Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Kızılırmak Sineması'nda kadın filmleri

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin gelenekselleşen festival mekanlarından biri olan Kızılırmak Sineması, yaz sezonunda da kadınlara dair filmlere yer vermeye devam ediyor.

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin gelenekselleşen festival mekanlarından biri olan Kızılırmak Sineması, yaz sezonunda da kadınlara dair filmlere yer vermeye devam ediyor.

BİR AYRILIK; Yılın en büyük ödüllü filmlerinden, Berlin Film Festivali Altın Ayı sahibi “Bir Ayrılık” ile başladı. Asger Ferhadi’nin yazıp yönettiği, ülkemize daha önce konuk olan Leyla Hatemi ile Şahap Hüseyni’nin başrolleri paylaştığı bu film, çok çarpıcı bir aile dramını ve onun yol açtığı bir kayıp üzerinden süregiden davayı, hiperrealist bir yaklaşımla ele alıyor. Fazlaca söze dayalı olmakla birlikte izleyiciyi o karmaşık durumun ve vicdani muhasebenin içine çeken, karakteri olan bireylerin ve ait oldukları toplumun açmazlarını da derinlemesine tarif eden etkileyici bir film “Ayrılık”.

KADIN İSTERSE; Bir tiyatro oyunundan uyarlanan Potiche, usta yönetmen François Ozon’un yıldızlarla dolu görkemli komedilere dönüşünü müjdeliyor. Fransa’nın kuzeyindeki Sainte-Gudule kasabası; sene 1977. Suzanne fabrikasını ve ailesini demir yumrukla yöneten varlıklı sanayici Robert Pujol’ün itaatkâr ve evine bağlı karısıdır. İşçiler greve giderek Robert’ı rehin aldıklarında fabrikanın yönetimi ellerine kalır; becerisi ve iddiasıyla herkesi şaşırtır. Ancak kocası, serbest kalıp çıktığı deniz yolculuğundan dinlenmiş ve formunu kazanmış olarak döndüğünde işler karışır. Kadın İsterse siyaset, intikam, eşit haklar ve kadının toplumdaki yeri üzerine deli dolu bir komedi.

YAĞMURU BİLE; 14.Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali programında da yer alan, Iciar Bollain’in yönettiği “Yağmuru Bile” yılın en çarpıcı filmlerinden biri. Senaryosunu Ken Loach’un senaristi Paul Laverty’nin yazdığı bu film Güney Amerika’nın sömürge olarak tarihinden bugüne yansıyan adaletsizliği, Kolombiya’da su kaynakları üzerindeki hak mücadelesine odaklı toplumsal eylemler aracılığıyla anlatıyor. Gael Garcia Bernal’in oynadığı film öyküsü kadar görselliğiyle de izleyeni hemen angaje ediyor.

Share
İlgili Eğitim