Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Koronavirüsle Mücadele Ederken Çocuklar Göz Ardı Edilmesin

Dünyayı etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle ülkeler çeşitli önlemler alırken, ilk tedbirlerden biri okulların kapatılması oldu. Türkiye'de de ilk vakanın açıklanmasının ardından okullar tatil edildi. 

İçerik Alınlık Resmi

Dünyayı etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle ülkeler çeşitli önlemler alırken, ilk tedbirlerden biri okulların kapatılması oldu. Türkiye'de de ilk vakanın açıklanmasının ardından okullar tatil edildi. 

Covid 19 pandemisi sebebiyle dünya ve ülke gündemi salgına odaklanırken, çocuklar da bu kaygı ve korku ortamında bizimle birlikte yaşıyor. Bilgi kirliliği, kaygı ve korkuyu tetiklerken çocuklar ise sürece pek dahil edilmiyor.

Ancak çocuk hakları savunucuları ve uzmanlar çocukların süreçte yaşadığımız korku ve kaygıdan azade olmadığını ve içinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte çocuklarla yan yana olmanın ve onlarla süreci şeffaf biçimde yaşamanın önemli olduğunu söylüyor. 

Peki, koronavirüsle mücadele ederken çocuklarla nasıl iletişim kurabiliriz? Evde kalan çocuklarla süreci nasıl daha iyi yürütebiliriz? Bu sorulara yardımcı olmak için çocuklarla çalışan sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını sizin için derledik. 

İllüstrasyon: Lucy Jones

Önemsiyoruz Sosyal Girişimi, çocukların ruh sağlığını desteklemek amacıyla ekiplerinden Uzman Psikolog Danışman Sevde Barış Şahbudak ve çizer Sima Ertem'le bir video hazırladı.

Videoda, çocukların evdeki kaygı ve gerilimi hissettiği, çocuklara, sürecin dayanışma ve şefkat ile atlatılabileceği mesajını vermenin önemli olduğu belirtilirken, ebeveynlere çeşitli öneriler de sunuluyor. 

 

"Korona Sürecinde Çocuklar" videosu Anlatan Eller'le işbirliği yapılarak Türk İşaret Dili tercümesiyle de yayınladı. Videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Yine Önemsiyoruz ekibinden Uzman Klinik Psikolog Selin Tutku Tabur da Çocuklarla COVID-19 Ev Tatili Boyunca Nelere Dikkat Etmeliyiz? başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Tabur yazısında, salgın süresince haberleri mümkün olabildiğince çocukların yanında olmadan takip etmenin, çocukların kaygılarını artırmamak adına yararlı olacağını ve evde ders çalışan çocuklara da bu sürecin bir tatil olmadığını ve yerine getirilmesi gereken sorumlulukların evden yapılacağını söylemenin yararlı olacağını söyledi.

Nirengi Derneği de Uzman Psikolojik Danışman Elçin Külahçıoğlu Gözegir'in hazırladığı bir bilgi notu yayınladı. 
 
Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak üç dilli olarak  haızrlanan Çocuklarla Koronavirüs Nasıl Konuşulur başlıklı bilgi notunda "Öncelikle çocuğunuzun koronavirus ile ilgili ne bildiğini öğrenin" denirken, koronavirüs gündemini çocuktan gizlemek için çaba gösterilmemesi gerektiği, aksine gizlemenin çocuklarda daha fazla kaygı uyandıracağı vurgulandı. 
 
 
 
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) de sosyal medya hesaplarında çeşitli görsellerle hem ebeveynlere hem de çocuklara destek oluyor. 
 
"Sosyal medya paylaşımlarımızla, çocuğunuzla birlikte bu süreci en iyi şekilde geçirmenize destek olmaya çalışacağız." diyen AÇEV'in twitter ve facebook hesaplarında çeşitli görseller paylaşılıyor.
 
 
Maya Vakfı da hazırladığı "Koronavirüs (Covid-19: Çocuklar ve Ebeveynler İçin Kaygı Yönetimi" yazısında  korku, kaygı ve paniğin hüküm sürdüğü ortamda, çocuklarla nasıl iletişim kurmamız gerektiğini ve bu sürecin nasıl yönetebileceğiyle ilgili önerilerde bulundu. 
 
Medyascope platformunda yayınlanan Gündem Çocuk ise son yayınında koronavirüs salgınını çocuklar açısından iki başlıkta ele aldı. İlk bölümde uzman psikolog Ceylan Akgün ile çocuklara koronavirüs nasıl anlatılmalı, alınması gereken önlemlere çocukların katılımı nasıl sağlanmalı konularını konuşulurken, ikinci bölümde insan hakları savunucusu Zafer Kıraç‘la koronavirüs salgını kapsamında sayıları üç binin üzerinde olan tutuklu ve hükümlü çocuk ile anneleriyle cezaevinde bulunan 700’e yakın çocuğun durumu konuşuldu. 
 
 
Covid 19 pandemisi süresince çocuklara ve ebeveynlere destek olmak isteyen sivil toplum örgütleri çalışmalarını duyurmak ve yaygınlaştırmak için [email protected] adresinden ya da sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilirler. 

İlgili Dosyalar:

  1. BAŞLIK YOK [JPG] [204.29K]
  2. BAŞLIK YOK [JPG] [204.29K]
  3. BAŞLIK YOK [JPG] [114.64K]
  4. BAŞLIK YOK [JPG] [98.82K]
  5. BAŞLIK YOK [JPG] [195.13K]
  6. BAŞLIK YOK [JPG] [51.96K]
  7. BAŞLIK YOK [JPG] [32.36K]
  8. BAŞLIK YOK [JPG] [195.13K]
Share
İlgili Eğitim