Ana içeriğe atla
Image
Birlikte yaka pinleri
Share
Bir yazıya başlamak zor, kendini anlatmak ise daha zor. Ama bugün bu zor işe kalkışıp, içinde olmaktan hep çok keyif aldığım, birlikte öğrenmenin hiç bitmediği, ekipteki herkes için farklı deneyimleri yaşamaya imkan veren BİRLİKTE Programı’ndaki asistanlık sürecimi anlatmak istiyorum. Zira yeni mezun biri olarak başladığım bu hikayede zaman içinde çok şey öğrendim, öğrenmeye devam ediyorum.  Bu yazı biraz da bu sivil alanı merak eden, bu alanda ilerlemek isteyenlere fikir versin diye yazıldı.

Değişim Yaratmak için Tutkuyla Çalışan Bir Ekip BİRLİKTE

BİRLİKTE Programı’nda çalışmaya 2019 yılının Ağustos ayında başladım. Bu program benim ilk iş deneyimimdi. Arkadaşlarımın çoğu özel sektörde işe girerken ben sivil toplum alanında çalışmak istiyordum çünkü özel sektörde kar amaçlı bir şirkette çalışma fikri beni heyecanlandırmazken sivil toplum alanında inandığım bir amaç için çalışma düşüncesi beni heyecanlandırıyordu. Ne güzel ki STGM’de çalıştığım süre boyunca da bu heyecan büyüyerek devam ediyor.

Çalışanların duygu ve düşüncelerini her daim dikkate alan ve çalışanların esenliğine önem veren bir kurumda çalışıyor olmak işimi daha da severek yapmamı sağlıyor. Rekabetçi bir ortamda çalışmak bazı insanlar için verimliliği artıyor olabilir ancak ben her zaman dayanışma ruhunun olduğu bir ortamda çalışmak istemişimdir. Ekip üyelerinin birbirlerinin eksikliklerini tamamladıkları ve hep beraber güzel bir iş yapmak için çalıştıkları bir ortam benim verimliliğimi artıyor ve BİRLİKTE’de çalışıyor olmak bana tam da bu ortamı sağlıyor. Zorlandığım noktada ekip arkadaşlarımdan hiç çekinmeden destek isteyebiliyor ve onlardan da her zaman olumlu yanıtlar alıyorum. BİRLİKTE ekibi işini tutkuyla yapan insanlardan oluşan bir ekip. Bir değişim yaratma inancı ve hevesiyle çalışan bu ekipte rol almamın benim için bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. 

Çeşitli Sorumlulukların İç İçe Geçtiği Dinamik Bir Rol: Program Asistanlığı

Program asistanlığı programın her aşamasıyla ilgili her konuda bilgi sahibi olmayı gerektiriyor. Tam da bu nedenle geniş bir yelpazede sorumlulukları var. Örneğin, standart ve ileri seviyede ofis idare işlerini yürütmek, program ekibine idari destek sağlamak, dijital ve basılı program belgelerinin dosyalanması, hazırlanması ve arşivlenmesini sağlamak, programın finansal raporlaması ve alt-hibe sözleşmeleri kapsamındaki finansal kontrollerinin sağlanması konusunda destek sağlamak, programın izleme ve raporlama süreçleri için destek sağlamak, toplantıların tutanaklarını hazırlamak, etkinlik ve organizasyonların lojistik, konaklama ve toplantı düzeni ile ilgili ayarlamaları konusunda program ekibine destek sağlamak gibi gibi…

Bu sorumluluklar sadece bunlarla sınırlı değil, bunlara program ekibinin farklı çalışma konularındaki destek ihtiyaçları da ekleniyor. Örneğin sıradan bir gün etkinlik planlama toplantısında not tutarak başlayıp bir videonun deşifresiyle devam edip, etkinlik kontrol listesinin revizyonuyla son bulabilir. Aralarda da STGM web sitesindeki duyuruların çevirisi yapılmış, kırtasiye siparişi verilmiş ve BİRLİKTE katılımcılarının iletişim adresleri güncellenmiş olabilir. Hızlı bir gün değil mi?

Bu işler ve ekibe bu işler aracılığıyla destek sağlayabiliyor olmak, tüm işleyişin içinde olmak ve aynı zamanda tüm işleyişe kuşbakışı bakıyor olmak hangi konuda uzmanlaşmak istediğime karar vermemde çok faydalı oluyor. Bunun yanı sıra işimin daha dinamik ve keyifli olmasına da neden oluyor.

Çeşitlilikteki Zenginlik ve Sivil Toplumun Gelişimi Motivasyonu

BİRLİKTE Programı’nda farklı farklı başlıklarda çalışan örgütlere destek oluyoruz. Çocuk hakları, LGBTİ+ hakları, engelli hakları, mahpus hakları gibi çok farklı hak alanlarında çalışan bu örgütlerle birlikte olmanın da büyük bir zenginlik olduğunu düşünüyorum. Zira böylece birçok farklı konuda bilgisi ve tecrübesi olan örgütlerin çalışmaları hakkında bilgi sahibi olabiliyorum.  

Biz ekip olarak, BİRLİKTE katılımcısı örgütlere destek olmanın farklı yollarını ararken kullandığımız araç ve yöntemleri de sürekli güncelleyerek sivil toplum alanına katkı sağlayabilecek materyaller üretmeye çabalıyoruz. Bu çabamızın bizim üzerimizde de geliştirici ve dönüştürücü bir etkisi oluyor. Destek verdiğimiz örgütlerin paydaşlarına ve sivil toplumun geneline sağladıkları katkıları gördükçe ve onlardan da programımızın sağladığı desteklerin faydalarına dair olumlu geri bildirimler aldıkça yaptığımız işe olan inancımız daha da artıyor. Bu inanca sarılarak ve daha iyinin hep mümkün olduğuna inanarak birlikte çalışmaya devam.

Image
STGM Stüdyo

STGM Stüdyosu

Video içerikleri üretmek isteyen STÖ’ler için iyi bir haberimiz var. Ofisimizdeki stüdyomuzda video çekimlerinizi gerçekleştirebilir ve kurgu desteği alabilirsiniz.