Ana içeriğe atla
Image
STGM
Share

Örgütlenme Özgürlüğünün İzlenmesi II

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) iş birliğiyle yürüttüğümüz Örgütlenme Özgürlüğünün İzlenmesi Projesinin ikinci uygulama sürecine 2025'in Ocak ayında başladık. Üç yıl sürecek proje kapsamında, örgütlenme özgürlüğü, katılım hakkı, kamu-sivil toplum iş birliği ve sivil toplum örgütlerinin (STÖ) kapasite güçlendirme süreçlerine odaklanacağız.

Türkiye'de sivil toplumun karşılaştığı zorlukların farkında olarak, projemizle yasal ve politik ortamı güçlendirmeyi, sivil toplum örgütlerini desteklemeyi ve kamu yetkilileriyle güvene dayalı iş birliği yoluyla karar alma süreçlerindeki rollerini artırmayı amaçlıyoruz. 

Neden bu proje?

Türkiye’de sivil toplum, son yıllarda artan kısıtlamalar, yoğunlaşan kamuoyu denetimi ve derinleşen güvensizlikle karşı karşıya. Yasal ve idari zorluklar, siyasi ve sosyal değişimlerle birleşerek sivil toplum örgütlerinin etkin bir şekilde faaliyet göstermesini giderek zorlaştırıyor. Ayrıca mali ve yapısal kısıtlamalar, STÖ’lerin kurumsallaşmasının önünde büyük bir engel oluştururken, bu sınırlamalar onların savunuculuk yapma ve karar alma süreçlerine katılma kapasitelerini de kısıtlıyor. Biz bu zorlukların farkında olarak, örgütlenme ve katılım özgürlüğü konularında farkındalık yaratmayı, STÖ’leri bu alanlarda güçlendirmeyi, Avrupa Birliği’ndeki ve küreseldeki sivil alan gelişmelerini takip etmeyi ve sivil toplum için daha elverişli bir ortamın savunuculuğunu yapmayı hedefliyoruz.

Ne yapacağız?

Örgütlenme Özgürlüğünün İzlenmesi Projesi kapsamında çalışmalarımızı sivil toplumun daha elverişli ortama sahip olması, karar alma süreçlerine katılımı güçlendirmek ve daha güçlü savunuculuk için STÖ'lerin kapasitesini güçlendirmeye odaklayacağız.

  • Örgütlenme özgürlüğünün takibi: Türkiye’de sivil toplumun durumunu sistematik olarak izleyecek, STÖ’lerin durumu ve kamuoyundaki algısı üzerine araştırmalar gerçekleştireceğiz.
  • Kamu politikaların izlenmesi: Sivil alanı kısıtlayan mevzuat, mali yükümlülükler ve kaynak erişimi sorunları üzerine çalışacağız. Bu kapsamda “Türkiye’de Örgütlenme Özgürlüğü Sorunları” başlıklı bir yayın dizisi de hazırlayacağız. TBMM, bakanlıklar, kamu kurumları ve yerel yönetimlerin katılım mekanizmalarını izlemeye devam edecek, kamudaki sivil alanı etkileyen gelişmeleri takip ederek sivil toplum örgütleriyle paylaşacağız.
  • Karar alma süreçlerine katılım: Yasama Derneği (YASADER) ile iş birliği yaparak STÖ’lerin yasama süreçlerine katılımı artırmak için çalışacağız. Bakanlık düzenlemeleri, stratejik planlar ve diğer önemli belgeler için gölge izleme çalışmaları yaparak bağımsız danışma süreçleri yürüteceğiz. STÖ’lerin karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik etmek amacıyla, yerel yönetimler ve kamu kurumlarıyla danışma süreçleri de organize edeceğiz.
  • Hukuki Destek: Türkiye’de STÖ’lerin örgütlenme özgürlüğüne yönelik ihlallerin artması nedeniyle, ihlale maruz kalan STÖ’lere aktif hukuki destek sağlayacağız. Bu kapsamda denetim süreci öncesinde STÖ’lere hazırlık desteği sunacak ve denetim sırasında hukuki danışmanlık sağlayacağız. Para cezalarına itiraz ve yaptırımların hafifletilmesi için hukuki destek vereceğiz. Dernek kapatma davaları, dernek yöneticilerine açılan davalar ve idari davaları takip ederek hukuki rehberlik sunacağız. Geçtiğimiz dönem kurulan Avukatlar Ağı da çalışlarına devam edecek ve STÖ’lere yönelik hukuki ihlallerde destek sağlayacak.
  • Sivil toplum-kamu diyaloğu: Önceki dönemde kamu kurumlarıyla iş birliğini güçlendirmek amacıyla başlattığımız kamu-sivil toplum toplantılarını sürdüreceğiz. Çalışma grupları ve uluslararası etkinliklerle de kamu ile iş birliği ve küresel sivil toplum bağları güçlendirmeye çalışacağız. 
  • Uluslararası sivil alanı takip etme: Küresel sivil toplum gündeminde öne çıkan AB Sivil Toplum Günleri, Avrupa Konseyi Dünya Demokrasi Forumu  gibi etkinliklere katılarak STÖ’lerin bu platformlardaki varlığını destekleyeceğiz. AB, BM, Avrupa Konseyi, OECD ve uluslararası STÖ ağlarının sivil toplumla ilgili gündemlerini yakından takip edecek ve bu kurumların önemli eylem ve yayınları hakkında tüm paydaşları bilgilendirmek amacıyla bilgi notları hazırlayacağız.  Uluslararası Örgütlenme Özgürlüğü Konferansının ikincisi de 2027’de düzenleyeceğiz. 

 

Image
STGM

STGM Youtube Kanalına abone olun!

STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.

Öne Çıkanlar
Tümünü Gör

Mart 2025

24
25
26
27
28
1
2
 
 
 
 
 
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6