Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Mülteci Haklarının Kullanılması için Sivil Hareket

Mültecilerle Dayanışma Derneği'nin (Mülteci-Der) yürüttüğü, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından destekli Mülteci Haklarının Kullanılması için Sivil Hareket projesi 1 Ocak 2012'de resmen başladı.

İçerik Alınlık Resmi

Mültecilerle Dayanışma Derneği'nin (Mülteci-Der) yürüttüğü, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından destekli Mülteci Haklarının Kullanılması için Sivil Hareket projesi 1 Ocak 2012'de resmen başladı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Hatay ve Ağrı Baroları ortaklığıyla yürütülen proje 14 ay sürecek.

Projenin temel amacı; mülteci hakları üzerinde farkındalığın ve işbirliğinin geliştirilmesi, mülteci ve sığınmacılara sunulan hizmetlerin nicelik ve niteliğinin arttırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, genelde mültecilerin Türkiye'ye giriş yaptıkları noktalar olan Hatay ve Ağrı illeri ile Türkiye'den çıkış noktası olarak kullanılan İzmir'de alan çalışmaları yapılacak. Ayrıca, proje kapsamında mülteci ve sığınmacılara sağlanan hizmetler konusunda örnek uygulamalar sergileyen Isparta ilinde de bir alan çalışması yapılacaktır.

Seçilmiş uydukentlerde yapılacak alan çalışmaları sırasında, bölgede yaşayan mülteci ve sığınmacıların ekonomik ve sosyal haklardan yararlanma ve hizmetlere ulaşma konularında araştırmalar yapılacaktır. İlgili kamu kuruluşları temsilcileri ile mülteci ve sığınmacılarla birebir görüşmeler yapılması amaçlanmaktadır. Alan çalışmalarının sonuçları birer rapor haline getirilecektir.

Alan çalışmalarıyla bölgedeki mevcut durum tespit edildikten sonra, bölgede faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, aktivistler ile avukatlar için eğitimler düzenlenecektir. Bu eğitimlerle, sivil toplum örgütlerinin, mülteci hakları konusunda farkındalıklarını arttırarak, idari ve mali kapasitelerini insan hakları ve mülteci hakları temelli bir bakış açısıyla geliştirmelerine destek olmak amaçlanmaktadır.

Bu çalışma ile yerel STK'lar, aktivistler ve avukatlar arasında yerel ağlar kurulması ve mülteci ve sığınmacılara verilen hizmetlere ulaşabilmeleri için yerel potansiyelin canlandırılması ve zenginleştirilmesi amaçlanmaktadır. Bunu sağlayacak bir araç olarak bu çalışma sırasında bir e-platform ve STK/aktivist ağı oluşturulması öngörülmektedir. Bu e-platformun bu alana ilgi duyan, sadece Isparta, Ağrı, Hatay ve İzmir’de değil ama tüm Türkiye’de mülteci ve sığınmacılara hukuksal alanda veya sosyal haklara ilişkin hizmetler veren, vermesi gereken tüm ilgili kurum ve kişilerin yararlanabileceği bir web sitesi olacaktır. Ayrıca sadece üyelere açık bir tartışma alanı olacak bu alanda acil durumlar ve ihtiyaçlar için sürekli bilgi ve deneyim paylaşımı da mümkün olabilecektir.

Projenin sonunda yerel proje çalışanlarının da katılacağı İzmir’de yapılacak bir kapanış toplantısı öngörülmektedir. Ayrıca bu çalışma çerçevesinde akademik makalelerin yazılması öngörülmüştür. Dolayısıyla, alan çalışmalarını takiben hazırlanacak raporlar, e-platform ve akademik makaleler çerçevesinde beraberce yürüteceğimiz bu çalışmanın çıktılarının çalışma takvimi bittiğinde de yararlı olması hedeflenmektedir.

Share
İlgili Eğitim