Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Beren Saat'ten kadın dayanışması

Mor Çatı Vakfı gönüllüsü Toluay oyuncu Beren Saat'in Mor Çatı Vakfı'na yaptığı bağıştan memnun olduklarını, "Fatmagül'ün Suçu Ne ?" dizisinin yayına başlamasıyla vakfa gönüllü desteğinin arttığını söyledi.

İçerik Alınlık Resmi

Mor Çatı Vakfı gönüllüsü Toluay oyuncu Beren Saat'in Mor Çatı Vakfı'na yaptığı bağıştan memnun olduklarını, "Fatmagül'ün Suçu Ne ?" dizisinin yayına başlamasıyla vakfa gönüllü desteğinin arttığını söyledi.

Tecavüze maruz kalan  bir kadının yaşamını konu alan "Fatmagül'ün Suçu Ne ?" dizisinin başrol oyuncusu Beren Saat bir reklam kampanyasından elde ettiği 100 bin liralık geliri Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'na bağışladı.

Dizinin geçen bölümünde senaryo gereği baş karakter, Mor Çatı Vakfı'na "sesi çıkmayan kadınların sesini çıkartabilmeleri" için bağış yapacağını söyledi ve vakfın iletişim bilgilerini verdi.

"Beren Mor Çatı dostu"

Mor Çatı gönüllüsü Selma Toluay, "Fatmagül'ün Suçu Ne ?" dizisi ve Beren Saat ile ilişkilerini bianet'e anlattı.

Toluay, dizi yapımcılarının kendilerini arayarak Mor Çatı'nın dizide nasıl yansıtılması gerektiğini sorduklarını söyledi.

"Mor Çatı kadına karşı şiddetle mücadele eden, bu konuda başka feminist örgütlenmelerle birlikte politikalar geliştiren bir yapı. Dizide Mor Çatı'nın adının nasıl kullanılacağı bizim için önemliydi. Yapımcılar, görüşlerimizi dikkate aldılar, özen gösterdiler."

Beren Saat'in daha önce de vakfa destek verdiğini söyleyen Toluay şöyle devam etti:

"Saat, kadına karşı şiddet konusunda duyarlı. Mor Çatı'ya bu diziden önce tişörtlerini giyerek de destek vermişti. Bu bağışı yapması bizi mutlu etti. Ancak, biz tanıtım amacıyla bile olsa Mor Çatı'nın adının reklam kampanyasında kullanılmamasını talep ettik. Bu konuda da duyarlılık göstermiş olması zaten Mor Çatı dostu olduğunu ortaya koyuyor."

"Kadın ve çocukların yeni yaşam kurmalarını destekleyeceğiz"

Bağış, şiddet gören kadınların davalarında kullanılacak.

"Bağış, tecavüz, kadın cinayetleri ile ilgili davalarda kullanılacak. Bu davalar, diğerlerine örnek teşkil ederek birçok kadının, çocuğun yaşamını etkileyebilir. Zaten bir sığınak ve dayanışma merkezi faaliyeti yürütüyoruz; bize gelen kadın ve çocukların şiddetten uzak yeni yaşamlar kurmalarını bu yolla destekleyebiliriz."

"Gönüllülerde artış var"

Toluay, gönüllü desteği ile çalışan Mor Çatı'nın, dizide görünür olduktan sonra gönüllülerinde artış yaşandığını söyledi.

"Gönüllü sayımızda artış eğilimi var. Bu artış kadına karşı şiddetle daha güçlü mücadele edebilmemizi sağlayacak. Farkındalığın yükselmesi Mor Çatı'ya başvuran kadın ve çocukların sayısında da artışa yol açıyor. Bu noktada gönüllü desteklerin de artması çok önemli."

"Fatmagül'ün güçlenme süreci çok özenli"

Taluay, dizinin kadına şiddetin görünür kılınmasında oynadığı rolü şöyle anlatıyor:

"Dizinin tecavüzle ilgili bölümü çok tartışılmış ve eleştirilmişti. Birçok Mor Çatı gönüllüsü de bu eleştirileri paylaşmıştı. Ancak daha sonraki süreçte duyarlı bir yaklaşım sergilendiğini görüyoruz. Dizideki kadın karakterler, Fatmagül'ün güçlenme süreci, dava aşaması çok özenli. Hem yanlış bilgilendirme söz konusu değil, hem de kadınlar 'kurban' gibi sunulmuyor."

http://www.bianet.org/bianet/kadin/130419-beren-saatten-kadin-dayanismasi

Share
İlgili Eğitim