Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Mülteciler GSS Primini Nasıl Ödesin?

Hak örgütleri cumhurbaşkanı ve yetkililere mektup göndererek, zor koşullarda yaşayan 25 bin mültecinin GSS primi ödemesin mümkün olmadığını, sağlık hakkından ücretsiz yararlanmasını talep etti.

İçerik Alınlık Resmi

Hak örgütleri cumhurbaşkanı ve yetkililere mektup göndererek, zor koşullarda yaşayan 25 bin mültecinin GSS primi ödemesin mümkün olmadığını, sağlık hakkından ücretsiz yararlanmasını talep etti.

Hak örgütleri genel sağlık sigortası (GSS) düzenlemesiyle 212 lira prim ödemek zorunda kalacak mülteci ve sığınmacıların sağlık hakkından ücretsiz yararlanmasını talep etti.

İltica ve göç alanında çalışan 10 sivil toplum kuruluşu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderdiği mektupta, Türkiye'ye sığınan 25 bin sığınmacı/mültecinin barınma, beslenme gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiğini belirterek GSS primini ödemelerinin mümkün olmadığını belirtti.

2011 verilerine göre Türkiye'ye sığınan sığınmacı ve mültecilerin sayısı 25,429.

Bu kişilerden 14,465'i zulüm korkusunun haklı olduğuna dair karar verildiğinden uluslararası hukuka göre mülteci. Geri kalanının da dosyası henüz tamamlanmadığından yine uluslararası hukuka göre sığınmacı.

Ancak Türkiye'de iltica alanındaki yasal mevzuat uyarınca bu kişiler sığınmacı ya da mülteci değil "Sığınma/iltica başvuru sahibi" olarak adlandırılıyor.

GSS düzenlemesinde de "sığınmacı ve vatansızların" prim ödemeyeceği belirlendi. Ancak ulusal mevzuattaki terminoloji yüzünden bu haktan sadece yedi sığınmacı ve 598 vatansız yararlanabilecek.

Geriye kalan 25 bin kişi en yüksek prim ücreti 212 lirayı ödemek zorunda. Geçtiğimiz günlerde mülteci ve sığınmacılara primlerini ödemedikleri takdirde bu tutarın gecikme zammı ile tahsil edileceği belirtildi.

Mektubu gönderen örgütler

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, Mültecilerle Dayanışma Derneği, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı.

http://www.bianet.org/bianet/toplum/136513-multeciler-gss-primini-nasil-odesin

Share
İlgili Eğitim