Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Bir Masaldır Uluslararası Eskişehir Film Festivali

Uluslararası Eskişehir Film Festivali 1- 11 Mayıs günlerinde 12’nci kez perdelerini tüm sinemaseverlere açıyor.

Uluslararası Eskişehir Film Festivali 1- 11 Mayıs günlerinde 12’nci kez perdelerini tüm sinemaseverlere açıyor.

12.Uluslararası Eskişehir Film Festivali 1 Mayıs 2010’da Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da saat 18.00’da yapılacak açılış töreni ile  başlıyor.Acılış filmi yönetmenliğini Chiristian Cairon yaptığı Fransız yapımı The Farewell (Elveda) adlı film olacak. 12 yıl öncesinde Anadolu Üniversitesi öğretim elemanlarının ve öğrencilerinin büyük bir hevesle başlattıkları festival zamanla Anadolu Üniversitesi Kampusu’nun sınırlarını aşıp Eskişehir’in film festivali oldu..

Festival Başkanı Gülseren Güçhan’ın ‘’’Eskişehir Film Festivali Anadolu Üniversitesi’nin öğretim elamanları, öğrencileri ve çalışanlarının eseri .Bize katılan  gençlerin enerjileri ve coşkuları ile festival ne kadar yaşlansa da her daim genç kalacak.Bir film festivali yapmak her seferinde yenilenen arzu ve heyecan demek. Biri bittiğinde bir sonrasını hayal etmek sonra bu hayali birçok kişi ile paylaşmanın mutluluğunu yaşamak, bu duyguyu yaşamaya alışmak ve vazgeçememektir.”sözleri ile dile getirdiği festival ekibinin tutkusu oniki yıldır sürüyor.

Anadolu Üniversitesi mezunu yönetmenler filmleri ile üniversitelerine geri dönüyorlar.

Geçtiğimiz yıl ilk kez, festivalde üniversitemizden mezun yönetmenlerin uzun metrajlı filmleri vardı. Bu yıl sayıları arttı: Levent Semerci ‘Nefes’ Taner Elhan ‘Acı Aşk’, Meriç Demiray ‘Babam Büfe’ve  Onur Ünlü ‘ Beş Şehir’ filmleri ile festivaldeler.

Onur Ödülleri
Festivalin Onur Ödülleri bu yıl Cemal Süreya’nın tarifiyle’’ İpek yolundaki Süpermenimiz’,’ TürkSineması’nın star oyuncusu Cüneyt Arkın ile sinemamızın zarif ve gizemli prensesi Zuhal Olcay’ın olacak. Sinemaya Emek Ödülleri ise Türkiye’de kısa film denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Hilmi Etikan ve sinema camiasının yardımsever kişiliği ile tanıdığı Sadi Çilingir’e verilecek.

Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri
Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri adı altında dördüncüsü gerçekleştirilen yarışmada sinema kitapları, makaleleri ve televizyondaki sinema programları yarıştı. Sinema üzerine düşünen, yazan, araştıran sinema kültürünü ödüllendirmeyi amaçlayan bu yarışmada ödüllerin sahipleri açılış töreninde açıklanacak. Ayşe Pay, Yönetmen Sineması Nuri Bilge Ceylan, Yönetmen Sineması Derviş Zaim, Yönetmen Sineması Zeki Demirkubuz; Ayşegül Yaraman,  Biyografi 8: Türkan Şoray; Esin Coşkun Türk Sinemasında Akımlar, Dünya Sinemasında Akımlar; Osman Tatlı, Suskun Sinema Yazıları; Öktem Başol,  Senaryo Yazıları;  Suat Köçer Belki Şehre Bir Film Gelir isimli eserleriyle En İyi Sinema Kitabı ödülü için yarışacaklar.

Dünya Sinemasının Genç Yıldızları
Festivalin bu bölümünde dünya sinemasından ilk ya da ikinci filmlerini çeken yönetmenlerin filmlerinin var.Duncan Jones ,ilk uzun metrajlı film olan Ay’la babası David Bowie’nin Space Oddisy şarkısına şık bir selam veriyor.  Astronot Sam Bell, Dünya’nın önemli enerji kaynaklarından olan Helium-3’ü keşfetmek üzere Ay’ın uzak bir köşesine gönderilir.

Yalnızlığa mahkum olduğu bu işte, uydu bağlantısının da kopmasıyla tüm iletişimi kaybeden Sam’i zor zamanlar beklemektedir . İsrailli yönetmen Maoz Shmulik  ilk uzun metrajlı filmi olan Lebanon (Lübnan) filminde 20 yaşındayken katıldığı ve yaralandığı 1982 Lübnan Savaşı anılarını anlatıyor..

Bu bölümün çarpıcı bir diğer filmi  Jacques Audiard’ın Fransa’nın en önemli sinema ödülü olan Cesar Ödüllerini toplayan Yeraltı Peygamberi (APrpohet) . Tatar Rahim’in başrolünü oynadığı Yeraltı Peygamberi izleyicilere bir dönüşüm öyküsü anlatıyor. Altı yıl hapis cezası alan genç adam Malik El Djebena (Tahar Rahim) dünyada bir başınadır ve okuma yazması yoktur. Hapse girince hapishaneyi yöneten Luciani’nin liderlik ettiği Korsikalı bir mafya çetesinin eline düşer. Malik sertleşip güçlenir ve Korsikalı çetenin güvenini kazanır.

Islık Çalmak İstersem Çalarım, genç Romanyalı yönetmen Florin Şerban’ın ödüllü filmi,  Şerban bu filmiyle 2010 yılı Berlin Film Festivali jüri büyük ödülü ve Alfred Bauer Ödülünü kazanmış. Filmin konusu  tutsaklık, özgürlük ve ilk öpücük üzerine,

Hollandalı yönetmen Urszula Antoniak, Nothing Personal adlı filminde  bize bağlanma ve özgürlük üzerine bir hikaye anlatıyor. Hollandalı bir kadın tüm eşyalarını bırakır, avare bir gezgin olmaya karar verir ve aradığını İrlanda kırsalı Connemara’da bulur. Yaşlı bir  adam İrlanda’da gözlerden ırak bir evde yalnız bir hayat sürer. Adam akıllı ve esprilidir. Ortak noktaları ikisinin de özgürlük olarak algıladıkları yalnızlıktır. Adam kadına yiyecek karşılığı onun için çalışmasını teklif eder ve kadın bunu bir şartla kabul eder: ikisinin arasından iş dışında hiçbir iletişim olmayacak. Ancak zamanla birbirlerinin hayatlarını merak ederler ve özel sorular sormama anlaşmasını bozmak isterler. Anlaşmayı ilk kim bozacaktır? Filmin yönetmeni Antoniak festival konuğu olarak Eskişehirde olacak ve filmin söyleşisine katılacak.

Karmen Kalev’in Şark Oyunları; Jonathan Auf Der Heide’ın Cehennem Kapıları; Alvaro Brechner’in Balığa Çıkmak İçin Kötü Bir Gün; Jeff Bridges’e yıllardır beklediği Oscar’ı kazandıran Crazy Heart; İranlı genç kadın yönetmen Shirin Neshat’ın Erkeksiz Kadınlar filmleri de bu bölümde  yer alan diğer filmler.

Sinema Tarihinin Unutulmazları
Sinema tarihinin unutulmazları bölümü klasikleri orijinal kopyalarından izlemenin değerini bilen gerçek sinema tutkunlarına.

Akira Kurosawa’nın 1953 Berlin Film Festivali’nden ödüllü Yaşamak (Ikuru) adlı filmi,Japon sinemasının büyük yönetmeni Yasujiro Ozu’nun Yaz Sonu(The End of Summer) Billy Wilder’ın Sunset Bulvarı; Fred C. Newmeyer, Sam Taylor’ın Safety Last’ı;  Marcel Carné’ın Cennetin Çocukları fetivalin unutulmazlar bölümünde.

Leyla Özalp’ın Seçtikleri
Yapımcı  ve yönetmen Leyla Özalp kendi seçkisi  ile festival  programına renk katacak. Amarcord, Piano, Pirosmani ,tekrar görmek isteyeceğimiz, yeni seyredeceklerin ise unutamayacağı filmler olacak.

Dünya Festivallerinden
İlk uzun metrajlı filmi Noi Albinoi’yu 2003 yılında tamamlayan aynı yıl uluslararası ödüller kazanan İzlanda doğumlu yönetmen Dagur Kari (The Good Heart)İyi Yürek’de sakin ama derinden ilerleyen  bir öykü anlatıyor. Paul Dano evsiz bir genç adam olan Lucas rolünde, Brian Cox ise huysuz ve ihtiyar bir bar sahibi. Jacques, evsiz Lucas’ı kanatlarının altına almıştır. İhtiyar adam beşinci kalp krizini de geç irince, artık günlerinin sayılı olduğunu düşünmeye başlayarak, barı devralması için Lucas’ı yetiştirmeye karar verir. Ama bir gece barın kapısından giren April adlı sarhoş hostes, bu dostluğu sarsar....

Konusu gerçek bir hikayeye dayanan (The Farewell) Elveda ise tarihi değiştiren olaylar hakkında bir casusluk filmi. Filmin yönetmeni Christian Carion  2005 yapımı Joyeux Noëlfilmiyle Akademi’de En İyi Yabancı Film Dalı için aday gösterilmişti.

Sığınak’(The Refuge) ta ise Fransız auteur Francis Ozon yine insan duygularının karmaşık yapısı üzerine eğiliyor. Bu filmde de isteği dışında hamile kalan genç bir kadının karakter analizine girerek ahlaki ikilem ve kararları , soğukkanlı ve araştırmacı bir gözle ortaya koyuyor.

Looking For Eric ,Manchester United’ın efsanevi forveti Eric Cantona’yla; dünya sinemasının vicdanı Ken Loach’ı bir araya getiriyor. Futbol fanatiği postacı Eric ciddi bir krize girmiştir. Kaotik ailesi, söz geçiremediği üvey oğuIları ve ön bahçesindeki betonyer moral bozan birer unsur olsa da, esas derdi başkadır. Otuz yıl önce aşık olduğu Lily'yle karşılaşmayı göze alabilecek midir? Futbol fanatiği arkadaşlarının abartılı çabaları ve yersiz iyi niyetlerine rağmen Eric'in durumu giderek kötüler. Eric, avuntuyu hiç beklenmedik bir yerde, bir gün esrarengiz bir şekilde ortaya çıkıp ona akıl vermeye gelen efsane futbolcu Eric Cantona'da bulur.

Türk Sineması 2009- 2010
Festivalin bu bölümünde festivallerden ödülle dönmüş Türk filmleri sinemaseverlerle buluşacak. Zeki Demirkubuz’un yönetmenliğini yaptığı Kıskanmak; 2010 Ankara Uluslar arası Film Festivali’nde Umut Veren Yeni Yönetmen Kategorisi’nde ödül kazanan Hakkı Kurtuluş-Melik Saraçoğlu’nun Orada’adlı filmi; Pelin Esmer’in 11’e 10 Kalası; Reha Erdem’in 2009 Altın Portakalı ödüllerini toplayan Kosmos’u; Taner Elhan’ın Acı Aşk’ı; Levent Semerci’nin Nefes Vatan Sağolsun’u; Meriç Demiray’ın Babam Büfesi; Murat Düzgünoğlu’nun Hayatın Tuzu; Yağmur ve Durul biraderlerin Vavien’i; Onur Ünlü’nün Beş Şehir’i; Semih Kaplanoğlu’nun Bal’ı festival süresince izleyiciyle buluşacak ödüllü Türk filmlerinden bazıları.

Özel Gösterim
“Yaylı Çalgılar Eşliğinde Buster Keaton” adı altında ilk kez gerçekleştirilecek özel gösterimde Keaton’ın “ Seherlock JR” adlı sessiz filmi Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencilerinden oluşan yaylı çalgılar grubu eşliğinde izlenecek.

Gece Yarısı Sineması
Korkmak isteyenler, uykusuz kalmaya razı olanlar, Geceyarısı Sineması sizi korkutmaya hazır. Festivalin Geceyarısı Sinemasında toplu seyirle korku filmi izlemek yine unutulmaz bir deneyim olacak  İlk filmi Nameless ile haklı bir ün kazanan Jaume Balaguero, Rec ile, Benjamin Rocher,Yannick Daha ise The Horde ile, bir grup sahtekar polis, kötü gangster ve bir sürü yürüyen ölü içeren ürkütücü, gerilim dolu, aksiyon yüklü ceza ve kaçış hikayeleri uykularımızı kaçıracaklar.

Hayatımız Belgesel
Anadolu’nu Kayıp Şarkıları seyircisine Anadolu'nun 10 binyılı aşan bir geçmişten kalma egzotik mekânları ve insanları arasında yaşanan bir müzikal yolculuk vaat ediyor. Michael Moore, Kapitalizm Bir Aşk Hikayesi ile, kariyeri boyunca irdelediği meseleye geri dönüyor: Şirket egemenliğinin Amerikalılar ve dünyanın diğer sakinlerinin gündelik hayatı üzerindeki felaket niteliğindeki etkisi.

Canlandırma Sineması
Festivalin canlandırma filmleri bölümünde Adam Elliot’ın  Mary and Max, Wes Anderson’nın bol  ödüllü canlandırması Fantastic Mr. Fox  ve Shane Acker’ın 9 adlı filmleri yer alıyor.

Kısa Filmler
2009 Sundance Kısa Film Seçkisi, Avrupa Kısa Film Seçkisi, Asya Kısa Film Seçkisi, Hisar Kısa Film Seçkisi’nden filmlerle b Anadolu Üniversitesi öğrenci filmlerinin de yer aldığı toplam 46 kısa film festivalde gösterilecek.

SİNEMA DERSLERİ
Sinemanın ustaları festivalde gençlere deneyimlerini aktarmaya devam ediyor.Sinema derslerinde atölye çalışmaları ve seminerlere katılanlara katılım belgesi verilecek.

Senaryo Geliştirme Atölyesi:3 GÜN ,3 YÖNETMEN ,3 SENARYO,
‘’Bana Eskişehir’i Anlat’’

Senaryo Geliştirme Atölyesi’nin  bu yıl konusu ‘Eskişehir’. Katılımcılar daha önce yarışma jürisine gönderdikleri senaryolarını atölye çalışması boyunca geliştirecekler. Atölye’nin sonunda en iyi 3 senaryonun sahibi Eskişehir’i ‘3’ dakikada anlatacak ve  filmini çekme olanağı bulacak, Festival süresinde  çekilecek olan filmler, festivalin kapanış tarihi olan 11 Mayıs’ta izlenecek.Atölye çalışması Pelin Esmer, Sırrı Süreyya Önder, Cemal Şan tarafından yürütülecek. Yönetmenler çekim aşamasında da adaylarla bir arada olacak.

Hollandalı yönetmen Ursula Antoniak ‘’İlk Filminizi Festivalleri Düşünmekten Nasıl Kurtarırsınız’’,Avusturalyalı yönetmen ve oyuncu Oscar Redding ise ‘’Oyuncularla Çalışmak:İyi,Kötü ve Sevimli ‘’başlıklı ilginç seminerleri ile festivalin Sinema Derslerine katılacaklar.

Özay Fecht, Kamera Arkasında Oyunculuk Yönetimi, Natali Yeres ,Sinemada Sanat Yönetimi atölyelerini gerçekleştirecekler. Hilmi Etikan Kısa Film, Enis Rıza Belgesel Film üzerine,,Erden Kıral,Bir Film Yapmak başlıkları altında verecekleri seminerlerle deneyimlerini aktaracaklar.

Sinema Dersleri daha önce isim yazdırmak koşulu ile katılmak isteyen herkese açık olacak.

Söyleşiler
Türkiye’den ve dünyadan festivale katılan yönetmen ve oyuncularla film arkası söyleşiler yapılacak,Yönetmen Levent Semerci,Taner Elhan,Onur Ünlü,Meriç Demiray,mezun oldukları ünivetrsitelerine filmleri ile dönüyorlar ,onların film arkası söyleşileri,kendi filmlerini yapmak isteyen gençlere ilham verici olacak.How I Ended(Yaz nasıl bitti)filminin Rus Oyuncusu Grigoriy Dobrygin,Wan Dıemen’s Land (Cehennemin Kapıları) filminin oyuncusu ve senaristi  Oscar Redding filmlerinin ardından söyleşiye katılacaklar. Festivalin diğer  konuk yönetmenleri Tayfun Pirselimoğlu,Pelin Esmer,Cemal Şan ,Durul ve Yagmur Taylan,Zeki Demirkubuz .

Yıldızsız masal mı olur?
Festivalin Yıldızlı Geceleri’nde sinemaseverler açık havada film izleminin keyfini yaşayacak,

Festival dayanışmadır
Uluslararası Eskişehir Film Festivalini ayrıcalıklı kılan aynı zamanda seyirci kitlesinin büyük çoğunluğunun gençlerden ve öğrencilerden oluşması Festivalin ekonomik durumu çok film izlemeye uygun olmayan öğrenciler için bir çözümü var. Herkes film izleyebilsin diye gişeye “Askıda Film” biletleri bırakılacak. Festivalin Öğrenci Kardeşliği’nde ise konuk öğrenciler ücretsiz film izleyebilecekler.
 
Festival Gazetesi
Eskişehir Film Festivali'ne Selanik Aristotales Üniversitesi Kitle İletişimi ve Gazetecilik Bölümünden katılan konuk öğrenciler festivalin haberlerini yapıp Yunanistan'daki medya merkezlerine gönderecek, günlük festival gazetesini İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencileri ile birlikte çıkaracaklar.

Festival başlayıp, ışıklar söndüğünde bir tek büyülü fenerin ışığı yanacak ve Eskişehir bir kez daha bir masal kent olacak…

Share
İlgili Eğitim