Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Greenpeace'ten Çanakkale'de petrol platformu eylemi

Greenpeace üyeleri Çanakkale Boğazı'ndan geçen petrol platformuna tırmanarak Kuzey Kutbu'nda petrol aramalarının durdurulması için çağrıda bulundu.

İçerik Alınlık Resmi

Greenpeace üyeleri Çanakkale Boğazı'ndan geçen petrol platformuna tırmanarak Kuzey Kutbu'nda petrol aramalarının durdurulması için çağrıda bulundu.

Greenpeace, Çanakkale'de Leiv Eiriksson adlı petrol platformunu protesto etti.

Sinop'taki petrol arama çalışmalarından sonra Kuzey Kutbu'na doğru giden Leiv Eiriksson, Çanakkale Boğazı'ndan geçerken petrol platformuna tırmanan Greenpeace üyeleri "Petrolü geç, temiz enerjiyi seç" yazılı afiş açtılar.

Sabah 5.oo'da başlayan eylemde, Danimarka, Kanada, Slovakya, Polonya, Almanya, Avusturya, İsveç, İngiltere ve Türkiye'den tırmanışçılarından oluşan 11 kişilik grup, Marmara Denizi'nden Çanakkale Denizi'ne geçen 120 metrelik petrol platformuna şişme botlarla yanaştı.

Platform felakete neden olabilir

"Leiv Eiriksson Kuzey Kutbu'nda petrol arama girişimiyle petrol endüstrisine yeni bir kapı aralıyor" diyen Greenpeace eylemcileri platformun İskoç firması Cairn Enerji adına bu yaz dört petrol kuyusu açmak için kiralandığını ve Meksika Körfezi'ndeki gibi 1500 metre derinlikte petrol arayacak olan platformun hassas bir ekosisteme sahip olan Kuzey Kutbu'nda bir felakete neden olabileceğini belirtti.

Greenpeace Akdeniz'in İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker bu uluslararası eyleme dair yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

" Leiv Eiriksson, dünyanın en tartışmalı sondaj kulesi çünkü, Kuzey Kutbu'nda çok derinde sondaj yapabilen bir arama platformu. Platform burada Grönland'a doğru yola çıktığında durduruldu çünkü, Greenpeace uluslararası bir çevre örgütü olarak dünyanın her yerinde derin denizlerde petrol arama faaliyetlerine karşıdır.

"Bundan tam da bir yıl önce BP felaketi yaşanmıştı. Şimdi de petrol endüstrisi dünyanın en hassas ve önemli doğal yaşam alanlarının birinde riskli derin deniz petrol aramalarına girişiyor. Artık Dünya yeni bir yol ayrımında: temiz ve yenilenebilir enerji politikalarıyla 21. yüzyıla şekil verecek ve Dünya'yı daha temiz ve daha güvenli yapacak şansımız var."

Share
İlgili Eğitim