Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

İspanya’da erkeklerin ‘yayılması’nı önlemek için toplu taşıma araçlarına ikazlar konuldu

İspanya’nın başkenti Madrid’de “erkeklerin toplu taşımada yayılarak oturup başkalarının alanlarını işgal etmesi”ni engellemek için araçlara ikaz levhaları konuldu.

İspanya’nın başkenti Madrid’de “erkeklerin toplu taşımada yayılarak oturup başkalarının alanlarını işgal etmesi”ni engellemek için araçlara ikaz levhaları konuldu.

Haber fotoğrafı

Madrid Belediye Taşımacılık Şirketi (EMT), uygulamayı Madrid Kent Konseyi Eşitlik Departmanı ve bu tarz ikazların artmasını sağlamak için online bir dilekçe oluşturan Microorrelatos Feminist Kolektifi’yle beraber hayata geçirdi.

Gazete Karınca’nın The Guardian’dan aktardığına göre, Feminist Kolektif 11.500’den fazla imza alan online dilekçede şu ifadeleri kullanıyor: “Bütün toplu taşıma araçlarında ‘Burası hamilelere, engellilere, yaşlılara aittir’ gibi ibareler var fakat hepimizi neredeyse her bindiğimizde bizi etkileyen ‘manspreading’e karşı bir şey yok.”

Erkeklerin toplu taşımada bencil davranıp kendilerinin olmayan alanlara yayılması, diğer yolcuları rahatsız etmesini engellemek için başlatılan kampanya, erkeklere ‘koltuk sınırlarına uymasını, bacaklarını toplamasını ve diğer yolcuların alanlarına saygı duymalarını’ anımsatmayı amaçlıyor.

New York’ta ve Seattle’da da benzer uygulamalar

Daha önce de benzeri kampanyalar dünyanın çeşitli yerlerinde yapılmış, uyarı görselleri kullanılmıştı.

3 yıl önce New York metrosunda “Arkadaşım, yayılmayı kes. Bu bir kişisel alan meselesi” adlı bir kampanya başlatılmıştı.

Seattle’da bir şirket, toplu taşımadaki nezaketsizliği vurgulamak için her yere kolları yayılmış mor bir ahtapot görseli kullanmıştı.

Gazete Yolculuk

İlgili Dosyalar:

  1. Haber fotoğrafı [JPG] [57.63K]
Share
İlgili Eğitim