Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

1 Aralık Dünya AIDS Günü ve Türkiye

HIV, dünyada resmi olarak ilk kez 1 Aralık 1981 yılında tanımlandı.

İçerik Alınlık Resmi

HIV, dünyada resmi olarak ilk kez 1 Aralık 1981 yılında tanımlandı.

7 yıl sonra yapılan uluslararası bir konferansta ilk teşhis günü olan 1 Aralık, korunmayı ve farkındalığı arttırmak amacıyla “Dünya AIDS Günü" ilan edildi. “Kırmızı kurdele”, “AIDS’i biliyorum, AIDS’e karşı korunuyorum ve AIDS’ten ölenlere saygı duyuyorum” anlamı ile HIV/AIDS’in simgesi oldu.

Türkiye’de ise 1985 yılında ilk HIV vakası açıklandı. Ne yazık ki o dönemde HIV’i baskılayan tedavilerin olmaması, bilgisizlik, ön yargılar, ihlaller, tecrit ve yalnızlık, bu ilk tanının yaşamını son derece olumsuz etkiledi. 

Aradan yıllar geçti ve HIV/AIDS Dünya Sağlık Örgütü tarafından ölümcül hastalıklar listesinden çıkartılarak kronik hastalıklar listesine alındı. 1996’dan bu yana mevcut gelişmiş ilaç seçenekleriyle kontrol altında tutulabilir hale geldi. Bilim çevreleri, HIV pozitiflerin tedavilerine erişebildikleri ve devam ettikleri sürece işlerine, okullarına, yaşamlarına devam edebileceğini, gerekli önlemlerle bebek sahibi olabileceklerini kanıtladı. 

Günümüzde doğru zamanda ilaç tedavisine başlayan HIV pozitifler kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler. Geç HIV tanısı alan ve AIDS evresinde olan kişiler dahi ilaç tedavisiyle sağlıklarına geri kavuşabilirler. 

Dünyada ve Türkiye’de HIV/AIDS 

Haziran 2010’da Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) Küresel AIDS raporuna göre; 2009 yılında tüm dünyada, yeni enfekte kişi sayısı ’a düşmüştür. 30 yıldır tüm dünyaya yayılım gösteren ve 33,3 milyon kişinin HIV ile yaşamasına neden olan enfeksiyonda süreç içinde kazanımlar da olmuştur. Ancak hâlâ tam olarak kontrol altına alınabilmiş değildir ve HIV ile yaşayanların hakları bağlamında ciddi sorunlar yaşanmaya devam etmektedir. 

Küresel AIDS 2010 raporuna göre;dünyadaki tahmini 33,3 milyon HIV ile enfekte kişinin % 48 kadarını kadınlar ve % 7,5 kadarını ise çocuklar oluşturmaktadır. 

Umut verici gelişmelerin yanı sıra hâlâ Doğu Avrupa ve Orta Asya’da yeni vaka sayısında ciddi oranda artış olan ülkeler var ve bu ülkemize de yansımaktadır. Ve en önemlisi HIV ve AIDS konusunda bilgisizlik, ayrımcılık ve damgalama, hâlâ en önemli olumsuzluk olarak varlığını korumaktadır. Ve ne yazık ki, enfeksiyon bu olumsuz tutum içinde olan ülkelerde hızlıca yayılmaya devam etmektedir.  

T.C Sağlık Bakanlığı Aralık 2010 tarihindeki verilere göre Türkiye’de kayıtlı HIV/AIDS vakası 4 bin 525 kişidir. HIV ile enfekte kişiler arasında enfeksiyonu almış toplumun her kesiminden insanlar vardır. 

Aralık 2010 tarihindeki verilere göre 2000 yılında Türkiye’de yeni vaka sayısı 158 iken, 2004’te 210, 2007’de 376, 2010 yılında ise yeni tanı sayısı 627 olmuştur!  

Dünya AIDS Günü Etkinlikleri

Tüm dünyada 1988 yılından bu yana HIV’in yayılımını ve HIV ile yaşayanlara yönelik ayrımcılıkları engellemek amacıyla 1 Aralık Dünya AIDS gününde birçok kampanyalar, etkinlikler ve çalışmalar yürütülmekte. 

Pozitif Yaşam Derneği olarak, 2008’den bu yana “1 Aralık Dünya AIDS Günü”nde onlarca kurum – kuruluş, HIV pozitif kişiler ve yakınları, gönüllüler, aktivistler, kadın örgütleri, gençlik örgütleri, doktorlar, sanatçılar ve özel sektör temsilcileri ile hep birlikte Türkiye genelinde etkinlikler düzenlemekteyiz. 

Bu etkinlikler ile;

  1. Toplum genelinin HIV/AIDS konusunda doğru bilgilenmesini sağlamak,
  2. Farkındalıklarını artırmak,
  3. Durumlarını bilmeyen HIV pozitifleri erken tedaviye yönlendirmek,
  4. Toplumun her kesimi ve medyanın bilinçlenmesini sağlamak
  5. HIV/AIDS ile yaşayanlara yönelik ayrımcılık ve ön yargıların ortadan kalkması için savunuluculuk çalışmalarına temel oluşturmak amaçlanmaktadır.

http://pozitifyasam.org/tr/pyd/1-aralik-dunya-aids-gunu-2.html

Share
İlgili Eğitim