Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

İnsan hakları için Diyalog'un sekizinci sayısı çıktı

"Temsilde Adalet" dosyasıyla çıkan İnsan Hakları İçin Diyalog dergisi, 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri sonrası doğan tartışmaları ve yeni Meclis'in temsil krizini insan hakları çerçevesinden yorumluyor.

"Temsilde Adalet" dosyasıyla çıkan İnsan Hakları İçin Diyalog dergisi, 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri sonrası doğan tartışmaları ve yeni Meclis'in temsil krizini insan hakları çerçevesinden yorumluyor.

İnsan Hakları Ortak Platformu'nun (İHOP) yayımladığı İ nsan Hakları İçin Diyalog dergisinin 2011 Bahar sayısı temsilde adalet konusu işleniyor. Sekizinci sayısı yayımlanan dergide çocuk haklarından ifade özgürlüğüne, uluslararası kuruluşların adalet sistemindeki rolünden kadın haklarına kadar birçok farklı alanda makaleler bulunuyor.

"Temsilde Adalet" isimli bir dosya Nisan Kuyucu, Kerem Altıparmak ve Nergis Canefe tarafından hazırlanmış. Nisan Kuyucu'nun makalesi yargı mercilerindeki kadın temsil oranlarının düşüklüğüne dikkat çekerken, Nergis Canefe ise uygulanan seçim barajlarının anti-demokratikliğini konu olarak alıyor.

Ayrıca Birleşmiş Milletler'den (BM) İnsan Hakları Derneği'ne (İHD); Uluslararası Af Örgütü'nden (AI) İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği'ne (Mazlum-Der) kadar birçok farklı kuruluşun insan hakları raporlarının kısa incelemelerine de yer verilmiş. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı'nın (TESEV), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) ve Stratejik Düşünce Enstitüsü'nün (SDE) anayasa raporları hakkındaki kısa haberler de dikkat çekici.

Hüsnü Öndül'ün, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) birikmiş olan 15 bin iki yüz adet dosyasını konu aldığı "15 bin 200" adlı çalışması ise bizlere bir kez daha Türkiye'deki adalet sisteminin halkı hakkaniyetli kararlarla buluşturmadaki yetersizliğini hatırlatmakta oldukça başarılı.

Tanıl Bora tarafından gerçekleştirilmiş olan ve "Katılımın Başlıca Engeli Anayasadır" başlıklı Tarhan Erdem röportajı ise araştırmacının Türkiye demokrasisi ve Kürt sorunu hakkındaki görüşlerine yer vermiş. Ülkemizde yapılan her seçimden önce yaptığı istatistiksel araştırmalarla tanınan Erdem, temsil adaleti konusunda "Temsil adaleti son yıllarda daha fazla bilinir oldu. Günümüzde herkes Kürt partisinin baraj nedeniyle Meclis'e giremediğini biliyor" yorumlarında bulunmuş.

İnsan haklarının derinlemesine incelendiği bu sayıya katkıda bulunan yazarlar arasında Yılmaz Ensaroğlu, Ahmet Murat Aytaç, Feray Salman, Ezgi Koman, Ceren Salmaoğlu, Hakan Acar, Ozan Değer ve Funda Tosun da bulunuyor.

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/133009-insan-haklari-icin-diyalogun-sekizinci-sayisi-cikti

Share
İlgili Eğitim