Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Meclis Tasarıyı Beklemeden "Her Yerde HES"in Önünü Açtı

Hükümet, tepki çeken “Tabiat ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu” Tasarısını beklemeden, koruma altındaki alanlara santral yapabilmenin önünü kanun değişikliğiyle açtı. Türkiye Su Meclisi: “Bugüne kadar HES’lerden korunan her yerin “koruma kalkanı” ortadan kalktı.”

İçerik Alınlık Resmi

Hükümet, tepki çeken “Tabiat ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu” Tasarısını beklemeden, koruma altındaki alanlara santral yapabilmenin önünü kanun değişikliğiyle açtı. Türkiye Su Meclisi: “Bugüne kadar HES’lerden korunan her yerin “koruma kalkanı” ortadan kalktı.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen kanun değişikliğine göre, Milli Parklar gibi koruma alanlarında ve doğal SİT alanlarında "yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı" elektrik üretim tesisleri kurulabilecek.

29 Aralık 2010'da 6094 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu'nda yapılan son değişiklikle, bu alanlarda Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatlarının da yapılmasının yolunu açıyor.

Türkiye Su Meclisi'nin açıklamasına göre hükümet, yurtta büyük tepki gören Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu'yla yapamadığını, alelacele mecliste geçirdiği Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu'nda küçük bir değişiklikle yaptı.

Böylece, koruma statüsü sayesinde HES'lerden bugüne kadar korunmuş tüm alanların "koruma kalkanı" ortadan kaldırılmış oldu.

"Biz tasarıya yoğunlaşmışken, kanun değişikliği yapıldı"

Değişiklik yapılan maddede, koruma bölgelerinde ilgili Bakanlığın, doğal sit alanlarında ise ilgili koruma bölge kurulunun görüşü alınmak kaydıyla "yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulmasına izin verilir" sözleri yer alıyor.

Değişiklik, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanırsa, Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla yürürlüğe girecek.

bianet'e konuşan Türkiye Su Meclisi'nden avukat Yakup Okumuşoğlu "biz tasarı üzerine yoğunlaşmışken, koruma alanları içerisinde enerji üretimine izin veren değişiklik yapıldı" dedi ve devam etti:

"Koruma kurullarının ilke kararları vardır ve bu alanlarda yapılabilecek tesisler arasında HES yoktur. Bu yasayla HES yapımı için kurullara değerlendirmeye sunulacak."

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu: "En iyi biz koruyoruz"

Ankara'da Biyoçeşitlilik İzleme ve Koruma Sempozyumu'nun açılışında konuşan Çevre Bakanı Veysel Eroğlu'nun Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunuyla tüm yetkilerin bakanlığa geçtiğinin doğru olmadığını söylemesi hakkında da Okumuşoğlu şöyle konuştu:

"HES'lerle ilgili değilse nedir? Verdikleri ya da vermeyi düşündükleri lisanslar, maden ruhsatları var. Esas yapılmak istenen bunların önünü açmaktır; doğayı ticarileştirmeye yöneliktir."

Eroğlu Ankara'daki konuşmasında "Bu yasa HES'lerin önünü açmak için yapılmış bir şey değil. En çevreci biziz, en iyi biz koruyoruz, akıllıca koruyoruz" da demişti.

Milli Park'a, muhafaza ormanına, SİT alanına santral

Yasa değişikliğindeki ilgili madde şu şekilde:

"Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ile tabiatı koruma alanlarında, muhafaza ormanlarında,  yaban  hayatı   geliştirme  sahalarında,  özel  çevre  koruma bölgelerinde  ilgili Bakanlığın, doğal sit alanlarında ise ilgili koruma bölge kurulunun olumlu görüşü alınmak kaydıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulmasına izin verilir."

http://bianet.org/bianet/siyaset/127029-meclis-tasariyi-beklemeden-her-yerde-hesin-onunu-acti

Share
İlgili Eğitim