Skip to main content
Image
engellilik
Share

Engelsiz Bir Hayat Birlikte Mümkün!

3 Aralık Engelliler Günü vesilesiyle Avrupa Birliği tarafından desteklenen BİRLİKTE: Yerel STÖ’ler için Kurumsal Destek Programı yararlanıcısı İstanbul'da çalışma yürüten Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) ve Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği (TOHAD), Denizli'de çalışma yürüten Denizli Otizm Derneği ve İzmir'de erişilebilir ulaşım için farkındalık çalışmaları yürüten Eşpedal Derneği ile söyleştik.

Türkiye'de engellilik görünmeyen hatta yok sayılan alanlardan biri. Bu görünmezlik hali ise engellilerin başta eğitim ve sağlık olmak üzere haklara erişiminin önündeki en büyük engel. 

Erişilebilir bir hayat için harekete geçilmesi gereken, düzeltilmesi gereken pek çok başlık var. 

Bugün sağlıktan eğitime, ulaşımdan adalete kadar pek alanda engelli bireyler yok sayılıyor, ihtiyaçları görmezden geliniyor. Engelli bireyler haklarına erişemiyor. 

Örneğin, Türkiye'de görme engelli çocukların özel eğitim alabileceği okul sayısı sadece 17, üstelik lise ve üniversite düzeyinde bu imkana dahi erişemiyorlar. Ulaşım araçlarında ve istasyonlarında işitme engelliler için uyarıcı görseller bulunmazken, tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygun rampalı, basamaksız otobüsler yetersiz. Zihinsel engelli bireyler toplum tarafından ötekileştirilirken bu bireyler sadece evde bir yaşama mahkûm bırakılıyor. Düzgün eğimle yapılmış kaldırım rampasına araç park edebiliyor. Bütün bunlar ise ortaya adaletsiz, eşitsiz ve erişilebilir olmayan alanlar çıkarıyor.

Erişilebilir bir yaşam ve yaşam alanları nasıl kurgulanır sorusu hem politika yapıcılar hem de toplum tarafından gündeme alınmazken engelli alanında çalışan hak örgütleri ise sorunları görünür kılmaya, farkındalık yaratmaya ve en önemlisi birlikte yaşamı tesis etmek için çalışıyor.  

Farklı engel gruplarıyla çalışma yürüten bu derneklerle yaptığımız her bir söyleşi daha eşit bir yaşama giden yolda yapılacaklar ve atmamız gereken adımlar hakkında pek çok şey söylüyor.

Daha adil, eşit ve erişilebilir bir dünyayı hep birlikte inşa etmek ümidiyle...

Denizli Otizm Derneği: Erişilebilir ve Eşit Bir Toplum İçin Çok Yönlü Mücadele Gerekiyor

EGED: Değişimi Birlikte Gerçekleştireceğiz

Eşpedal Derneği: Farklılıklarımızla Yaşamayı Öğrenmeliyiz

İED: Engellilerin Sorunu İnsan Hakları Sorunudur

TOHAD: Yasal Düzenlemeler Fiili Olarak Hayata Geçirilmeli

 

İlgili Eğitim