Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

3500 Engelliye İş, 56500 Açıkta!

Türkiye'de ilk kez engelliler, kamu kurumlarında istihdam edilmek için merkezi bir sınava girecek ancak ilk aşamada 3512 kişinin istihdam edilecek deniyor. 1,5 yıldır sınava hazırlanan Emre Kartal, "Umutlarımız kırıldı" diyor.

İçerik Alınlık Resmi

Türkiye'de ilk kez engelliler, kamu kurumlarında istihdam edilmek için merkezi bir sınava girecek ancak ilk aşamada 3512 kişinin istihdam edilecek deniyor. 1,5 yıldır sınava hazırlanan Emre Kartal, "Umutlarımız kırıldı" diyor.

Türkiye'de 2011'de çıkan yönetmelikle devlet memuru olmak isteyen engelliler için ilk kez merkezi sınav yapılacak.

29 Nisan'da yapılacak sınava 60 bin engelli başvurdu. Ancak ne kadar memur atanacağı kesin belli değil.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin, 20 bin kişinin atanacağını söylemişti, ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Meclis Genel Kurulunda yaptığı açıklamada 3512 memurun alınacağını söyledi.

Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı açıklama yaparak 3 bin 512 özürlü kamu personelinin, ilk aşamada alınacak atama sayısı olduğunu belirtti.

Kadro 20 binden 3 bin 500'e indi

Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TEDAY) Başkanı İlimdar Boztaş, "Açıklamalar çelişkili, kafalar iyicene karıştırdı. Herkesin umudun kırıldı" diyor.

Türkiye'de 8, 5 milyon engelli var; şu anda 10,300'ü kadrolu memur.

5763 sayılı kanuna göre kamuda yüzde 4, özel sektörde ise yüzde 3 engelli istihdamı zorunlu.

İlimdar, bugüne kadar Başbakan dahil birçok Bakan'ın en az 20 bin kişi atanacağını söylediğini ancak şimdi bir anda bu sayının 3 bin 500'e inmesinin kabul edilemez olduğunu belirtiyor.

"50 bin kadro almalılar"

İlimdar, aslında Bakanların kabul ettiği 20 bin rakamına yeni açılan Bakanlıkların dahil olmadığını ayrıca 4a ve 4b işçi statüsü de dahil edilirse engelliler için kamu kurumlarında 50 bin kişilik kadro olduğunu belirtiyor.

"Zaten sınava 60 bin kişi başvurdu, yasaları uygulasalar, Türkiye'de işsiz engelli kalmaz. Yasaya göre, kamu kurumlarında istihdam edilmeyen her kişi için para cezası var, ancak özel sektörden bu cezaları alan devlet kamu kurumlarından almıyor.

"Çalışma Bakanı bir açıklamasında, kanun kapsamında engelli istihdamı yapmayan kamu kurumlarından kesilen cezaları iş kurumunda toplayıp işsiz engellere eğitim ve kurs olanağı verileceğini söylemiş. Bu uygulansaydı hesaplarıma göre, her ay 70 milyon lira ceza kesmeliydi ama yapmadılar."

"Çok umutluyduk"

27 yaşında, iki yıldır iş arayan TEDAY kursiyerlerinden Emre Kartal, "Bir buçuk yıldır bu sınava hazırlanıyorum. Çok umutluyduk, ama 3500 kişi alınacak denmesi çok moralimizi bozdu. Umudumuz kırıldı, sınıf sayımız yarıya düştü" diyor.

Sakatlar Derneği de 20 bin kişinin atanacağını beklediklerini söylüyor. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) da bu çelişkili ifadelere tepki göstererek "En azından verilen 20 bin atama sözü tutulsun" diyor.

http://bianet.org/bianet/toplum/137554-3500-engelliye-is-56500-acikta

Share
İlgili Eğitim