Ana içeriğe atla
Image
sivil toplum
Share

Sivil Toplumun Geleceği Raporu: STÖ'ler Gelecekten Endişeli Ancak Motivasyonları Yüksek

Sivil Toplum ve Medya Çalışmaları Derneği ‘Sivil Toplumun Geleceği’ raporunun sonuçlarını açıkladı. Türkiye'deki sivil yapılanmaların mevcut durumlarını değerlendiren rapordan çıkan sonuca göre, olumsuzluklara rağmen STÖ'lerin motivasyonu hala çok yüksek.

Sivil Toplumun Geleceği Projesi kapsamında hazırlanan rapor için 79 ilden 552 sivil toplum örgütünün üyeleri ile görüşüldü. Çalışmada altı ana başlık altında sivil toplumun geçmişi, mevcut hali, kurumsal ve  bireysel motivasyonları, siyasi iklimin sivil topluma etkisi, sivil toplumun sorunları ile ilgili sivil toplum çalışanlarının düşünceleri ve yaklaşımları incelendi.

STÖ’ler gelecekten endişeli ancak motivasyonları yüksek

Araştırmaya göre, sivil toplum katılımcılarında motivasyonu yüzde 91.9 ile hala yüksek. Ancak aktiflik, etkililik ve kurumsal kapasite konularında büyük bir yetersizlik hissi yaygın. Aktifliğin düşük olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 78.6, azaldığını savunanların oranı ise yüzde 52.6. Kurumsal kapasite, diyalog ve iş birliği ile etkililik konusunda karamsarlar yüzde 50’ye yakın.

Sivil toplum etkisini artırdı

Rapora göre, sivil toplumun beş yıl öncesine göre etkisinin arttığını düşünenler yüzde 35 iken, ne arttı ne eksildi, diyenlerin oranı ise yüzde 32.4.

Sivil toplumda bulunma sebebi olarak toplumsal sorumluluğu belirtenlerin oranı ise her grupta yüksek. Fayda yaratma da benzer şekilde sivil toplumda bulunma sebebi olarak sıkça dillendirilen bir diğer motivasyon. 

Dindar ve seküler kuruluşlarda çalışanlar arasında daha geleneksel ile daha rasyonel motivasyonlar konusunda farklılaşma var. Dindarlarda hayırseverlik, ahlak ve vicdan öne çıkarken, sekülerlerde toplumsal sorumluluk, toplumu dönüştürme, hak savunuculuğu gibi motivasyonlar daha belirgin. Muhalefet yapma ise tüm gruplarda en arka planda kalan sebeplerden.

STÖ'lere ne umut ne umutsuzluk hakim

 STÖ'lerin yüzde 29.2'si sivil toplumun bir yıl içinde iyiye gideceği inancını taşırken, ne umutlu ne umutsuz olanlar yüzde 40, hiç umutlu olmayanlar yüzde 30.8.   

Meslek/sektör eksenli grupta karamsarlık diğer gruplara kıyasla daha hakim olurken, derinleşen ekonomik buhranla birlikte bu grupta sivil  toplumun iyiye gidebileceğini düşünmeyenler çoğunlukta. Genel olarak sivil toplumun tüm kesimleri ümitli olmaktan uzak görünüyor. 

Rapor özetine buradan ulaşabilirsiniz. 

İlgili Eğitim