Ana içeriğe atla
Image
Birlikte açılış eller
Share

“BİRLİKTE Olmak Çok Güzel”di

Türkiye'deki sivil toplumun güçlenmesi için uzun yıllara dayanan tecrübe ve birikimimizle tasarladığımız BİRLİKTE: Yerel STÖ’ler için Kurumsal Destek Programı iki yıllık bir çalışmanın ardından sona erdi. İki yıl önce küçük bir ekiple “Birlikte Değiştirelim” sloganıyla yola çıkan programın kapanışında, hep bir ağızdan “Birlikte Olmak Çok Güzel” denildi.

Türkiye’nin 18 kentinde farklı alanlarda çalışma yürüten 42 sivil toplum örgütünün faydalanıcısı olduğu BİRLİKTE Kurumsal Destek Programının kapanış etkinliği dün akşam facebook ve youtube hesaplarımızdan olarak canlı yayınlandı. 

BİRLİKTE Kurumsal Destek Programı kapanış etkinliği için AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı Andre Etienne Lys, İsveç Büyükelçiliği SİDA Programı Temsilcisi Müsteşar Malin Stawe, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Stefano Calabretta, program faydalanıcıları ve STGM ekibi çevrim içi olarak bir araya geldi. 

BİRLİKTE Kapanış

Sosyal Müzik ekibinin performansı ile açılan etkinliğin açılış konuşmasını STGM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Levent Korkut gerçekleştirdi.

STGM Yönetim Kurulu Başkanı Korkut, BİRLİKTE Programı'nın, STGM'nin "STÖ'lerle birlikte bir ilki gerçekleştirme ve öncü modeller geliştirme çabasının bir sonucu olduğunu" vurguladı. 

AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı Andre Etienne Lys ise konuşmasında programın Türkiye’deki kurumsal destek anlamında ilk örneklerden biri olduğunu ve fark yarattığını söylerken, “Mentörlük ve hibeyle birleşen programa şahit olmak çok güzel” diye konuştu.  

İsveç Büyükelçiliği SİDA Programı Temsilcisi Müsteşar Malin Stawe ise “Bugün bu programı kapatmak için değil, bu başarıyı kutlamak için bir aradayız” dedi.

8 yıla Eş Değer Çalışma, Dünya Çevresinde 3 Tur Atacak Kadar Yol

Yerel sivil toplum örgütleri için kapasite geliştirme destekleri ve ihtiyaç belirleme çalışmalarından yola çıkarak hazırlanan ve birlikte değişimi hedefleyen programının kapanış etkinliğinde BİRLİKTE’nin değerlendirme sonuçları da paylaşıldı. 

2017’nin Mart ayında yola çıkan BİRLİKTE Programı 9 kişilik ekiple çalışmalarını yürütürken, iki yıl süren programda 5 mentör 42 örgütle kaynak yönetimi, stratejik planlama, iletişim planı, ölçme değerlendirme, yönetişim gibi başlıklarla bire bir çalıştı. Bu sürede STÖ’lere 250 ziyaret gerçekleştirilirken, 18 farklı kentte çalışma yürüten örgütlerle yapılan görüşmeler için BİRLİKTE mentörleri dünya etrafında 3 tur atacak kadar yol yaptı. 

Yine iki yılda 280 faydalanıcı ile 2243 saat görüşme yapılırken,  programda 12656 saat/emek çalışma ile sekiz yıla eşdeğer çalışma ortaya çıkarıldı.

Bir Değişim Öyküsü: BİRLİKTE

Online kapanış etkinliğinde programın değerlendirme verileri mentörler Zeynep Atay, Gülbanu Altınok, Aysun Telek, Nevzat Kıraç, Zehra Tosun tarafından paylaşılırken, programı STGM ve BiRLİKTE iletişim koordinatörü Meltem Çolak sundu.

Program Koordinatörü Tuğçe Bahadır, konuşmasında değişimi hedefleyen BİRLİKTE’nin uzun bir hazırlık sürecinden sonra hayata geçtiğini söylerken, programın tasarım sürecinde ise “Sivil toplum örgütlerine sağladığımız hibe desteğini nasıl daha etkili bir hale getirebiliriz? Neyi değiştirebiliriz?” sorularına üretmeye çalıştıkları yanıtın kendilerine rehberlik ettiğini anlattı. 

BİRLİKTE Programını uzun vadeli  ve yerel sivil toplum örgütlerine kurumsal bir yatırım olarak gördüklerini söyleyen Bahadır, en başından beri programın ortaya çıkaracağı etkinin sorumluluğuyla titizlikle çalıştıklarını anlattı. 

STGM Genel Koordinatörü Tezcan Eralp Abay ise konuşmasında “Türkiye’nin ve dünyanın her zamankinden daha çok güçlü bir sivil topluma ihtiyacı var” derken, “Zor koşullar altında insanlığın daha doğruyu ve daha güzeli hayal edebilmesi için sivil alanın yaratıcı enerjisine ihtiyacı var. Umut ederim BİRLİKTE Programı bu yaratıcı enerjiye biraz olsun katkı sağlamıştır” ifadesini kullandı. 

Online etkinliğin son konuşmasını ise Program Yöneticisi Stefano Calabretta yaptı. Calabretta programın  sahadaki çalışmalarından uzak olduğu için üzgün olduğunu anlatırken,  “Arada STGM'nin olması son derece önemli bir katma değerdi. Burada yapılan işler demokrasi ve sivil toplumu güçlendirecek” diye konuştu. 

Değişimi BİRLİKTE Yarattık 

Etkinlikte program faydalanıcıları da sürece dair gözlemlerini aktardı.  Yaşam Kadın Merkezi Derneği’nden Cavidan Yılmaz programın son dönemlerinde  pandemiden kaynaklı ortaya çıkan sorunları BİRLİKTE Program desteği ile aştıklarını söylerken, Roman Toplumu Gençlik Eğitim Ve Kalkınma Derneği’nden Emin Karameşe ise bugün program sayesinde başka örgütlere mentörlük yapabilecek duruma geldiklerini anlattı.

Programın tamamını youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz. 

İlgili Eğitim