Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Vegan dostu kent Didim’de Türkiye’nin ilk vegan festivali VegFest düzenlenecek

Türkiye’nin ilk vegan festivali Didim Vegfest, 29-30 Nisan tarihlerinde Türkiye’nin doğa cennetlerinden biri olan aynı zamanda vegan dostu kent olarak bilinen Didim’de düzenlenecek.

İçerik Alınlık Resmi

Türkiye’nin ilk vegan festivali Didim Vegfest, 29-30 Nisan tarihlerinde Türkiye’nin doğa cennetlerinden biri olan aynı zamanda vegan dostu kent olarak bilinen Didim’de düzenlenecek.

Haber fotoğrafı

Nisan ayında Didim bir ilk yaşayacak. Türkiye’nin ilk vegan festivali Didim’de düzenlenecek. Türkiye Vegan&Vejetaryenler Derneği (TVD) tarafından düzenlenecek festival için Didim’in seçilmesi de sürpriz değil, çünkü Didim vegan dost şehir olmayı seçmiş ve bu yönde belediyesi tarafından kaydadeğer adımlar atılan bir ilçemiz. Didim Vegfest ile ilgili TVD Yönetim Kurulu Üyesi ve Didim VegFest Organizasyon Direktörü Eşref Balcı ile konuştuk, festival fikrinin ortaya çıkışı, festivalin içeriği ve hedefleri hakkında bilgiler aldık.

Gaia Dergi: Öncelikle böyle bir festival düzenleme fikri nasıl doğdu, gelişti, bu süreci anlatır mısınız?

Eşref Balcı: Dernek olarak İstanbul’da bir uzun bir süredir vegan festivali düzenlemek istiyorduk. Bunun için yer arayışı içindeydik. Ancak kent içinde açık alanların çok kısıtlı oluşu, yer kiralarının yüksekliği ve güvenlik nedeniyle festival planlarımızı ötelemiştik. Bu arayışlar sürerken bir arkadaşımızın önerisiyle Didim’den bu konuda davet geldi ve daveti sevinçle karşıladık. Dernek olarak Didim belediyesiyle birlikte Vegfest için bir protokol yaptık.

Bu festival için nasıl bir destek görüyorsunuz, kimlerden destek alıyorsunuz?

Festival için bizi yüreklendiren 1 Kasım Dünya Vegan Günü dolayısıyla düzenlediğimiz etkinlikte katılımcılardan aldığımız destek oldu. Etkinlik bir ilk olmasına rağmen çok ilgi gördü. Katılımcı sayısı tahminlerimizin çok üzerinde gerçekleşti. Festival için yurt içinden ve yurt dışından destek alıyoruz. Yurt içinden dernekler, sivil toplum kuruluşları, çevre ve ekoloji toplulukları, kolektifleri katılacak. Üyesi olduğumuz Avrupa Vejetaryenler Birliği de festivalimizi tüm üye ülkelere duyurusunu yapıyor, yurtdışından da katılımcıları bekliyoruz.

Haber fotoğrafı

Didim, son dönemde vegan /vejetaryen dünyada öne çıkan bir ilçe oldu. Didim ile ilgili görüşleriniz nelerdir? Gelecek yıllarda Didim dışında da farklı bölgelerde bu etkinliği yapma planlarınız var mı?

Didim’i bildiğiniz gibi “vegan dostu” kent ilan ettik. Bu amaçla ilçe ve yöredeki cafe, restoran ve otel çalışanlarına eğitim veriyoruz. Restoran ve kafelerde vegan menü seçenekleri oluşturulup, otellerde vegan odalar düzenlenecek. Didim’de sirk ve yunus parklarına izin verilmeyecek. Yeni bir hayvan barınağı için de çalışmaktayız. Didim, bahar aylarını yaşadığımız günlerde Apollon tapınağı ve kutsal yol başlangıcının bir arada olduğu tarihle iç içe olan bir kent. Festival meydanı ve sokağımız bu güzel Ege kıyısında yer alacak.

Festivalin içeriği hakkında bilgi verir misiniz?

Festivalimiz veganizmin etik, ekoloji ve sağlık temelleri üzerine kurgulandı. Bu çerçevede bir panelimiz de olacak. Uzmanlar ve akademisyenler konuşmalar yapacaklar. Çeşitli konularda atölyeler düzenlenecek. Yurtiçi ve yurt dışından gelen şefler vegan yemek sunumları yapacaklar. Yerel otlarla yapılan yemekler tanıtılacak. Çevre, ekoloji grupları stantlarında kendilerini anlatma fırsatı bulabilecekler. “Bir vegan’a sor” standımızda vegan olmayanların sorularını yanıtlayacağız.

Çocukları da unutmadık; Çocuklar için yoga, resim atölyelerimiz var. Festival sokağımızda vegan ürünleriyle gıda, kozmetik ve tekstil firmaları stantlarında ürünlerini tanıtıp, satış yapabilecekler. Katılımcılar pek çok vegan ürünü tatma tanıma olanağı bulabilecekler. Vegan kamp alanımız var. İsteyenler burada çadırda konaklayabilecekler. Ayrıca buradan isteyen bisikletle festival alanına ulaşabilecek. Yine kamp alanımızda çok büyük bir kahvaltı sofrası hazırlayıp hep birlikte kahvaltı yapılacağız. Vegan rock grupların da katılacağı bir konserimiz olacak. Ve sürpriz isimler burada olacak.

Festivalin katılımcı kitlesi nasıl olacak? Birbirinden farklı görüşte, inanışta, siyasi ve toplumsal yaklaşımda..vb da olan vegan ve vejetaryenler var olduğunu görüyoruz. Festival tüm bu renklere ve farklı görüşlere, bakış açılarına, kimliklere de açık bir festival olacak mı?

Didim Vegan Festivali Vegfest, tüm vegan gruplara, kollektiflere, üniversitelerin vegan birliklerine açık. Katılmak isteyen tüm vegan gruplar stantlarında kendilerini anlatabilecekler. Kendilerine ücretsiz stand olanağı ve ulaşım-konaklamada kolaylıklar sağlayacağız. Biz Vegfest’in ortak bir platform olmasını arzu ediyoruz.

Yurtdışında benzer festival örnekleri var mı, bunları inceleme, iletişim ve irtibat kurma veya destek alma şansınız oldu mu?

Türkiye’de ilkini gerçekleştireceğimiz bu tür organizasyonlar yurt dışında pek çok kentte halihazırda yapılmakta ve artık geleneksel hale gelmiş olan bu tür festivallerde katılımcı sayısı yüzbinlere ulaşıyor. Bunları da elbette ki inceledik, fikir alışverişinde bulunduk. Üyesi olduğumuz EVU toplantıları nedeniyle gittiğimiz ülkelerin dernekleri ile iletişim içinde oluyor deneyimlerimizi, etkinliklerimizi paylaşıyoruz. Avrupa’daki meslektaşlarımız da Türkiye’de düzenliyor olduğumuz bu ilk festivali heyecanla karşıladı. Tüm üye dernekler ve kuruluşlar festival duyuru ile bizlere destek olmaktalar. Didim Vegfest artık Avrupa’da Vegfest takvimlerinde yer alacak.

Haber fotoğrafı

Veganizme ve hayvan özgürlük hareketine bakış açınız nedir? Türkiye’deki konumu ve geleceği hakkında düşünceleriniz nelerdir ve bu festival bilinç ve farkındalıklara sizce katkı sağlayacak mı?

Hayvan özgürlüğü insanların uğruna mücadele ettiği en zorlu savaşlardan biridir. İnsan olma konumundan hareketle, hayvan sömürme hakkından vazgeçmeyi gerektiriyor. Kafesteki hayvanın özgürlük çırpınışını göz ardı edebilir miyiz. Vegan olmak şiddetsiz bir yaşam sürdürmek için gerekliliktir. Öncelikli olarak hayvanları insanın sömürüsünden uzak tutmak ve eko sistemin devamı için doğadan yana tavır almalıyız. Özelliklede türcü tutumdan uzak durmalıyız. Festivalin bu çerçevede kamuoyunun veganlık ve hayvan özgürlüğü düşüncesine bir farkındalık getireceğine inanıyoruz. Festivalde amacımız kamuoyunun bu konuya dikkatini çekmek, ortak bir platform oluşturmak. Vegan yaşam tarzının uygulanabilirliğine dair pratiklerin örneklerini göstermek. Adil ve sürdürülebilir bir dünya için sizleri de Didim Vegfest’e bekliyoruz.

**Festival, TVD (Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği), DİTAB (Didim Turizm Altyapı Birliği) ve TURAD (Turizm Araştıirmaları Derneği) organizatörlüğünde yapılıyor.

Gaia Dergi - Mete GÜRKAN

İlgili Dosyalar:

  1. Haber fotoğrafı [JPG] [186.75K]
  2. Haber fotoğrafı [PNG] [118.86K]
  3. Haber fotoğrafı [PNG] [118.86K]
  4. Haber fotoğrafı [JPG] [90.99K]
Share
İlgili Eğitim