Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Mersin’deki kadınlardan belediyelere çağrı: Kadın sığınma evi açın

Mersin Kadın Platformu, Mersin’de bulunan tüm belediyelere, “Kadın sığınma evi” ve “Kadın Danışma Merkezi” açmaları çağrısında bulundu.

İçerik Alınlık Resmi

Mersin Kadın Platformu, Mersin’de bulunan tüm belediyelere, “Kadın sığınma evi” ve “Kadın Danışma Merkezi” açmaları çağrısında bulundu.

Haber fotoğrafı

Mersin Kadın Platformu, kadına yönelik şiddeti önlemek, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için Mersin’de bulunan belediyeleri kadın sığınma evi açmaları için göreve çağırmak için basın toplantısı düzenledi. Kadın Emeği Derneği şube binasında yapılan toplantıya, çok sayıda kadın katıldı.

Platform adına açıklama yapan Zübeyde Akpınar, Türkiye’nin kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacı ile birçok uluslararası anlaşmalara imza attığını hatırlattı. Türkiye’nin 2011 yılında imzaladığı anlaşmalarının birinde, “Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele” olduğunu ve anlaşmalarda taraf devletlerin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önlemek üzere gereken yasal ve diğer tedbirleri gecikmeksizin alınması gerektiğinin yer aldığını söyleyen Akpınar, bu kapsamda kadın-erkek eşitliği ilkesini kendi ulusal anayasalarına ya da diğer uygun mevzuata dahil ettiğini belirtti.

‘KADINLAR ŞİDDET GÖRMEYE DEVAM EDİYOR’

Yapılan düzenlemelerde yerel yönetimlere ciddi sorumluluklar yüklendiğini aktaran Akpınar, büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 bini geçen belediyelerin kadın ve çocuklar için koruma evi açmak zorunda olduğunu dile getirdi. Akpınar, “Avrupa standartlarına göre, sığınmaevi kriteri her 7 bin 500 kadın için bir kalacak yer öngörürken, Türkiye’de bu durum halen 13 bin kişiye bir kalacak yerdir. Hem devletin hem de çoğu belediyenin görevini yapmaması yine bu konu hakkında gerekli güçlendirici çözüm üretici projelerin üretilmemesinden kaynaklı kadınlar şiddet ortamına geri dönüyor ve şiddeti yaşamaya devam etmelerine sebep oluyor” dedi.

‘BELEDİYELER SIĞINMAEVİ AÇMALI’

Mersin ilinde bulunan 7 ilçenin bu zorunluluğa uymak zorunda olduğunun altını çizen Akpınar, “Fakat hala Mezitli, Toroslar, Erdemli ve Silifke gibi ilçelerde kadın sığınmaevinin olmadığını görüyoruz. Yine Akdeniz Belediyesi’ne atanan kayyum ile kadın sığınmaevinin kapatıldığını biliyoruz” dedi. Mersin için kadın sığınmaevlerinin önemli ve tartışılmaz olduğunu vurgulayan Akpınar, “Bu gerçekten yola çıkarak özellikle ilimizdeki belediyeleri ‘Kadın Danışma Merkezi’ ve ‘ Kadın sığınmaevi’ açmaları konusunda göreve çağırıyor, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifini belediyecilik hizmet anlayışına katmalarını talep ediyoruz” dedi.

Açıklama sonrası kadınlar topladıkları 500 dilekçeyi belediyelere vermek üzere yola koyuldu.

Kaynak

İlgili Dosyalar:

  1. Haber fotoğrafı [JPG] [33.40K]
Share
İlgili Eğitim