan hak savunucularının derhal serbest bırakılmasını istedi.

haber fotoğrafı

Büyükada’da hak savunucularının güvenliği konulu bir toplantı nedeniyle haklarında dava açılan dokuzu tutuklu, toplam 11 hak savunucusunun ilk duruşma tarihi belli oldu.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, Büyükada davasının ilk duruşmasının 25 Ekim 2017’de saat 10.00’da Çağlayan Adliyesi’nde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülmesine karar verdi.

bianet’e konuşan, hak savunucularının avukatlarından Hülya Gülbahar, duruşma tarihinin avukatlardan önce medyaya servis edilmesine tepki gösterdi; hak savunucularının bir an önce serbest bırakılması gerektiğini ve bunun hukuken mümkün olduğunu vurguladı:

“Yakın bir duruşma günü verilmesi çok olumlu bir gelişme. Haksız yere 100 günü aşkın süredir gözaltında ve tutuklu olarak özgürlüklerinden alıkonan tüm hak savunucularının en geç duruşma günü, hatta hemen şimdi salıverilmeleri gerekir. Hukuken bu mümkün ve gereklidir.

“Avukatlarına duruşma günü bildirilmeden medyada bir takım yayın organlarında yayınlanıyor olması, bu davanın ilk günden itibaren hukuk dışı mecralarda hukuka aykırı bir biçimde kotarılmakta olduğunun bir kez daha kanıtlanması anlamına gelir. Yürürlükteki Türkiye hukuk mevzuatı açısından da açık bir suçtur. Tüm insan hakları savunucularını insan hakları hareketine destek veren herkesi duruşmaya bekliyoruz.”

İddianame geçen hafta hazırlandı

Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra sekizi tutuklanan 10 hak savunucusu hakkındaki iddianame geçtiğimiz hafta hazırlanmış; Haziran 2017’den beri tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç da bu iddianameye “şüpheli” olarak eklenmişti.

Cumhuriyet savcısı Can Tuncay’ın hazırladığı iddianamede, 10 hak savunucusuna “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamaları; Taner Kılıç’a ise "silahlı terör örgütüne üyelik” (314/2) suçlaması yöneltiliyor. Kılıç’ın "terörizmin finansmanı ve casusluk" suçlamasıyla yargılanmasına ise İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildiği belirtiliyor.

İddianamede hak savunucularının üye oldukları iddia edilen örgütler “FETÖ/PDYPKK/KCK ve DHKP/C” olarak sıralanıyor.

Ne olmuştu?

İstanbul Büyükada'da “insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” konulu bir atölye çalışması için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz’da otele düzenlene polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 30 saat boyunca haber alınamamıştı. Hak savunucularıyla ilgili gözaltı kararının da gözaltına alınmalarından tam beş saat sonra verildiği ortaya çıkmıştı.

10 kişi hakkında yedi gün gözaltı kararı verilmiş, bu süre daha sonra 14 güne uzatılmıştı.

10 hak savunucusu 17 Temmuz’da adliyeye götürülmüş, savcı “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla tutuklanmalarını talep etmişti.

18 Temmuz’da İnsan hakları savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) tutuklandı.

İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Nejat Taştan (Eşit Haklar İzleme Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi) yurtdışına çıkış yasağı ve haftada üç gün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

21 Temmuz’da savcı, dört hak savunucusunun serbest bırakılmasına itiraz etti ve haklarında yakalama kararı çıkartıldı. Evlerinden gözaltına alınan Üstün ve Erkem 23 Temmuz’da tutuklandı.

25 Temmuz'da Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli haftada iki gün adli kontrol şartıyla ve yurtdışına çıkma yasağıyla serbest bırakıldı.

Hazırlanan iddianameye Haziran 2017’den beri tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç da “şüpheli” olarak eklendi.

Özlem Dalkıran, Peter Steudtner, Ali Gharavi, Veli Acu, Günal Kurşun, İdil Eser ve Nalan Erkem halen Silivri 9 No’lu F Tipinde, İlknur Üstün ise Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor.

Bianet - Çiçek Tahaoğlu

 

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğrafı [JPG] [1.17M]
Share
İlgili Eğitim