Ana içeriğe atla
Image
Ekip Dayanışması
Share
STGM’nin yeni web sitesini 8 Ekim’de yayına açtık. STGM Derneği’nin 16. yılında üçüncü web sitesi bu. 

STGM Sitesi Tüm Çalışanların ve Sivil Toplumun Emeğinin Ürünü

STGM web sitesinin eski versiyonlarına archive.org üzerinden erişebiliyoruz. İlk günden bu yana STÖ’lerin ihtiyaçları gözetilerek hazırlanan destek mekanizmalarının yanında STÖ’lerin duyuruları, haberleri için bir bülten olma özelliğini sürdürmeye başladığını görüyoruz. Sosyal medya öncesi dönemde STÖ’lerin görünürlüğünü arttırmak ve hedef kitleleriyle bağ kurmalarını sağlamak için yayıncılık yapan nadir siteden birisiydi STGM web sitesi. 

STGM Eski Web
10 yılı aşkın süre kullandığımız web sitemiz

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte STGM kendi sosyal medya mecralarını yine bu amaç için kullanmaya başladı. Yeni yayıncıların eklenmesiyle birlikte bu alandaki sorumluluğunu başkalarıyla paylaşma şansına sahip oldu. Sivil toplum alanındaki yayıncılık artık güçlendi, çeşitlendi ve çoğaldı. Umuyoruz bu daha da güçlenerek gelişecek.

STGM web sitesi tüm bunların yanında her zaman bir başvuru kaynağı olmayı hedefledi ve sürekli yeni hedefleri önüne koyarak çalışmaya devam etti. Yaklaşık 18 bin sayfaya yaklaşan bir hacimle artık yayın yapıyor. 2004’ten beri ev sahipliği yaptığı pek çok temel kaynağın hala güncel olduğunu görüyoruz. E-kütüphane ve Yayınlar bölümü bu alanda hem STGM’nin, hem de sivil toplumun üretimlerini görebileceğiniz iki bölüm.

Hibe duyuruları bölümü ile STÖ’lerin açık hibe başvurularına ulaşmasını sağlarken, Fon Kaynakları Veritabanı ile STÖ’lerin ilişkiye geçebileceği kuruluşları göstermeye çalışıyoruz.

Ağlar-Platformlar Veritabanı bir yayınla başladı ve artık başlı başına bir bölüme dönüştü. STÖ’lerin mevzuatla ilgili sorularını yanıtladığımız Hukuk Hattı ise web sitesinden yayına dönüşen bölümümüz. Bu konuda daha bütüncül hazırlıkları sürdürüyoruz ama artık STÖ’lerin bu konulardaki ihtiyaçlarını Destek Noktası ile karşılamaya çalışıyoruz.

Tek tek bölümleri saymaya devam etmeyeceğim. Ama bir şeyin altını çizmek isterim: Bugüne kadar STGM’de çalışan onlarca insanın ve sivil toplumun emeğinin ürünü bu site. Zaman zaman karamsarlığa kapılan STÖ temsilcileriyle konuştuğumda da dile getiriyorum. Bu alandaki tüm çalışmalar birikiyor, çeşitleniyor. Uygun zamanda, doğru yöntemlerle bu birikim sivil toplumun önünü açacak. Bir haber ve doküman arşivi de olan STGM sitesinin arşivinde gezinirken gördüğüm en önemli şey buydu. 

Süreci Özetleyen İki Unsur: İyi Planlama ve STGM'de Dijital Süreçlere Adaptasyon

STGM’nin dijital varlıklarının merkezinde olan web sitesi kişisel olarak da çok fazla anlama sahip benim için. STGM’de kısa süreli çalışmaya başladığım günden bu yana ilgilendiğim, geliştirmeye destek olmaya çalıştığım, fazla mesailerimin veya tembelliklerimin de tanığı. Bu yüzden farklı bir bağa da sahibim. O yüzden bu faslı burada noktalayıp süreci de kısaca aktarmak istiyorum.

Bu hacimde bir web sitesini taşımak, elden geçirmek ve eksikliklerini kapatmak gözümüzü korkutan bir işti. Bütçelendirilmesinden planlanmasına kadar çok çalışma gerektirdi. Uzun bir süreçte, gündelik mesainin yanında yeni görevlere dönüşerek ilerledi. Bu süreçteki şanslarımızdan birisi en az bizim kadar bu konuda heyecanlı bir firmayla, Binbiriz’le tanışmak oldu. Hem farklı imkanları bize gösterdiler hem de zaman zaman ayakları yere basmayan düşüncelerimizi sistematize etmemizi sağladılar. Tasarımından kodlamasına kadar emek veren herkese teşekkür etmemiz lazım.

İşlerimizin ve süreçlerimizin dijital araçlarla yönetimini sağlamayı büyük oranda başarmıştık. Kalabalık bir kadro ile çalışırken ortaya çıkan farklı ihtiyaçlara uygun çözümler yaratmıştık. Bunu da buraya ilerleyen günlerde yazmak istiyorum, ancak eğer bir bulut ofis sistemimiz olmasaydı ne bu işin altından kalkabilirdik, ne de pandemi sürecinde STGM Destekleri’ni yürütürken bir de web sitesini ele alabilirdik. Bu konuda önceden ısrarcı olmamız teknik olarak sürece hazır ve hakim olmamızı sağladı. Bu sayede gerektiği zaman e-tablolarla, gerektiğinde Trello gibi süreç yönetim yazılımları ile çalışmayı başarabildik. Uyumlaştırabildik kendimizi. Bir önemli katkısı da aslında bu işi yaparken daha iyi bir ekip ve arkadaş olmamız oldu. Zorlukları birlikte aşmak, birlikte üretmek bana hep iyi geldi.

Bu siteyi ortaya çıkarırken en çok kullandığımız yazılım ve servisler ise şöyle:

Yukarıdaki tüm Google ürünlerini Sivil Toplum Kuruluşları İçin Google Programı kapsamında ücretsiz olarak kullanıyoruz. Siz de başvurabilirsiniz. Pixabay, ücretsiz stok görseller için ilk tercihimiz. Canva'nın ücretsiz kişisel veya STÖ sürümü her türlü hızlı imaj üretimi için kullandığımız ilk servis. Drupal, açık kaynak kodlu bir içerik yönetim yazılımı, ancak geliştirilmesi için ücret ödemek gerekebilir. Cloudfare'in ücretsiz sürümü de pek çok ihtiyaca cevap veriyor. Zoom için birden çok lisans alacaksanız TechSoup indirimi işinize yarayabilir.

Yaklaşık 2 haftanın ardından web sitemizle mutluyuz. STGM’nin işlevleri arttıkça web sitesinin yükü de artıyor. Yeni site bu yükü ve fazlasını karşılayacak, gelişmeye devam edecek. Daha fazla dijital araç sunmaya, yayıncılık eksenimizi güçlendirmeye ve farklı içerikleri STÖ’lere sunmaya devam çalışacağız. Umuyoruz ziyaretçiler için de çok daha işlevseldir. Yeni özellikleri paylaşmak için de sabırsızlanıyoruz.

Share
Image
STGM Stüdyo

STGM Stüdyosu

Video içerikleri üretmek isteyen STÖ’ler için iyi bir haberimiz var. Ofisimizdeki stüdyomuzda video çekimlerinizi gerçekleştirebilir ve kurgu desteği alabilirsiniz.