Ana içeriğe atla
Image
webinar
Share

5. yıl: AİHM İzzettin Doğan ve Diğerleri Türkiye Kararı Webinarı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İzzettin Doğan ve Diğerleri Türkiye kararı üzerinden beş yıl geçti. Kararın 5. yılında düzenlenecek webinarda, kararın içeriğini ve önemini, uluslararası denetim sürecini ve kararın uygulanması için ulusal mevzuat ve politikalarda ne gibi değişiklikler yapılması gerektiğini ele alınacak.

Türkiye’de herkesin din veya inanç özgürlüğünün korunması ve dinle ilgili alanda devletin tarafsızlık ilkesini gözetmesi konusunda önemli bulgular içeren, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İzzettin Doğan ve Diğerleri Türkiye kararı üzerinden beş yıl geçti.

aihm

AİHM başvurusunun şikâyet konusu, İslam’ın Sünni geleneğine bağlı çoğunluğa sunulan dinî kamu hizmetinin Alevilere de sunulmasına ilişkin taleplerin reddedilmesiydi. Başvurucuların, Alevi dinine ilişkin hizmetlerin kamu hizmeti kapsamına alınması, Alevilerin ibadet yerlerinin ibadet yeri statüsü kazanması, Alevi din adamlarının memur olarak işe alınması ve Alevi inancını taşıyanların ibadetlerine bütçe ayrılması için özel bir hüküm çıkartılmasına yönelik talepleri kamu görevlileri tarafından reddedilmişti. AİHM Büyük Daire, 26 Nisan 2016’da Türkiye’nin din veya inanç özgürlüğü hakkını koruyan 9. madde ve 9. maddeyle bağlantılı olarak ayrımcılığı yasaklayan 14. maddeyi ihlal ettiğine karar verdi. Ancak, AİHM’in davayla ilgili karar ve tavsiyeleri, kararın 5. yılında hala etkili bir şekilde hayata geçirilmedi.

Bu bağlamda kararın 5. yılında düzenleyeceğimiz webinarda, kararın içeriğini ve önemini, uluslararası denetim sürecini ve kararın uygulanması için ulusal mevzuat ve politikalarda ne gibi değişiklikler yapılması gerektiğini ele alacağız. Etkinlikte, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Tuğçe Duygu Köksal AİHM kararı ve kararın icrasıyla ilgili Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi gözetim sürecine değinecek. Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Dilşad Çiğdem Sever ise Türkiye’de dinî kamu hizmetlerinin sunulmasında eşitliğin sağlanması için ulusal düzeyde alınması gereken tedbirlere odaklanan bir konuşma yapacak. Webinarın moderatörlüğünü İnsan Hakları Aktivisti Nejat Taştan üstlenecek.

  • Etkinliğin dili Türkçe olacaktır.
  • Zoom üzerinden yapılacak etkinliğe 27 Mayıs Perşembe, 12.00’a kadar kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt için lütfen tıklayın.
  • Webinar erişim linki etkinlikten önce gönderilecektir. 
  • Etkinlikle ilgili sorularınız için [email protected] e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.
İlgili Eğitim