Ana içeriğe atla
Image
yerelleşme
Share
Türkiye'de yerelleşme çalışmaları için güzel bir adım daha atıldı. Yerelleşme Savunuculuk Grubu olarak yerelleşmeyi uluslararası arenada savunan Güçlendirilmiş Yardım Müdahale Ağı (Network for Empowered Aid Response, NEAR) ile bir iş birliği belgesi imzaladık.

Türkiye'de Yerelleşme Çalışmaları İçin Güzel Bir Adım Daha Attık

Bu gelişme, STGM dahilinde yerelleşmeyi merkeze alan savunuculuk çalışmalarımızın hiç de fena gitmediğini gösteriyor.  ‘Yerelleşme’ kavramı ilk defa 2016 Dünya İnsani Yardım Zirvesi’nde insan yardım sistemini iyileştirecek öneriler arasında öne çıkmıştı. O zaman İstanbul’da düzenlenen bu büyük sivil
toplum ve kamu kurumları buluşmasında, Türkçeye ‘Büyük Uzlaşı’ diye çevrilen ‘Grand Bargain’ belgesinde el sıkışılmış; yerelleşmenin kuralları tarif edilmiş ve karşılıklı taahhütler verilmişti.

Yerelleşme Savunuculuk Grubu, işte bu uzlaşı sonrasında yerelleşme odağıyla harekete geçen birçok yerel ve küresel aktörden biri… Bütün bu aktörlerin ve dolayısıyla dünyadaki yerelleşme savunuculuğunu takip edense önemli bir sivil toplum ağı bulunuyor: Network for Empowered Aid Response (Güçlendirilmiş Yardım Müdahale Ağı, NEAR). NEAR, dünyanın farklı bölgelerinde yerelleşme savunuculuk faaliyetleri yürüten, yerel STÖ ve ağları türlü biçimlerde destekliyor.
 
Şimdi Türkiye Yerelleşme Savunuculuk Grubu ve NEAR arasında Memorandum of Understanding- MoU imzalayarak kâğıda döktüğümüz iş birliğimiz ile;

  • NEAR aracılığıyla tanışacağımız yerelleşme grupları ile bir araya gelerek deneyim paylaşabilmeyi,
  • Farklı ülkelerdeki yerelleşme uygulamalarını takip edebilmeyi,
  • Türkiye’deki yerelleşme gündemini küresel düzeyde temsil edebilmeyi ve
  • İnsani yardımda yereli güçlendirmeye dair verilen taahhütlerin yerine getirilmesi için küresel ve yerel savunuculuk kampanyalarının stratejik ortağı olmayı hedefliyoruz. 

Yerelleşme Savunuculuk Grubu adına Hayata Destek Derneği kalemiyle attığımız imzanın akabinde NEAR'ın uluslararası iyi örnekler konferansına davet edilerek Türkiye'de yaptığımız çalışmaları aktardık. 80’den fazla yerel örgüt katılımcısına yaptığımız Yerelleşme Savunuculuk Grubu tanıtım ve iyi örnekler sunumunu ile başka ülkelerdeki yerel örgütlere ilham olduk, tebrikler aldık. Türkiye’de yaptıklarımızın başka ülkelerdeki STÖ’lere ilham olması çok güzel; ileride yapacaklarımızın da küresel düzeyde duyulacak olması da çok heyecanlı.

Image
STGM Stüdyo

STGM Stüdyosu

Video içerikleri üretmek isteyen STÖ’ler için iyi bir haberimiz var. Ofisimizdeki stüdyomuzda video çekimlerinizi gerçekleştirebilir ve kurgu desteği alabilirsiniz.