Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi - Demokratik Türkiye

Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi 15.12.2010 saat 11.00'de( ANKARA - Mülkiyeliler Birliğinde)  bir basın açıklaması düzenleyecek. Girişimin çağrı metni aşağıdadır.

Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi 15.12.2010 saat 11.00'de( ANKARA - Mülkiyeliler Birliğinde)  bir basın açıklaması düzenleyecek. Girişimin çağrı metni aşağıdadır.

DEMOKRATİK TÜRKİYE İÇİN KATILIN!

Bilindiği gibi ülkemiz 1982 yılından buyana cunta anayasasıyla yönetilmektedir.

Arkasında uluslararası güçlerin de olduğu yerli-yabancı egemen çevrelerin çıkarları için gerçekleştirilen 12 Eylül darbesi militarist zorun en acımasız örneklerini sergileyerek ülkeyi egemenler için dikensiz gül bahçesine çevirmeyi hedeflemişti, anayasa da bu mantığın ürünüydü. Darbe ürünü anayasa tüm değişiklik ve düzenlemelere rağmen geçen otuz yıl içinde özünü koruduğu gibi tahkim de edilmiştir.

Bir yandan toplumun dışlanmış, ezilen kesimlerinin gündemleşen talepleri; başta Kürt halkının artık ertelenemez hale gelen eşitlik ve özgürlük talebi, Alevilerin inançları üzerindeki baskılara son verilmesi talebi, işçi, emekçilerin örgütlenme özgürlüğü ve insanca yaşam koşulları yönünde ortaya çıkan talepleri, inanç ve vicdan özgürlüğü talepleri, kadınların, gençliğin, aydınların, çevrecilerin ve yoksul köylülüğün talepleri öte yandan, egemen kesimlerin çıkarlarını daha ileriden gerçekleştirebilmek için yeni yasal, anayasal düzenlemelere ihtiyaç duymaları, "Yeni Anayasa" tartışma ve hazırlıklarını kaçınılmaz olarak ülke gündeminin ön sırasına yerleştirmiştir.

Çeşitli Sermaye çevreleri, hükümet partisinden ana muhalefetine egemen kesim temsilcileri bilinçli şekilde halkı dışlayarak kendi öz çıkarlarını merkeze alan "Yeni Anayasa" tartışma ve hazırlıklarını yürütmekteler. Bu hazırlıkları "21. yüzyılın Anayasası", "Avrupa Birliğine yakışır Anayasa", "Sivil Anayasa" gibi isimlerle tanıtma ve kitleleri dışında tuttukları hazırlıklarını allayıp pullayarak halka onaylatmayı hedeflemekteler.

Bizler tamda bu noktada toplumun emekçi, ezilen, dışlanan, inkâr edilen kesimlerinin sürece müdahale edebilmesi için bir çalışma başlatmış bulunmaktayız. Mevcut toplum yapısıyla Anayasaların toplumun tüm kesimlerinin çıkarlarını eşit düzeyde yansıtabileceği türünden aldatmacalara itibar etmeden, ezilen geniş kesimler açısından
demokrasinin, anayasal hak ve özgürlüklerin ancak mücadele, örgütlülük ve birliktelikten geçtiği gerçeğinden hareket ediyoruz.

Bizler toplumun ezilen, emekçi halk kesimleri açısından kazanımlar içerecek Demokratik bir Anayasanın ancak, tüm bu demokrasi güçlerinin taleplerini yaygın şekilde tartıştıkları, netleştirdikleri ve ortaklaştırdıkları bir demokratik müdahale ile mümkün olacağına inanmaktayız.

Yerel düzeyde başlayarak toplumun başlıca demokrasi dinamiklerini kapsayan tartışma ve talepleri ortaklaştırma çalışmalarının giderek merkezileşerek bir Demokratik Halk Hareketinin inşasına hizmet etmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Bu amaçla ilk iş olarak birçok ilde ön toplantılar yapılacaktır. Tarifi yapılan ana çerçeve esas alınarak tek tek bireylerin ve yapıların en geniş katılımını hedefleyen, Demokratik Anayasanın kapsamının, tarafların nasıl müdahil olacağının, parlamento, konvansiyon ya da kurucu meclis yoluyla yapılmasının mı daha demokratik olacağı gibi konuların tartışılarak ortak sonuçlara bağlanacağı Demokratik Anayasa Konferansı Ocak ayı sonunda gerçekleştirilecektir.

Demokratik bir Türkiye için tüm duyarlı kişi ve yapıları bu çabayı birlikte büyütmeye, öneri ve emeklerimizi ortaklaştırmaya çağırıyoruz.


DEMOKRATİK ANAYASA HAREKETİ GİRİŞİMİ

Bu çalışmalar 15.12.2010 saat 11.00 de( ANKARA - Mülkiyeliler Birliğinde)  bir basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşılacaktır.

BİLGİLENDİRME

Demokratik Anayasa Hareketini birlikte inşa etmek üzere 7 Kasım 2010 Pazar günü 30 girişimcinin katılımıyla aşağıdaki gündemle bir toplantı yapılmıştır.

GİRİŞİMCİLER:

Av. Ali ERSİN GÜR, Ayhan BİLGEN, Bedriye YORGUN(SES Genel Başkanı)
Prof. Cengiz GÜLEÇ, Bülent KAYA, Dr Muammer DEĞER, Nurettin
KINIK(TÜMBELSEN GÖS),Prof. Kadir CANGIZBAY, Murat IŞIK(Yazar),Mehmet
ATAK, Turan ESER, Tacim ŞİMŞEK, İlhan ULUSOY(Gazeteci),Kemal
BÜLBÜL(PSAKD Gen. Sek),Kiraz BİÇİCİ, Çetin GÜRER (Akademisyen),Av.
Selahattin ESMER, Mehmet BOZGEYİK (EĞİTİMSEN Genel Sekreteri),İdris
CANDAN (Akademisyen).Hüseyin KIRMIZI, Nejat TAŞTAN, Öztürk TÜRKDOĞAN
(İHD Genel Bşk),Tayfun İŞÇİ, Oya AYDIN, Volkan GÖRENDAĞ, Ilgın ÖZKAYA,
Hüseyin TAKA


Share
İlgili Eğitim