Ana içeriğe atla
Image
sivil sesler oyun
Share

Sivil Sesler'de Oyunlarla Öğrendik

Geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye’nin dört bir yanında çalışma yürüten sivil toplum örgütleriyle  “Sivil Sesler Festivali”nde buluşurken, festivalin en ilgi çeken ve katılımcıların keyifle katıldıkları bölümlerden birisi ise oyun alanında oynatılan kutu oyunları oldu. 

Geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye’nin dört bir yanında çalışma yürüten sivil toplum örgütleriyle  “Sivil Sesler Festivali”nde buluşurken, festivalin en ilgi çeken ve katılımcıların keyifle katıldıkları bölümlerden birisi ise oyun alanında oynatılan kutu oyunları oldu. 

Festivalde, Eskişehir'de çocuk hakları alanında çalışma yürüten Eksi 25 Derneği, toplumsal barışa hizmet edecek önleyici ruh sağlığı hizmetlerinin yaygınlaşması için faaliyet yürüten Birey ve Toplum Ruh Sağlığında İZ Derneği, mülteci hakları alanında çalışma yürüten Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD /ASAM) ve Kilis'te çalışma yürüten Gençlik Zeka Oyunları ve Kodlama Derneği oyunlarıyla katılımcılarla birlikte oldular. 
 

 
Festivalde katılımcılar sadece oyun oynamakla kalmadılar. Oyunlar sayesinde tanımadıkları bir ülkede mülteci de oldular, çocukluklarına yeniden dönüp fark etmedikleri haklarını da hatırladılar...
 
İşte festivalde oynayılan oyunlar...

Yeni Gezegene Yolculuk
 
Eksi 25 Derneği'nin tasarladığı Yeni Gezegene Yolculuk kutu oyununda katılımcılar ıçakla yeni gezegene seyahat ederken, yanlarına aldıkları kartlar aracılığıyla çocukların haklarını öğrendiler. Keyifli anlara sahne olan kutu oyununda katılımcılar, “Çocuk hakları insan haklarıdır” sözünü yeniden hatırlama fırsatı buldular.
 
Yan Yana
 
Yan Yana kutu oyunu, Suriyeli mülteci çocukların karşılaştığı ayrımcılığı azaltmayı ve mültecilerin sosyal uyumunu desteklemek üzere Bir İz Derneği’nin tarafından yürütülen “Yan Yana Suriyeli Çocuklar için Psikososyal Destek Projesi” kapsamında geliştirilen çift dilli ve yenilikçi bir eğitim aracı.
 
Oyunun bir iletişim ve kaynaşma aracı olduğu fikrinden yola çıkılarak psikolog ve pedagogların danışmanlığında tasarlanan oyunla bugüne kadar 72 okulda, 3 bin 500 öğrenciye ulaşıldı. Oyun okulların yanı sıra Türkiye’deki sivil toplum örgütlerine de yaygınlaştırıldı. Oyunla tanışmayan sivil toplum örgütü temsilcileri de festivalimizde oyunla tanışma imkanı buldular.  
 
 
Haydi Sen de Katıl!
 
Gençlik Zeka Oyunları ve Kodlama Derneği, festivalimizde “Haydi Sen de Katıl” diyerek festival katılımcılarını hakların tartışılacağı bir kart oyununa davet etti.  15 farklı görsele sahip kartla oynanan oyunla katılımcılar haklarımızı beyin fırtınası yöntemiyle yeniden ele alma ve konuşma imkanı buldu.
 
Görünmeyen Hayat 
 
Mülteci ve sığınmacıların hak ve hizmetlere erişimleri konusunda sosyal ve hukuki destek veren Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği tarafından tasarlanan “Görünmeyen Hayat Kutu Oyunu”nda festival katılımcıları Türkiye'de yaşayan mültecilerin ülkeye girdikten sonra yaşadıkları, buradaki hayatları ve topluma uyum süreçleri hakkında deneyimsel bir öğrenme imkanı buldular. 

İlgili Dosyalar:

  1. BAŞLIK YOK [PNG] [4.45M]
  2. BAŞLIK YOK [JPG] [6.54M]
  3. BAŞLIK YOK [JPG] [6.54M]
  4. BAŞLIK YOK [JPG] [8.22M]
  5. BAŞLIK YOK [JPG] [404.58K]
  6. BAŞLIK YOK [PNG] [4.45M]
  7. BAŞLIK YOK [PNG] [672.82K]
Share
İlgili Eğitim