Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Başörtüsü Yasağı Ve Ayrımcılık: Uzman Mesleklerde Başörtülü Kadınlar

09 Kasım 2010, Salı, 10.00-13.00 Point Hotel, Topçu Cad. No.2 Taksim, İstanbul Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Demokratikleşme Programı, "Din, Devlet ve Toplum İlişkileri" başlıklı çalışma alanı kapsamında yayına hazırladığı, "Başörtüsü Yasağı ve Ayrımcılık: Uzman Mesleklerde Başörtülü Kadınlar" başlıklı raporu 9 Kasım 2010 Salı günü 10:00-13:00 saatleri arasında İstanbul'da Point Hotel'de düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyunun bilgisine sunacaktır.

09 Kasım 2010, Salı, 10.00-13.00

Point Hotel, Topçu Cad. No.2 Taksim, İstanbul

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Demokratikleşme Programı, "Din, Devlet ve Toplum İlişkileri" başlıklı çalışma alanı kapsamında yayına hazırladığı, "Başörtüsü Yasağı ve Ayrımcılık: Uzman Mesleklerde Başörtülü Kadınlar" başlıklı raporu 9 Kasım 2010 Salı günü 10:00-13:00 saatleri arasında İstanbul'da Point Hotel'de düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyunun bilgisine sunacaktır.

Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Dilek Cindoğlu tarafından kaleme alınan raporda, yüksek öğrenimli ve meslek sahibi başörtülü kadınların Türkiye'deki kamu ve özel sektör kurumlarında istihdamları öncesinde ve/veya sırasında deneyimledikleri ve karşılaştıkları ayrımcılıklar tartışılmaktadır. Rapor, Ankara, İstanbul ve Konya'da yapılan kapsamlı bir saha araştırmasına ve bu çerçevede başörtülü kadınlarla yapılan derinlemesine mülakatlara dayanmaktadır.

Türkiye'de din, devlet ve toplum ilişkileri açısından en temel sorun alanlarından birisi, 1980'lerden bu yana yürürlükte olmasına rağmen anayasal ve hatta yasal bir dayanağı bulunmayan başörtüsü yasağıdır. Bu yasak, Türkiye'de toplumsal kutuplaşmalara ve siyasi krizlere neden olmuş, geçen bütün yıllara rağmen çözümsüzlüğünü korumuştur. Gerek yasağın savunucuları, gerekse karşıtları, başörtüsü yasağını büyük ölçüde eğitim hakkı ve yükseköğrenim kurumlarına erişim hakkı bağlamında ele almışlardır. Ancak yasağın kapsamının çok daha geniş olduğu ve başörtülü kadınların sadece eğitim değil, aynı zamanda çalışma hakkını da engellediği çoğunlukla göz ardı edilmektedir. Kamu kurumlarında uygulanan yasak, başörtülü kadınların kamuda istihdamını engellemekte, onlara özel sektörde çalışmaktan başka bir seçenek bırakmamaktadır. Çoğu özel sektör kuruluşunda var olan 'fiili yasak' ise, başörtülü kadınların istihdam olanaklarını büsbütün kısıtlamakta, onları kendilerini işe almayı kabul eden az sayıdaki özel sektör kuruluşunun tasarruflarına tabi kılmaktadır.   

"Başörtüsü Yasağı ve Ayrımcılık: Uzman Mesleklerde Başörtülü Kadınlar" raporunun tartışılacağı basın toplantısı, TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker'in yapacağı açılış konuşmasıyla başlayacaktır. Açılış konuşmasının ardından raporun yazarı Dilek Cindoğlu tarafından araştırmanın öne çıkan bulguları kamuoyuyla paylaşılacaktır. Açılış konuşmasını ve rapor sunumunu takip edecek olan panelde raporun bulguları uzmanlar ve dinleyiciler eşliğinde tartışılacaktır.

Program

09:30-10:00      Kayıt ve Çay-Kahve ikramı

10:00 -10:20     Açılış Konuşması Can Paker, TESEV

10:20-10:40      Rapor sunumu: "Başörtüsü Yasağı ve Ayrımcılık: Uzman Mesleklerde Başörtülü Kadınlar" 

                                Sunum: Dilek Cindoğlu, Bilkent Üniversitesi

10:40-11:00      Kahve arası

11:00-12:30      Tartışma: Başörtüsü Yasağı, Ayrımcılık ve İş Yaşamında Başörtülü Kadınlar

Moderatör: Dilek Kurban, TESEV Demokratikleşme Programı

Katılımcılar:Alev Erkilet, Sosyolog - Araştırmacı, Yıldız Ramazanoğlu, Edebiyatçı -Yazar

12:30-13:30      Soru-cevap

 

Bilgi ve LCV için: Esra Bakkalbaşıoğlu, +90-212-292 8903,  [email protected]

Not: Toplantımız halka ve basına açıktır, ancak toplantıya katılım için mutlaka LCV yapılması gerekmektedir.

Share
İlgili Eğitim