
Kanun Teklifi ne öneriyor?
Önerilen değişiklikler arasında olimpik, paralimpik ve deaflimpik sporcular için yapılan harcamaların yasal dayanağa kavuşturulması öne çıkıyor. Ayrıca, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği ile odaların toplantı duyurularının artık resmi internet siteleri üzerinden yapılması ve meslek ruhsatını başkasına kullandıranların meslekten çıkarılması planlanıyor.
Kanun teklifiyle, emeklilere bayram ikramiyesi ödemesinin 4.000 TL’ye yükseltilmesi hedefleniyor. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı aylık ödeneği ve yaşlılık aylığı da yeniden belirlenecek.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) personeline prim ödemesi getirilmesi planlanıyor. Aynı zamanda doğum yardımı ödemelerinin artırılması da teklifin içerisinde yer alıyor.
Ulaştırma ve enerji sektörlerine yeni düzenlemeler
Teklifte, Karayolu Taşıma Kanunu uyarınca verilen idari para cezalarının artırılması, özel otoyollardan ücret ödemeden geçen yabancı plakalı araçların gümrük kapılarında ödeme yapmasının zorunlu hale getirilmesi gibi değişiklikler yer alıyor. Ayrıca, Petrol Piyasası Kanunu kapsamında vergi incelemesine tabi tutulan tesislerin lisans devrinin engellenmesi süresinin bir yıl ile sınırlandırılması öngörülüyor.
Türkiye Varlık Fonu ve vakıf üniversiteleriyle ilgili düzenlemeler
Teklif kapsamında, Türkiye Varlık Fonu denetim raporlarının TBMM’de görüşülme süreleri yeniden düzenleniyor. Öte yandan, faaliyet izni kaldırılan vakıf üniversitelerinin taşınır ve taşınmaz malları ile haklarının Hazine’ye devri sağlanacak.
Yasa Fikrim Platformu Hakkında
Yasa Fikrim, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) ile Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) iş birliğiyle yürütülen “Örgütlenme Özgürlüğünün İzlenmesi Projesi” kapsamında geliştirildi. Yasama Derneği tarafından koordine edilen Platform, yasama süreçlerine sivil toplumun daha kapsamlı, etkin ve etkili bir şekilde katılımını kolaylaştırmayı hedefliyor. Platforma www.yasafikrim.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Platform aracılığıyla TBMM gündemine gelen kanun tekliflerinin yayınlanması, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların görüşlerinin platform aracılığıyla toplanması ve raporlanarak ilgili komisyon uzmanlarına iletilmesi hedefleniyor.