Ana içeriğe atla

Pandemide Mülteci İşçi Olmak

Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği “Pandemide mülteci işçi olmak” başlığıyla bir rapor hazırladı. Rapora göre yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından en çok etkilenenlerin başında mülteciler geldi. 
Yayın Yılı:
2020
Konu:
Sığınmacı/Mülteci Hakları
İşçi Hakları
Yayım Dili:
Türkçe
Yayınlayan:
Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği
Share

Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği “Pandemide mülteci işçi olmak” başlığıyla bir rapor hazırladı. Rapora göre yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından en çok etkilenenlerin başında mülteciler geldi. 

Mülteci işçilerle yapılan görüşmelerin de yer aldığı raporda Türkiye’deki toplam mülteci-göçmen sayısının gün geçtikçe kayıtsız olanlarla birlikte daha da büyüdüğü bilgisi paylaşıldı.
 Raporda, Türkiye’deki göçmen ve mültecilerin yüzde 71,4’nün çalışma yaş aralığında olduğu ifade edilirken bu işçilerin neredeyse tamamına yakınının kayıt dışı çalıştırıldığı ortaya kondu. Salgının ekonomiye etkisinden dolayı Türkiye genelinde binlerce işyerinin üretime ara vermek zorunda kaldığı aktarılırken üretime ara veren işyerlerinin başında mülteci ve göçmen işçilerin yoğun olarak çalıştığı tekstil, kundura, sanayi atölyeleri ve inşaat gibi sektörlerin yer aldığı ifade edildi.
 Mülteci işçilerin kayıt dışı çalıştırıldıkları için pandeminin etkilerini azaltmak için verilen desteklerden yararlanamadığı belirtilen raporda “Pandemi döneminde mülteci işçiler aileleri ile birlikte yok sayıldı. Bu süreçte yüz binlerce mülteci çalışamadı, ailesinin ve evinin ihtiyaçlarını karşılayamadı” denildi.
 Raporda mültecilerin ulaşabildiği tek yardım olarak belediyelerin ve Vefa Grupları'nın dağıttığı gıda paketleri gösterildi fakat bunun da sınırlı sayılı ilde mültecilere ve göçmenlere ulaşabildiği aktarıldı.
 Çalışma kapsamında İzmir’de farklı iş kollarında çalışan mülteci işçilerle ile anket çalışması yapıldı ve mülteci işçilere, pandemi sürecinde çalışma durumlarına, gelirlerine, desteklere erişip erişemediğine ilişkin sorular soruldu.  Anket çalışması için mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Konak, Karabağlar, Bornova ve Buca ilçelerinde yaşayan 100 mülteci işçi hem yüz yüze hem de telefonla görüşmeler yapıldı. 

Image
YouTube Kanalı
Image
YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.

Mart 2024