Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Psk. Nevin Küçük: Kaygı Yönetiminde Bilgi Kritik Önemde

Salgınla birlikte değişen hayatımızı, salgının getirdiği değişimlere nasıl uyum sağlayabileceğimizi ve ruh sağlığımızı korumak için neler yapabileceğimizi İzmir’de çalışma yürüten Herkes İçin Ruh Sağlığı Derneği’nden psikolog Nevin Küçük ile konuştuk.

İçerik Alınlık Resmi
Salgınla birlikte değişen hayatımızı, salgının getirdiği değişimlere nasıl uyum sağlayabileceğimizi ve ruh sağlığımızı korumak için neler yapabileceğimizi İzmir’de çalışma yürüten Herkes İçin Ruh Sağlığı Derneği’nden psikolog Nevin Küçük ile konuştuk.

Küçük, yeni koşullara adapte olmanın kolay olmadığını zaman ve çaba istediğini hatırlatırken, değişikliklere uyum sağlayabilmek için hem bireysel hem de toplumsal ve politik bir çabanın gerekliliğine vurgu yapıyor.

Pandemi gibi krizli durumlarda özellikle bilgi yönetiminin çok önemli olduğunu anlatan Küçük, olağanüstü durumlarda halkı bilgilendirmenin bir seçenek olmadığını aksine hiç sorgulanmadan atılması gereken adımlardan biri olduğunu söylüyor. Genel ve bireysel ruh sağlığımızı korumak için politik düzeyde atılması gereken adımların başında bilgi süreç yönetiminin geldiğini hatırlatan Küçük, kişilerin güvende hissedebilmesi ve sakin kalabilmesi için bu adımın vazgeçilmez olduğunu söylüyor.

 

Küçük, bilginin halka doğru şekilde iletilmesi durumunda kişilerin hazırlanabileceğini, etrafındaki kişileri hazırlayabileceğini, iş birliği yapabileceğini ve krize uygun davranışlar geliştirilebileceğini anlatıyor. Daha güvenli politikalar geliştirilebilmesi ve insanların daha iyi hissedebilmesi için “doğru bilgiyi, doğru kanaldan, doğru şekilde ve sakinliği koruyarak iletmek gerekiyor” diyen Küçük, bu dönemde herkese sorunluluk düştüğünü ve bilgi içeren her ifademizden sorumlu olduğumuzu da hatırlatıyor. Bilgi yönetiminin genel düzeyde olduğu kadar bireyler için de geçerli olduğunu söyleyen Küçük, bilgiyi seçerek edinmenin, doğru kaynakları takip etmenin ve kişiye yetecek bilgiye sahip olmanın ruh sağlığımızı dengede tutmak için kritik önemde olduğunu anlatıyor.

Salgının dayanışma, toplumsal birliktelik, bir arada olma, ötekini düşünme, empati gibi kavramları hayatımıza soktuğunu ve bunları düşünmek zorunda bıraktığını da anlatan Küçük, bu dönemde vurgulanması gereken şey “Kişisel zayıflıklar değil aksine toplumun gücünü ve becerikliliğini vurgulayan mesajlar olmalı” diyor. Salgının kişilere ve topluma çok şey öğrettiğini söyleyen Küçük, bu süreçteki öğrenmelerimizin hazırlık planına dönüşmesi durumunda ise gelecek yeni krizleri daha güçlü atlatabileceğimizi vurguluyor.

Share
İlgili Eğitim