Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını tartışıyoruz

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını tartışıyor. Derneğin yaptığı çağrı metnini aşağıda bulabilirsiniz.

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını tartışıyor. Derneğin yaptığı çağrı metnini aşağıda bulabilirsiniz.

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını Tartışıyoruz

Değerli Sivil Toplum Örgütleri/Meslek Örgütleri/Akademisyenler/Sendikacılar/Siyasi Parti Temsilcileri ve Basın Mensupları,

Türkiye’de sosyal hizmetler ve sosyal yardımlarla ilgili olarak, kurumların dağınıklığı, koordinasyon eksikliği, hizmette standardın bulunmayışı gibi sorunlar ve yeniden yapılanma tartışmaları uzun süredir gündemdeydi. 12 Haziran seçimlerinin ardından, hükümetin bu konudaki çalışmaları hızlandırması beklenmekteydi. Ancak, genel seçimlerden üç gün önce, diğer bazı bakanlıklarla birlikte -Bakanlar Kurulu’nun 3 Haziran 2001 tarihinde aldığı kararla- kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 8 Haziran 2011 tarihli Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar alanında hükümetin önemli değişiklikler yapacağının gündemde olması nedeniyle sorunların ve mevcut durumun tartışıldığı, değişimin nasıl olması gerektiğine ilişkin önerilerin geliştirildiği iki önemli toplantı Nisan ayında yapılmıştı. Her iki toplantıda da küreselleşme ve neo-liberal politikaların başta yoksulluk olmak üzere sosyal sorunları arttıran, derinleştiren ve kronikleştiren etkilerine dikkat çekilmiş, kamunun sosyal hizmetleri sunma/sağlama yükümlülüğünden vazgeçildiği, bu alanın piyasaya açıldığı ailenin (ailede de kadının) ve hayırseverliğin tekrar göreve çağrıldığı tespiti yapılmıştır. Buradan hareketle de, sosyal hizmetler ve sosyal yardımlarının sunumu ve bu hizmetlere erişimin hak temelli bir yasal çerçevede güvence alınması ve sosyal hizmetlerin insan haklarının korunması ve gerçekleşmesinin sağlanması bakımından temel bir işlevi olduğunun göz önünde tutulması gerektiği vurgulanmıştır. Sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar alanında yapılacak çalışmaların izlenmesi ve kamuoyu yaratılmasının önemi yine her iki toplantıda da öne çıkan konulardan biri olmuştur.

Ancak yeni kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Teşkilat Kanunu, kamuoyunda tartışılmadan ve ilgili kesimlerin görüşleri alınmadan “hızla” çıkarılmıştır. Yeni kurulan Bakanlık ile öngörülen yapı, hizmetten yararlanan toplum kesimlerinin bundan nasıl etkileneceği ve bu alanda çalışan personelin durumuna ilişkin birtakım belirsizlik ve çelişkiler bulunmaktadır.

Sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar alanında hizmet standardının sağlanması ve mevcut yapıdaki dağınıklığın giderilmesini sağlayacak “icracı bir bakanlığın” kurulması gereklidir. Bu anlamda, bir bakanlık kurulmasını önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor ve destekliyoruz. Ancak, kurulan Bakanlığın ortaya çıkardığı/çıkaracağı yeni yapının, sosyal hizmet ve yardımlardan yararlananlar ve alanda hizmet sunanlar bakımından ciddi sorunlar ortaya çıkaracağı kanaatindeyiz.  

Ortaya çıkan yapının, başta hizmetlerden yararlanan toplum kesimleri (çocuk ve gençler –ihmal ve istismar edilen, korunma ihtiyacı içerisinde olan, çalışan ve/veya sokakta yaşayan, kanunla ihtilafa düşen-, kadınlar, engelliler, mülteci ve sığınmacılar, yaşlılar, kronik ruh sağlığı olanlar vb.) açısından ne getirdiği konusunda kamuoyunu bilgilendirmek önemli bir gerekliliktir. Öte yandan çalışanların durumuna ilişkin belirsizlikler ve yeni getirilen kadrolar, sosyal hizmetlerin sunumunu ‘herkesin yapabileceği bir iş’e indirgeme riski taşımaktadır.

Sizleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulmasını, bu Bakanlığın öngördüğü yapıyı ve yaratabileceği sorunları tartışmaya çağırıyoruz.

Kahraman Eroğlu

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı

Tarih: 4 Temmuz 2011

Saat: 18.30

Yer: TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

1. Kat A Salonu

Katip Mustafa Çelebi Mah. İpek Sok. No:13 Beyoğlu/İSTANBUL

Toplantıyla katılım için aşağıdaki formu doldurup, [email protected] veya [email protected] adresine gönderirseniz seviniriz.

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi

Halaskargazi Caddesi No: 110
Şişli Belediyesi Ek Hizmet Binası
(Zabıta Müdürlüğü Binası) Kat:8 Şişli / İstanbul

Tel: +90(212)219 95 97-98
Fax: +90(212)219 95 99

www.shud34.org.tr

 Sosyal Ağlardan

Twitter: http://twitter.com/#!/SHUDstanbul

Facebook: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_169138933144515&ap=1

İlgili Dosyalar:

  1. Katılım Formu [DOC] [24.00K]
  2. Çağrı metni [DOC] [42.50K]
Share
İlgili Eğitim