Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Festus Okey’e zaman aşımı riski

Festus Okey davasında 13. celse 26 Nisan’da açılıyor… Davada zaman aşımı riski var.

İçerik Alınlık Resmi

Festus Okey davasında 13. celse 26 Nisan’da açılıyor… Davada zaman aşımı riski var.

Nijerya uyruklu Festus Okey sığınma amacıyla Türkiye’ye gelip Birleşmiş  Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne ve İçişleri Bakanlığı’na sığınma talebini iletti. Sığınma başvurusu her iki kurum tarafından incelenmekteyken 20 Ağustos 2007 tarihinde polis tarafından “şüpheli” sıfatıyla gözaltına alınarak Beyoğlu Polis Karakoluna götürüldü. Karakol binasında, görevli polis memurunun silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetti. Yaklaşık 4 yıl önce meydana gelen olayla ilgili bir polis memurunun “taksirle adam öldürme” suçunu işlediği iddiasıyla dava süreci başladı.

Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davada 13. celse 26 Nisan 2011 tarihinde saat 14.00’da başlayacak. Olayın üzerinden 4 yıl geçmiş olmasına, davada 12 duruşma geride kalmasına rağmen maktul Festus Okey’in nüfus kaydına resmi yollarla ulaşılmadığı için halen yargılamaya başlanmadı. Davada zaman aşımı riski var.

27.01.2011 tarihinde görülen 12. celsede de Adalet Bakanlığı aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı’na yazılan yazının cevabı gelmediği için yargılamaya geçilmedi ve duruşma yine ertelendi. Davaya katılan çok sayıda avukat ve Festus için adalet isteyen aktivist katıldı. İnsan Hakları Derneği adına davaya müdahil olmak isteyen İHD MYK üyesi Av. Emrah Öner’in ve Çağdaş Hukukçular Derneği yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin müdahillik talepleri mahkeme heyetince reddedildi.

Ayrıca mahkeme heyeti aralarında avukatların da olduğu tüm müdahillik talebi sahiplerine “davaya katılma hakları bulunmadığı halde mahkeme heyetini etkilemeye yönelik sözlü ve yazılı beyanları” nedeni ile TCK 125 ve 288 maddelerine muhalefet ettikleri iddiasıyla haklarında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Mahkeme heyetinin suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldı. Geçtiğimiz günlerde Göçmen Dayanışma Ağı aktivistleri ve avukatlar adreslerinin bağlı bulunduğu polis karakollarına çağrılarak ifadeleri alınmaya başlandı.

27.01.2011 tarihli duruşmada Uluslararası Af Örgütü Türkiye Masası  sorumlusu Andrew Gardner ve bir grup Uluslararası Af Örgütü  Türkiye Şubesi üyesi de hazır bulunarak davayı izledi. 26 Nisan 2011 tarihinde saat 14:00 da görülecek 13. duruşmaya da çok sayıda insan hakları örgütü temsilcisi ve aktivistin katılması bekleniyor.

http://www.yesilgazete.org/?p=26578


Festus Okey Davasına Müdahil Olmak Suçmuş!

Yaklaşık dört yıl önce Beyoğlu Emniyeti'nde Festus Okey'i öldüren polis Cengiz Yıldız'ın yargılandığı davanın duruşması bugün görüldü. Duruşmada müdahil olmak isteyen ve haklarında suç duyurusunda bulunulan 40 kişiye 70 ismin daha eklenmesi dışında bir gelişme yaşanmadı.

20 Ağustos 2007 tarihinde gözaltına alındıktan sonra Beyoğlu Emniyet'inde polis silahından çıkan kurşunla öldürülen Festus Okey'in ölümüne neden olan polis memurunun yargılandığı dava bugün Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Geçen yaklaşık dört yıllık süre boyunca görevine devam eden polis memuru Cengiz Yıldız'ın tutuksuz yargılanmasına devam edilmesine karar veren mahkeme, Festus Okey'in kimlik bilgilerinin Nijerya'dan gelmediği gerekçesiyle davayı 12 Temmuz 2011'e erteledi.

"Müdahil olmak isteyene soruşturma"

Davaya müdahil olmak isteyenlerden Avukat Burcu Özaydın, bianet'e yaptığı açıklamada, davaya müdahil olmak için dilekçe veren 70'in üstünde kişi hakkında daha suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Özaydın sözlerine şöyle devam etti:

* Daha önce bu davaya müdahil olmak isteyen 40 kişi hakkında mahkeme suç duyurusunda bulunmuştu. Bugün bu sayı 110'un üstüne çıktı.

* Bugünkü duruşmada İstanbul ve Ankara Baroları, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı da müdahillik talebinde bulundu.

* Mahkeme müdahillik dilekçelerinde mahkeme heyetine hakaret edildiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunuyor. Oysa dilekçede herhangi bir hakaret unsuru yok. Bizim verdiğimiz dilekçelerde, etkin bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığı, bunun da insanların ve kamuoyunun vicdanını yaraladığına dair ifadeler var. Mahkeme bu ifadeleri "hakaret" kapsamında değerlendiriyor.

"Değişen bir şey yok"

* Festus Okey'in kimlik belgeleri Nijerya'dan yine gelmedi.

* İki ülke arasında bunca yıldır yazışmaların sürüyor olması ve bir sonuç alınamaması enteresan bir durum. Nasıl bir kişinin kimlik bilgilerinin bunca zaman getirilemediğini anlamış değiliz.

* Mahkeme karakolun kamera kayıtlarının çalışmamasını gayet doğal karşılıyor ve bunu soruşturma gereği duymuyor. Ayrıca de davanın  gidişatını ilgilendiren delillerin yok olması da mahkeme tarafından değerlendirilmiyor.

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/129558-festus-okey-davasina-mudahil-olmak-sucmus

 

Share
İlgili Eğitim