Ana içeriğe atla
Image
Faaliyet
Share

Dernekler Mevzuatı Eğitimi İzmir'deydi

TACSO’nun Türkiye’deki kaynak kuruluşu STGM tarafından yürütülen Dernekler Mevzuatı Eğitimi’nin, dördüncüsü İzmir’de yapıldı. 6-7 Ocak tarihlerinde düzenlenen eğitim Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren 26 derneği bir araya getirdi. 

TACSO’nun Türkiye’deki kaynak kuruluşu STGM tarafından yürütülen Dernekler Mevzuatı Eğitimi’nin, dördüncüsü İzmir’de yapıldı. 6-7 Ocak tarihlerinde düzenlenen eğitim Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren 26 derneği bir araya getirdi. 

dernekler mevzuati eğitim fotoğrafı

Dördüncü Dernekler Mevzuatı Eğitimi, Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren dernekleri buluşturdu. TACSO ve STGM işbirliğiyle organize edilen eğitimde, derneklerin hukuki ve mali süreçleri ele alındı.

“Eksikler 30 gün içinde tamamlanmalı”

Eğitim ilk oturumunda STGM Hukuk Hattı Uzmanı Avukat Yasemin Öz kuruluş, genel kurul, bildirim, üyelik ve aidat toplama gibi temel süreçlerle ilgili bilgi verdi. Öz, kuruluş aşamasında Dernekler Dairesi’ne eksik belge verilmesinin herhangi bir ceza getirmeyeceğine dikkat çekti ve şöyle dedi: “Bu gibi durumlarda eksikler kuruculara tebliğ edilir ve 30 gün içinde bunların tamamlanması gerekir. Eksiklikler giderilmezse derneğin kapatılması istenebilir.”

Mobil aidat önerildi

Eğitime katılan bir STÖ temsilcisi, derneklere önemli bir iş yükü getiren üye aidatlarının toplanmasını kolaylaştırmak için mobil aidat önerisini getirdi. Mobil adiat yöntemiyle, cep telefonları üzerinden daha kolay bir şekilde ve daha kısa bir sürede aidatların temin edilebileceğine de dikkat çekti.

İkinci gün, katılımcılarla finansal bilgiler paylaşıldı. Serbest Mali Müşavir Ahmet Mısır, gelir ve giderlerin kayıt altına alınması, bağış ve yardım toplama, beyanname yükümlülükleri; işçi, stajyer, gönüllü istihdamı ve iktisadi işletme konularını ele aldı.

dernekler mevzuati eğitim fotoğrafı

“İktisadi işletme bir ticari işletmedir”

Katılımcılar, en çok iktisadi işletmenin kuruluşu ve bildirim usulleri hakkında soru sordu. Mısır, iktisadi işletmenin bir ticari işletme olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “İktisadi işletme kurumlar vergisi, katma değer vergisi, damga vergisi ve işlemlerinden dolayı gelir vergisi gerektiriyorsa gelir vergisine tabiidir. İktisadi işletmede, işlem yapanlar bilanço esasına göre defter tutarlar. Bu da şu demektir: Bu kurumlar, beyannamelerini 3568 sayılı yasaya göre yetki almış serbest muhasebeci mali müşavire imzalatmak zorundadır. Dolayısıyla, bu konuda profesyonel yardım almanız gerekir.”

Derneğin yönetim kurulunun aynı zamanda iktisadi işletmenin de yönetim kurulu olduğunu ifade eden Mısır, profesyonel bir yönetim için iktisadi işletmeye bir sorumlu atanması gerektiğini belirtti. Yönetim kurulu tarafından iktisadi işletmeye atanan sorumlulunun yetkileriniyse şöyle açıkladı: “Şirket müdürü ya da iktisadi işletme sorumlusunun yetkileri bellidir. Yönetim kurulunun verdiği kadar yetkisi vardır. Dolayısıyla sorumlunun yetkisini aşan kararları yönetim kurulu alır. Ama konu, sorumlunun yetki sınırları içindeyse sorumlu karar alır.”

dernekler mevzuati eğitim fotoğrafı

Bir iktisadi işletmeye iki müdürün atanması gibi durumlarla sıkça karşılaşıldığına dikkat çeken Mısır, böyle durumlarda müdürler kurulu karar defteri ya da genel kurul toplantı ve müzakere defteri kullanılması gerektiğinin altını çiziyor ve şöyle devam ediyor: “Birden fazla müdür varsa ve müdürler kurulu karar defteri kullanılıyorsa bu defter, her yıl ocak ayında kapanış tasdikine tabiidir. Bunu atladığınız zaman ceza alırsınız. Genel kurul toplantı ve müzakere defterindeyse böyle bir yükümlülük yoktur. Bu yüzden anonim şirketler hariç bütün şirketlerde genel kurul toplantı ve müzakere defteri kullanılır.”

“Doğrudan bir kısıtlama yok”

Eğitim kapsamında özel bir sunum yapan STGM Genel Koordinatörü Tezcan Eralp Abay, güncel durumda örgütlenme özgürlüğüyle ilgili bilgi verdi. Abay, OHAL koşullarında dernek faaliyetlerine ilişkin doğrudan bir kısıtlama olmadığını belirtti ve “Faaliyetlerinizi valiliğe bildirmek gibi bir yükümlülüğünüz yok. Valiliğin bulunduğunuz şehir için ekstra bir kararı yoksa faaliyetlerinizi normalde nasıl yürütüyorsanız öyle devam edebilirsiniz” dedi.

dernekler mevzuati eğitim fotoğrafı

DERBİS tanıtıldı

İlk günün son oturumunda, derneklerin çevrimiçi ve çok daha hızlı bir şekilde işlem yapabildiği DERBİS tanıtıldı. Dernekler Dairesi tarafından yürütülen projeyle,  neredeyse kâğıt ortamında dilekçe ile yapılan her şey çevrimiçi uygulanabiliyor. Sistemde bütün derneklerin kaydı ve yetkilisi (temsilcisi) bulunuyor. Genel kurul tutanığı alma, cetvel doldurma ve bunları elden teslim etme gerekliliği de DERBİS’le tarih oluyor. Genel kurul sonu bildirisi, sistem üzerinden çevrimiçi olarak verilebiliyor.

Dernekleri en çok zorlayan ve ikilik yaratan uygulamaların başında gelen yerleşim yeri değişikliği bildirimi de DERBİS üzerinden yapılabiliyor. Uzmanlar, yerleşim yeri değişikliği bildirimi için kamu personellerine göre çok daha nesnel olan DERBİS’in kullanılmasını tavsiye ediyor.

Bir sonraki durağı Ankara olan Dernekler Mevzuatı Eğitimi, 23-24 Ocak tarihlerinde yapılacak. 

Share
İlgili Eğitim