Ana içeriğe atla
Image
Maraton
Share
2017 yazından beri STGM’de çalışıyorum. O tarihten 8 Ekim 2020 tarihine kadar dilimizden düşmeyen cümle buydu, “Web sayfamız yenilenince”. 

“Ah Web Sayfamızı Bir Yenilesek”

Neredeyse 10 yıllık bir külliyatı olan eski web sitesini değiştirmeye kalkmak deveye hendek atlatmaktan daha zor oldu.  STGM’nin web sitesinin nasıl yenilendiği gerçekten macera dolu ve öğretici bir süreç oldu. Bu arada biliyor musunuz,  deveye hendek atlatmak tabiri “hendek muharebesindeki” hendekleri atlayamayan develerden çıkmış.

Uzun, Maceralı ve Her Gün Öğreten Bir Süreç

Web sitesinin çalışmaları için ilk önce ihaleye çıktık ilk seçtiğimiz hizmet sağlayıcı ikinci görüşmeden sonra sırra kadem bastı. Sanırım gözü korktu.  Tabi bu sırra kadem basma ile tekrar ihaleye çıkmak zorunda kaldık. Bu arada yazdığımız teknik şartnameyi bir kez daha gözden geçirerek son “ince ayarları” yaptık. Teknik şartname yazarken eski ve emektar, web sitemizin ne tür yeniliklere ihtiyacı olduğunu saptadık. Erişebilirlik, dinamik (responsive), kullanıcı panelinin rahat olması gibi konuları aramızda bolca tartıştık. Sadece bunlara bakmadık tabii ki. Teknik altyapıda ne olmasını gerektiğini de yazdık. Teknik işlerden çok anlayan birisi olmadığım için bu kısmı anlatmayı başka bir arkadaşıma bırakayım.

Web sitesi neler olsun olmasını saptayabilmek için önce;

  • Mobil cihazdan tıklanma oranına
  • İllere göre dağılımına
  • Browser dağılımına baktık ve bu verileri şartnamemize yazdık.
Erdil Yaşaroğlu
Karikatür: Erdil Yaşaroğlu

Sonra neden web sayfamızı yeniliyoruz sorusuna cevap verdik. Evet emektardı ve fakat ayda 55 bin kullanıcının üzerinde ziyaret ediliyordu. Bu emektar hali ile de işimizi görüyordu. Web sayfamıza birincil olarak laptop ve desktoptan ikincil olarak da mobil cihazlardan giriş ki bu iki neden yüzünden web sayfamızı yenilemedik. Bakın neleri düşünerek yeniledik sayfamızı;

  • Yürüttüğümüz 3 farklı projenin çıktıları, yayınlarını sivil toplumla daha etkin bir şeklide paylaşmak için,
  • Projelerimizin takiplerini yaptığımız yönetim bilgi sisteminin (YBS) yer alması ve eğitim başvurularımızı bu platformdan almak için,
  • STÖ’lerin sivil toplum hakkında aradıkları her türlü bilgi bulmaları, var olan projelerimizin gelişmelerinden haberdar olmaları için,
  • Blog yazılarımızla ve infografik animasyonlarla projelerimizin hikayelerini anlatmak için,

Kısaca bizlerin, sizlerin ürettiği bilgileri görünür kılmak için. Buradan "Görünürlük neden bu kadar önemli?" sorusunu sorabiliriz. Ama bu da başka bir blog yazısının konusu olarak bir kenarda şimdilik dursun...

Yazının başında dediğim gibi uzun soluklu bir maraton oldu bu web sayfasının yenilenmesi. Neyse ki uzun koşuları, sabır gerektiren işleri severim. Maratona hazırlanmakta uzun iştir. Antrenmanından, üzerinize ne giyeceğinize, nasıl besleneceğinize kadar her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmek gerek.

Web sayfamızın bütün bu sorularına cevap veren bir hizmet sağlayıcısı ile çalışıyoruz. İyi bir ekip olduk. Binbiriz’in hakkını vermek gerek. Anlamadığımız, kafamızın karıştığı her noktada hiç yılmadan sorularımızı cevapladılar. Üstüne üstlük tam bu işe kalkıştığımızda pandemi başladı. Ankara İstanbul arasında bitmeyen zoom toplantıları yaptık. Her toplantıyı kayıt altına aldık, kimi zaman Word dosyasında tuttuk, kimi zaman ekran kaydı aldık. Yayına almaya yaklaştıkça bu yöntemlerle takip etmenin zor olacağına karar verip Trello üzerinde projeyi yönettik.

Dedim ya öğretici oldu diye, sadece uygulama kullanmak, proje yönetmek vb. konularda değil bir sorunla karşılaştığımızda onu nasıl analiz edip karşı tarafa için daha açıklayıcı olabileceğimize de kafa yorduk. Ve her şeyden önemlisi tüm bu süreçte STGM ekip arkadaşlarımız her konuda özellikle içeriklerin yenilenmesi konusunda her türlü desteği verdiler. 20 bin içerik girildi, olabildiğince İngilizcelerini çevirdik, e-kütüphane, fon kaynakları ağlar- platformlar, STGM yayınları, eğitimleri ve nicesini yeniledik.

Geçmişle gelecek arasındaki bağı koparmadan özenli ve titiz bir çalışma ile deveye hendeği atlattık.

Share
Image
STGM Stüdyo

STGM Stüdyosu

Video içerikleri üretmek isteyen STÖ’ler için iyi bir haberimiz var. Ofisimizdeki stüdyomuzda video çekimlerinizi gerçekleştirebilir ve kurgu desteği alabilirsiniz.