
Türkiye’de örgütlenme özgürlüğü yakından izlenecek
Üç yıl sürecek olan proje kapsamında Türkiye'de örgütlenme özgürlüğünün durumu sistematik olarak izlenecek. Türkiye’deki sivil toplum örgütleri, katılım hakkı, kamuoyunun STÖ algısı ve sivil alandaki insan kaynağı başlıklarında araştırmalar yapılacak.
Yine STÖ’lerin katılım hakkını daha güçlü biçimde kullanılabilmesi ve mevcut katılım mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olması için de çeşitli çalışmalar yürütülecek. Ayrıca yerel sivil toplum örgütleriyle istişare ve izleme toplantıları düzenlenerek sivil alanın nabzı tutulacak.
Hükümetlerin politikaları periyodik olarak izlenecek
Yeni dönemde, sivil alanı düzenleyen mevzuattan kaynaklı engeller, idari ve mali yükümlülükler ile kaynaklara erişim sorunları yakından takip edilecek. Bu kapsamda “Türkiye’de Örgütlenme Özgürlüğü Sorunları” adlı bir yayın dizisi hazırlanacak. Bu yayın dizisiyle STÖ’lerin savunuculuk kapasitelerini güçlendirmeyi ve sivil toplumun daha geniş kesimlerine sivil alanı ilgilendiren konuları aktarmayı amaçlıyoruz.
Karar alma mekanizmalarının da yakından izleneceği süreçte, yasama süreçlerine sivil toplum örgütlerinin katılımını artırmak için Yasama Derneği (YASADER) ile iş birliği yapılacak. Bakanlık yönetmelikleri, stratejik planlar ve diğer ilgili belgeler üzerinde gölge istişare çalışmaları yürütülerek, sivil toplumun karar alma mekanizmalarına katılımı güçlendirilecek.
Bunun yanı sıra, hızlı değişen gündemi yakından takip ederek sivil toplum örgütlerinin müdahale etmesi gereken konular için danışma süreçleri hayata geçirilecek.
Sivil topluma hukuki destek devam edecek
Geçtiğimiz dönem hayata geçirilen ve sivil toplum alanı ile ilgili mevzuatı aktif olarak takip eden avukatların bir araya geldiği Avukatlar Ağı yeni dönemde de çalışmalarını sürdürecek. Bunun yanı sıra Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin örgütlenme özgürlüğünün ihlaline yönelik karşılaştığı durumlarda da STÖ’lere aktif hukuki destek verilecek. STÖ kapatma davaları, ayrımcılık davaları, önemli denetim ve para cezaları gibi başlıklarda açılan davalar için uzmanlaşmış destek sağlanacak.
Ayrıca genç avukatların sivil toplum alanındaki kapasitelerini ve ilgilerini artırmak amacıyla da eğitim programları düzenlenecek.
Sivil toplum kamu diyaloğu güçlenecek
Önceki dönemde kamu kurumlarıyla yürütülen iş birliği ve sivil toplumla çalışma kültürünü güçlendirme çabaları, yeni dönemde de devam edecek. Sivil Toplum Çalışma Grubu toplantıları ve AB ülkelerine çalışma ziyaretleri gerçekleştirilecek.
Ayrıca, uluslararası sivil toplum gündemi yakından takip edilecek ve öne çıkan gelişmeler sivil toplumla paylaşılacak. AB Sivil Toplum Günleri, Avrupa Konseyi Dünya Demokrasi Forumu gibi uluslararası sivil toplum etkinlikleri ve yine uluslararası kuruluşlar ve STÖ'ler tarafından düzenlenen benzer etkinliklere de katılım sağlanacak. STÖ’lerin uluslararası etkinliklere katılımı da desteklenerek, küresel sivil toplum ağlarıyla bağlantıları güçlendirilecek.
Bunlara ek olarak, ilk kez 2024 yılında gerçekleştirilen “Uluslararası Örgütlenme Özgürlüğü Konferansı”nın ikincisi 2027’de düzenlenecek. Dünyanın önde gelen sivil toplum uzmanları ve konuşmacıları bu konferansta bir araya gelecek.