Ana içeriğe atla
Image
karakutu hafıza
Share

Hafıza ve Gençlik Projesinin Yeni Dönem Başvuru Süreci Başladı

Hafıza Merkezi bu yıl ikincisini yürüteceği Hafıza ve Gençlik projesi için yeni dönem başvuruları almaya başladı.

Dünyadaki ve Türkiye’deki güncel hafıza çalışmalarını ve mücadelelerini genç kuşak ile birlikte tartışmayı, onlarla birlikte özgün hafızalaştırma işleri üretmeyi hedefleyen projenin ikinci dönemine yaşları 20 ila 30 arasında değişen katılımcıların başvuruları bekleniyor.

Proje, katılımcılarını eleştirel ve özgür fikirlerin baskı altına alındığı bir ortamda toplumsal hafızanın yaratıcı ifade biçimlerini birlikte aramaya davet ediyor. Bu davet, farklı mekân, zaman ve topluluklara dair bastırılan ve susturulan geçmişin günümüze yansımalarına, sonraki nesillerde bıraktığı izlere ve farklı hatırlanma biçimlerine odaklanıyor.

Proje kapsamında düzenlenen tüm etkinlikler için seyahat, konaklama ve yemek harcamaları karşılanacak ve katılımcılara üretecekleri projeleri desteklemek üzere araştırma bursu verilecek.

Ne zaman? 

18 ay sürecek olan proje, Haziran 2022 – Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu süre boyunca 5 yüz yüze atölye ve 2 saha ziyaretinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Katılımcıların üretecekleri hafızalaştırma projelerinin ise 2023 yılının Ekim ayı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

Ne bekleniyor? 

Katılımcılardan kendi projelerini üretebilmek için gerekli enerji ve zamanı ayırmalarını ve 18 aya yayılan bu uzun erimli program kapsamında düzenlenen atölyeler sırasında kolektif fikir üretme sürecine aktif olarak iştirak etmelerini bekleniyor. Tüm atölyeler, proje sürecinin parçaları olarak birbiriyle ilişkili bir şekilde kurgulanıyor ve düzenli katılım gerektiriyor.

Kimler başvurabilir? 

Toplumsal hafıza alanı ile, tarih, sosyoloji, mimarlık, hukuk, güzel sanatlar gibi farklı disiplinler veya sivil toplum aracılığıyla ilişkilenmiş; bu alanda belirli bir bilgi birikimine ve deneyime sahip gençlerden başvuruları bekleniyor. Ancak bu çağrı aynı zamanda hafızalaştırma alanına kişisel ilgi, merak ve çabası olan gençlerin başvurularına da açık. 

Atölyelerin konularını belirleyen ağır insan hakları ihlalleri, ırkçılık, toplumsal cinsiyet, ekolojik yıkım gibi temaları ilişkin hafızalaştırma proje başvurularına öncelik verilecek. 
Adayların;

  • 20 – 30 yaş aralığında olması,
  • Türkiye ve dünyadaki gelişmelere ilgi duymaları,
  • Bildiklerini sorgulamaya hevesli olmaları,
  • Kolektif ve yaratıcı üretme süreçlerine uyum gösterebilmeleri,
  • Proje boyunca meselelere farklı bakış açıları sunabilmeleri, 
  • Öznel ve toplumsal deneyimlerinden getirdikleriyle tartışmaları zenginleştirme motivasyonuna sahip olmaları beklenmektedir. 

Nasıl başvurabilirsiniz? 
Aşağıda belirtilen belgeleri içeren başvurunuzu 16 Mayıs 2022 tarihine kadar [email protected] adresine iletmeniz yeterli. Hafıza ve Gençlik’e kişisel projenizle ya da 2 kişi ortak olarak yürüteceğiniz bir projeyle başvurabilirsiniz.

  • Niyet mektubu 
  • Önerdiğiniz hafızalaştırma projesine ilişkin tarihsel bağlam ve yöntemleri açık ve detaylı şekilde anlatan bir metin
  • Özgeçmiş
İlgili Eğitim