Ana içeriğe atla
Image
eğitim
Share

ICHILD Eğitimde Ayrımcılık Konulu Araştırma Raporunu Yayınladı

Uluslararası Çocuk Hakları Elçileri Derneği (ICHILD) Eğitimde Ayrımcılık Konulu Araştırma Raporu'nun sonuçlarını paylaştı. 

ICHILD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ekibi'nin hazırladığı raporda, araştırmalar sonucunda tespit edilen "eşitsizliklere karşı bizler, hak sahipleri olarak sesimizi, taleplerimizi duyurmayı ve atmak istediğimiz adımlar ile çözümün bir parçası olmayı hedeflemekteyiz" denildi. 

185 öğrencinin katılımı ile yapılan anket çalışmasının sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 50'sinden fazlası eğitim hayatı boyunca pandemi dönemi öncesinde de ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi.

Gençlerin çoğu eğitimde yaşanan ayrımcılıkların sebebinin ise  “değişmeyen zihniyet, ataerkil sistem, norm haline gelen toplumsal cinsiyet rolleri, eğitim sistemindeki eksiklikler" olduğunu düşünüyor.

Raporda "eğitim hayatınız boyunca ayrımcılığa maruz kaldınız mı?" sorusuna 49.7 oranında evet yanıtı verildi. Öğrencilerin pandemi şartlarından eşit derecede etkilenip etkilenilmediği sorusuna ise 97.8 oranında hayır yanıtı verildi. Çocuk ve gençlerin uzaktan eğitimden de verimli şekilde yararlanmadığına dikkat çeken raporda, okul rehberlik servislerininin de yetersiz olduğu ortaya çıktı. 

Rapora buradan ulaşabilirsiniz. 

ICHILD Hakkında 

ICHILD - Uluslararası Çocuk Hakları Elçileri Derneği, 2019 yılında Ankara’da gençler tarafından kurulan bir sivil toplum örgütüdür. ICHILD’ın temel hedefi, toplum tarafından her çocuğun eşit bir yurttaş ve özne olarak kabul edilmesini sağlayacak adımlar atmak ve hâlihazırda atılmış olan adımları güçlendirmektir. Bu eksende, çocukların kendi haklarını savunabilmeleri için var olan mekanizmaları güçlendirmeyi ve gerektiği noktalarda yeni mekanizmalar tasarlamayı da hedefler. Yürüttüğü tüm çalışmalarında çocuğun yüksek yararını gözetir ve çocukların katılım hakkını ön planda tutarak, onlarla dayanışma ve işbirliği içerisinde çalışır. Çocukları ilgilendiren her konuda çocukların görüşlerinin alınmasını ve çocukların karar alma süreçlerine dahil edilmesini savunan ICHILD’ın temel çalışma alanını çocuk katılımı konusu oluşturmaktadır.

 

 

İlgili Eğitim