Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

"Meclis'te kadın kotası şart"

BM'nin dünyadaki kadınların durumuyla ilgili hazırladığı rapora göre, milyonlarca kadın şiddete ve ayrımcılığa maruz kalıyor, güvencesiz işlerde çalışıyor.

İçerik Alınlık Resmi

BM'nin dünyadaki kadınların durumuyla ilgili hazırladığı rapora göre, milyonlarca kadın şiddete ve ayrımcılığa maruz kalıyor, güvencesiz işlerde çalışıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın'ın raporuna göre, dünyada çalışan kadınların yarısından fazlası, 600 milyon kadın, güvencesiz işlerde çalışıyor. Yine 600 milyon kadın da aile içi şiddete karşı korunmasız.

BM Kadın'ın yönetici müdürü Michelle Bachelet, milyonlarca kadının da adalete ulaşabilme imkanının olmadığını açıkladı. Bachelet, "Rapor, son yüzyılda cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi konusunda kayda değer gelişmeler olduğunu gösteriyor. Fakat hala milyonlarca kadın adalete erişmeyi bekliyor" diyor.

Guardian gazetesindeki raporla ilgili habere göre, birçok ülkede kadınların adalet arayışı zor ve pahalı bir sürece tekabül ediyor. Yasalar ve hukuk sitemi kadınlara karşı sık sık ayrımcılık yapıyor. Örneğin Kamboçya'da, bir tecavüz suçunu aydınlatmak için gereken testin maliyeti, kişinin iki haftalık maaşına denk geliyor. Kenya'da ise miras davası açarak arazi talep etmek 8 bin dolar maliyetinde ve 17 farklı idari işlem gerektiriyor.

Tecavüze ceza oranı düşük

Rapor, 127 ülkede evlilikte tecavüzün bir cezası olmadığını gösteriyor. Raporun alıntıladığı, 2009'da yapılan bir çalışmaya göre, bildirilen tecavüzlerin yalnızca yüzde 14'ü mahkûmiyetle sonuçlanıyor.

Rapor, kadınların lehine hukuki düzenlemeler yapılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca eşit ücret, mülkiyet hakkı, ücretli doğum izninin de bu düzenlemelerin içinde mutlaka yer alması gerektiğinin altı çiziliyor. Raporda, bu uygulamalara örnek olarak, Nepal'deki vergi muafiyetiyle son 20 yılda kadınların toprak mülkiyetinin üç katına çıkarılmasını veriliyor.

Ayrıca, hakimlerdeki, "tecavüze kadınların davranışının yol açtığı" düşüncesiyle mücadele etmek için, bir eğitim programı uygulanması öneriliyor. Kadın milletvekili sayısının artması için de kotanın önemi vurgulanıyor. Mecliste kadın temsil oranı yüzde 30'u geçen 28 ülkenin 23'ü kota kullanıyor.

Son 40 yılda uluslararası hukuktaki gelişmelerin cinsel şiddet suçlarının cezalandırılmasına olanak tanıdığını belirten rapora göre, uluslararası mahkemeler de cinsiyet temelli suçlara öncelik vermeli.

http://bianet.org/bianet/dunya/131277-mecliste-kadin-kotasi-sart

Share
İlgili Eğitim