Ana içeriğe atla
Image
kalem
Share

FATF Tavsiye 8 ve İyi Uygulamalar Belgesini Görüşe Açtı

Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) kâr amacı gütmeyen kuruluşların terörizmin finansmanında kullanılmasını önlemeye yönelik 8 Numaralı Tavsiyesi ve İyi Uygulamalar Belgesi görüşe açıldı.

STÖ'lerin ve konuda çalışan kurumların yürüttükleri küresel savunuculuk çalışmalarının bir çıktısı olarak görüşe açılan belgelere 18 Ağustos tarihine kadar geri bildirim verilebilir.

8 Numaralı Tavsiye hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. 

İyi Uygulamalar Belgesi detaylı bilgi için tıklayınız.

FATF nedir? 

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF) “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı” ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmak ve söz konusu standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla 1989 yılında G-7 ülkelerinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) Paris’te yapılan toplantısında kurulan hükümetler arası bir organizasyondur. Türkiye FATF’e 1991 yılında üye olmuştur.

FAFT'ın yayınladığı 40 maddelik tavsiye kararları bulunmaktadır. Tavsiye kararlarının 8. maddesi “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar” başlığıyla STÖ’lerle direk ilgilidir. Bu tavsiye kararına istinaden Dernekler Yönetmeliğine 21.102021 tarihli Resmi Gazetede “Risk analizi ve denetim” başlığıyla ek maddeler eklenmiştir. Bu madde de; 

“Ek Madde 1- Denetimlerin risk analizlerine göre yapılması esastır. Genel Müdürlükçe derneklere yönelik suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele kapsamında risk analizi yapılır. 

Derneklerin risk grupları yüksek, orta ve düşük olarak belirlenir. Risk analizi için belirlenen kriterler elde edilen yeni bilgiler doğrultusunda her yıl gözden geçirilir ve değerlendirilir. Yüksek ve orta risk grubunda yer alan dernekler için denetim programları hazırlanır ve bu dernekler İçişleri Bakanı veya mülkî idare amiri tarafından kamu görevlilerine denetletilir. Risk analizi yapılmasına ve derneklerin denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar Genel Müdürlükçe belirlenir……..” ibareleri yer almaktadır.

İlgili Eğitim