Ana içeriğe atla
Image
sivil sesler
Share

Sivil Sesler'de Dijitalleşmeyi Konuştuk: Her STÖ Dijitali Çare Olarak Görmeli

20-21 Eylül'de İstanbul'da düzenlediğimiz Sivil Sesler Festivali'nin iki ana başlığından biri "Sivil Toplum için Teknoloji"ydi. Günümüzün en güçlü dönüştürücü güçlerinden biri olan ve hızla gelişen dijital teknolojiyi, veri araştırmacısı Pınar Dağ, İhtiyaç Haritası’ndan Mert Fırat, İrlanda'da sivil toplum alanında önemli çalışmalar yürüten Enclude'un Genel Müdürü Eamon Stack ve Dijital Topuklar’dan Elif Doğan'la birlikte konuştuk.

20-21 Eylül'de İstanbul'da düzenlediğimiz Sivil Sesler Festivali'nin iki ana başlığından biri "Sivil Toplum için Teknoloji"ydi.

Günümüzün en güçlü dönüştürücü güçlerinden biri olan ve hızla gelişen dijital teknolojiyi, veri araştırmacısı Pınar Dağ, İhtiyaç Haritası’ndan Mert Fırat, İrlanda'da sivil toplum alanında önemli çalışmalar yürüten Enclude'un Genel Müdürü Eamon Stack ve Dijital Topuklar’dan Elif Doğan'la birlikte konuştuk.

Dijital alan üzerinden örgütlenen ve Türkiye’nin dört bir yanındaki kurumsal ve bireysel gönüllüleriyle paylaşım ekonomisi çalışması yürüten İhtiyaç Haritası'ndan Mert Fırat  konuşmasında dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu söyleyerek, her sivil toplum kuruluşunun dijitali bir çare olarak görmesi gerektiğini vurguladı.

"Dijitallik bizim için bir çare halinde" diyen Fırat sivil toplum örgütlerinin en önemli ihtiyacı gönüllülük ve görünürlük konusunda da dijital platformların vazgeçilmez önemde olduğunu söyledi. 

“Veriyi anlamlandırmak bizleri iyi bir aktivist yapar.”

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi ve veri araştırmacısı Pınar Dağ ise konuşmasında sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını ve verilerini paylaşma konusunda dijital dünyadan yararlanması gerektiğini vurguladı.

Dağ, verinin sadece sivil topluma değil bütün herkese faydalı olduğunu vurguladığı konuşmasında,  “Sivil toplum bu noktada veriden değer yaratma ve onu anlamlı hale getirmeli. Veriyi anlamlandırmada ve yorumlandırmada uzun bir yolumuz var ancak dijitalleşen verinin kamuyu harekete geçirmede, politikacıları harekete geçirmede karşımıza çıkan çok önemli bir durum. Veriyi anlamlandırmak bizleri iyi bir aktivist yapar.” diye konuştu. 

Bizim görevimiz aslında sizlerin görevi. Sivil toplum gerçekten çok önemli çünkü siz dışarıda kalmış insanlarla çalışıyoruz ve toplumda çok önemli bir rol üstleniyoruz. İhtiyaçları ve verileri belirleyecek olan sivil toplum kuruluşları çünkü sahada olan onlar. Veri ile kaynakları ve ihtiyaçları bir araya getirmemiz oldukça önemli. Sivil toplum bizim insanlarla bir araya gelmemize ve daha etkin yapılar ortaya koymamıza yardımcı oluyor.

“Veriyle, kaynakları ve ihtiyaçları bir araya getirmemiz gerekiyor”

İrlanda’da yardımseverlik alanında çalışan yazılım mühendisi ve Enclude'un Genel Müdürü Eamon Stack konuşmasında teknolojinin toplumsal fayda için kullanıldığında önemli kazanımlar elde edildiğini hatırlattı. 

"Veri ile kaynakları ve ihtiyaçları bir araya getirmeye önem veriyoruz. Sivil toplum bizim insanlarla bir araya gelmemize ve daha etkin yapılar ortaya koymamıza yardımcı oluyor.” diyen Stack, verinin iyi bir işlemeyle ve yönetimle  çok küçük STK'larda harika başarılar ortaya çıkaracağını söyledi. 

Sivil toplum örgütlerinin çalışmalarında tüm verilerin net olması, depolanması ve analiz edilmesinin gerekliliğine dikkat çeken Stack,  veri analizinden sonra diğer aşamaya geçip yeniden kurgu yapması gerektiğini söyledi. Stack şöyle konuştu.

"Etkileri her zaman ölçmeniz gerekiyor. Kimse binlerce sayfalık program dosyaları görmek istemez. Önemli olan tüm verilere hızlı ve basit bir erişim olanağıyla standarda dökerek, istatistiksel olarak bunları ortaya koymaktır."

 
 
Share
İlgili Eğitim