Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Aksu HES'e Borusan Konseri Öncesi "Horonlu" Protesto

Aksu köylüleri ve çevre hareketi, Borusan Şirketi'nin uluslararası ortaklıkla Aksu Vadisi'nde yapımını sürdürdüğü HES inşaatını Borusan Filarmoni Orkestrası'nın konseri öncesi protesto etti. Eylemde horon tepildi; basın açıklaması yapıldı. Şirketse "iyi enerji" bildirileri dağıttı.

İçerik Alınlık Resmi

Aksu köylüleri ve çevre hareketi, Borusan Şirketi'nin uluslararası ortaklıkla Aksu Vadisi'nde yapımını sürdürdüğü HES inşaatını Borusan Filarmoni Orkestrası'nın konseri öncesi protesto etti. Eylemde horon tepildi; basın açıklaması yapıldı. Şirketse "iyi enerji" bildirileri dağıttı.

Erzurum İspir ilçesi Aksu köylüleri, Borusan Holding'in Aksu Vadisi'nde yapımını sürdürdüğü hidroelektrik santral (HES) inşaatlarını dün akşamki (25 Kasım) Borusan Filarmoni Orkestrası'nın konseri öncesi protesto etti.

aksu konseri öncesi horonlu protesto

Aksu köyleri ve HES karşı mücadele verenlerden oluşan 200 kadar eylemci, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nın önünde toplanıp şirketi protesto etti. Şirketse, kitlenin protestolarına karşılık medyaya ve konser için gelenlere, "İyi Enerji" kampanyalarını tanıtan bildiriler dağıttı.

Eylem sırasında giriş kapısında bildiri dağıtmak isteyen eylemcilere polis müdahale etti. Yaşanan arbede kısa sürede yatıştıktan sonra tulum ve Direnişin Ritimleri grubu ile müzik eşliğinde eylemciler horon oynadı.

Açıklama öncesi konuşan Aksu köylüsü Hanifi Aksu, büyük medya kuruluşlarının Borusan Holding ile varolan ticari ilişkileri nedeniyle eylem haberlerini doğru yansıtmadıklarını ifade ederek, şirketin dağıttığı bildirileri "Gerçekleri Aksu'da görüyoruz" diyerek yırttı.

Çoruh Aksu Vadisi Koruma Platformu adına basın açıklamasını okuyan Ebru Erbaş "Anadolu'nun çığlığına kulak verin... Kar hırsıyla Anadolu'yu geri dönüşsüz biçimde bir yıkıma sürükleyen doğanın yok edicileri, sözde kültür sanat etkinlikleriyle kanlı ellerini yıkayabileceklerini zannediyor" dedi.

"Borusan'ın yaşam savunucuları ve biz vadi halkını hedef alan açıklamalarını esefle kınıyoruz" diye ekleyen Erbaş, şöyle devam etti:

"Geçen hafta yine onlarca balık öldü, derenin günlerce gri aktığını, binlerce balığın ters dönerek Çoruh'a sürüklenmelerine vadide bulunan herkes defalarca şahit olmuştur.

"Su boşa akar demek doğanın varoluşuna hakarettir. HES projeleriyle sularımızın kullanım hakları şirketlere devrediliyor, sular tünellere hapsediliyor, yatağında akan su bırakılmıyor. Hayat kaynağımızı oluşturan suyun alınmasının onarılamaz sosyal ve çevresel felaketlere neden olduğu yadsınamaz bir gerçektir."

http://bianet.org/bianet/toplum/126257-aksu-hese-borusan-konseri-oncesi-horonlu-protesto


 

Aksu Vadisi İçin Borusan Protesto Edilecek

Erzurum'un İspir ilçesi sınırları içerisinde kalan, yaban hayatı geliştirme sahası niteliğindeki Aksu Vadisi için yarın eylem yapılacak.

Karadeniz'deki derelerin hidroelektrik santrallerden (HES) kurtarılması için mücadele eden Karadeniz İsyandadır grubu ve Çoruh Aksu Vadisi Koruma Platformu, yarın (24 Kasım) Aksu Vadisi'ne giren Borusan şirketini protesto etmeye hazırlanıyor.

borusan protesto

Gruptan yapılan açıklamada, "Aksu vadisini yerle bir eden Borusan sanata verdiği sözde önemi ne yazık ki yaşama vermiyor. Suyumuzu, toprağımızı canlı yaşamını yok etmekte bir an olsun tereddüt etmiyor. Gitmeli ve görmelisiniz! Aksu Vadisi'nin ağaçları, coşkun Çoruh ve kırmızı benekli alabalık can çekişiyor" denildi.

Şirketi Çoruh Aksu Vadisi'ni HES yoluyla yok etmeye çalışmakla suçlayan platform üyeleri, Borusan Filarmoni Orkestrası'nın 25 Kasım saat 20.00'de Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi'nde konser verirken, "Aksu Vadisi'ndeki öldürülen alabalıkların, kesilen ağaçların, bölgenin coğrafyasını toptan değiştiren ve insanların mezarlarını bile yıkıp geçen iş makinelerinin fotoğraflarıyla Borusan'ın doğa katliamını" dışarıda deşifre edeceklerini bildirdi.

Eylemin müzisyenlere değil Borusan'ın sanatı besleyen insana ve doğaya olan yıkımına karşı bir eylem olduğunun altını çizen grup üyeleri, "Bizler bütün bu sanata olan desteğin yıkımla, canlıların, derelerin, vadilerin, kültürlerin, yok edilmesiyle elde edildiğini dile getiriyoruz. Şirketin kapısına dayanacağımız günler ise çok yakın" mesajı gönderdiler.

borusan protesto

Aksu Vadisi niçin önemli?

Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olduğu için, " Kamp yapanların ve vadi halkının yüksek sesle müzik dinlemesinin bile yasak olduğu", zengin bir biyoçeşitliliğe sahip bir SİT alanı ve dünya ölçeğinde korunması gereken 305 önemli doğa alanından biri olan Çoruh Aksu Vadisi'nde 49 yıllığına santral işletecek olan Borusan şirketinin patlattığı dinamitlerle HES tünellerinden çıkan on binlerce ton moloz dere yatağına döküldü.

Bu molozla önce dere yatağında herkesin ortak kullanımındaki ceviz, meyve ağaçları, meralar ve canlı yaşamı son buldu. Bunu kırmızı benekli alabalıkların ölümü izledi. Grup üyeleri Çoruh Aksu vadisinde yaşayan bir vatandaşın orada yaşananlara dair yazdığı mektubu da paylaşarak, tehlikeye dikkat çekiyor ve herkesi bu eyleme destek vermeye çağırıyor:

"Arkadaşlar bunlar bize çok çektirdiler. Aksu'yu delik deşik etmeleri yetmedi... Kevgiri bilir misiniz? Kevgire çevirdiler. Yolu genişletiyoruz diye mezarlıkları altüst ettiler, kemikleri toplayıp dolgu malzemesi olarak kullandılar. Köylünün bağı, bahçesi, mahsulü balçıkla sıvandı. Suyla taşınan tünel inşaatı atıkları tarım yapılan tarla zeminlerinde kalın beton tabakaları oluşturdu.

"Mahsul daha ışığı göremeden kurudu. Tünellerden çıkan kimyasal atıkları borularla Aksu çayına akıttılar, Aksu'nun tam kalbine. Uyardık, tepki gösterdik. Balıklar zehirlenecek dedik, zehirlenip öldüler. Taş kırma makinesinin olduğu dönemde gökyüzü tozdan görünmüyordu, Nisan'da çamur yağdı tepemize. Tünelden çıkardıkları hafriyatı vadi tabanına boşalttıkları gibi asırlık ceviz ağaçları kepçelerle köklediler.

"Şimdi de yüksek gerilim ile cebeleşiyoruz. Başımıza gerilim ağını örmeye başladılar bile. Biliyor musunuz Aksu'da çocuklar dinamit sesleri altında, kafalarında kaskla okula gidiyorlar..."

Uğur Biryol

http://bianet.org/bianet/toplum/126199-aksu-vadisi-icin-borusan-protesto-edilecek

 


 

25 Kasım Perşembe 19.00 BORUSAN'ın Peşini Bırakmıyoruz!

Aksu vadisini yerle bir eden BORUSAN sanata verdiği sözde önemi ne yazık ki YAŞAMA vermiyor.

Suyumuzu, toprağımızı canlı yaşamını yok etmekte bir an olsun tereddüt etmiyor. Gitmeli ve görmelisiniz! Aksu Vadisinin ağaçları, çoskun Çoruh ve kırmızı benekli alabalık can çekişiyor. BORUSAN Aksu Vadisindeki talanını aralıksız sürdürmeye devam ediyor…

borusan defol

Bizler Çoruh Aksu Vadisini HES ile yok etmeye çalışan BORUSAN'ın peşini bırakmıyoruz. BORUSAN vadiyi terk edene kadar, “Sanat ve Çevrenin Dostu, Sosyal Sorumluluk Sahibi, vs.” kisvesinin ardında vicdansızca ve ısrarla vadimizde yaşamı yok etmeyi sürdüren BORUSANI her ortamda deşifre edeceğiz…

Borusan Filarmoni Orkestrası 25 KASIM saat 20:00’de Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi’nde konser verirken, Aksu Vadisindeki öldürülen nesli tükenen alabalıkların, kesilen ağaçların, bölgenin coğrafyasını toptan değiştiren ve insanların mezarlarını bile yıkıp geçen iş makinelerinin fotoğraflarıyla BORUSAN’ın DOĞA KATLİAMINI dışarıda afise edeceğiz...

Eylem, müzisyenlere değil Borusan'ın sanatı besleyen insana ve doğaya olan yıkımına karşı bir eylemdir. Bizler bütün bu sanata olan desteğin yıkımla, canlıların, derelerin, vadilerin, KULTURLERIN YOK EDILMESIYLE elde edildiğini dile getiriyoruz… Şirketin kapısına dayanacağımız günler ise çok yakın…

Tarih: 25 Kasım 2010 Perşembe 19:00 -21:00 Basın Açıklaması

Yer: Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Harbiye

Buluşma noktası: 19:00’da, TRT İstanbul Radyosu önünde (Harbiye)

http://www.facebook.com/pages/Coruh-Aksu-Vadisi/164079783621944

http://www.facebook.com/karadenizisyandadir

“Onlar kuşların kelebeklerin kanat çırpışını, rüzgarla dans edişini, öldürdükleri balıkların nasıl su balesi yaptığını görmezler, kuruttukları derelerin coşkun sesini duymazlar ve kuşların seslerini dinlemezler. Çünkü onlar sanatı kültürü sadece şehirlerde kapalı salonlarda yapılır sanırlar. Ancak bilmeliyiz ki; boldorozlar vadiye indiklerinde, yaban hayvanlar öfkelendiğinde ve Aksulular isyan ettiğinde BORUSAN artık son konserini veriyor olacak!..”

 CORUH AKSU VADİSİ KORUMA PLATFORMU

 

Bir Çoruh Aksuludan…

“Arkadaşlar bunlar bize çok çektirdiler...

Aksu'yu delik deşik etmeleri yetmedi... Kevgiri bilir misiniz? Kevgire çevirdiler…

Yolu genişletiyoruz diye mezarlıkları altüst ettiler,

Kemikleri toplayıp dolgu malzemesi olarak kullandılar…

Köylünün bağı, bahçesi, mahsulü balçıkla sıvandı.

Suyla taşınan tünel inşaatı atıkları tarım yapılan tarla zeminlerinde kalın beton tabakaları oluşturdu.

Mahsul daha ışığı göremeden kurudu…

Tünellerden çıkan kimyasal atıkları borularla Aksu çayına akıttılar, Aksunun tam kalbine…

Uyardık, tepki gösterdik. Balıklar zehirlenecek dedik, zehirlenip öldüler…

Taş kırma makinesinin olduğu dönemde gökyüzü tozdan görünmüyordu,

Nisanda çamur yağdı tepemize…

Tünelden çıkardıkları hafriyatı vadi tabanına boşalttıkları gibi

asırlık ceviz ağaçları kepçelerle köklediler…

İnşaat artık bitmek üzere ama BORUSAN kabusu bir türlü bitmek bilmiyor…

Şimdi de yüksek gerilim ile cebeleşiyoruz. Başımıza gerilim ağını örmeye başladılar bile…

Biliyor musunuz Aksu'da çocuklar dinamit sesleri altında, kafalarında kaskla okula gidiyorlar…”

Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olduğu için "Kamp yapanların ve vadi halkının yüksek sesle müzik dinlemesinin bile yasak olduğu”, zengin bir biyocesitlilige sahip bir sit alanı ve dünya ölçeğinde korunması gereken 305 Önemli Doğa Alanı'ndan (ÖDA) biri olan Coruh Aksu Vadisi, Çevre ve Orman Bakanlığının, yerel halkin doğa hakkını ve yasaları ihlal ederek 49 yıllıgina sattigi “Sanatın ve Çevrenin Dostu” oldugunu iddia eden BORUSAN tarafından dereleri ve tum canlilariyla birlikte yok ediliyor…

Patlatılan dinamitlerle HES (Hidro elektrik santral) tünellerinden çıkan on binlerce ton moloz dere yatağına döküldü. Bu molozla önce dere yatağında herkesin ortak kullanımındaki ceviz, meyve ağaçları, meralar ve canlı yaşamı son buldu. Bunu kırmızı benekli alabalıkların ölümü izledi. Yasadışı yürüyen bu inşaatlar bitmedikçe sıra diğer canlılara ve bize gelecek. Santraller bittiğinde suyumuz yatağından özgürce akmak yerine kilometrelerce uzunluğundaki tünellerle başka yerlere taşınacak. HES’in 15-20 senelik ömrü bittiginde ise derelerden geriye bataklik kalacak. Bu da buradaki insan yaşamıyla birlikte boz ayıdan vaşağa, yaban horozundan dağ keçisine diğer tüm canlıların da yok olması anlamına geliyor...

İlgili Dosyalar:

  1. borusan defol [JPG] [25.77K]
Share
İlgili Eğitim